Гаджет і дитина: заборонити не можна дозволити


Опубліковано 13 Лютий 2018 о 12:53

Блог Діти в місті Рівне >  Гаджет і дитина: заборонити не можна дозволити


Гаджет і дитина: заборонити не можна дозволити

Ви можете прожити хоча б добу без свого смартфона? А тиждень? На сьогоднішній день наявність гаджета, чи то смартфон, ноутбук або планшет - обов'язковий атрибут нашого часу.

Зараз практично всі питання можна вирішити за допомогою мобільного пристрою, наприклад, записатися на прийом до лікаря, зробити необхідні покупки, стежити за новинами, читати книги, і цей список можна продовжувати нескінченно.

За даними американських досліджень середньостатистична людина відкриває смартфон понад 150 разів. І це лише за один день. Тому, навряд чи когось здивує, що серед дітей теж поширюється залежність від гаджетів.


Знайомство сучасних дітей з гаджетами починається практично з пелюшок. Інформаційний ринок заповнений розвиваючими мультиками для найменших, навчальними програмами, іграми, що формують логічне мислення, але чи так усе райдужно, як здається з першого погляду? Наскільки безпечне спілкування дитини з гаджетом? Чи потрібен суворий контроль? Як уникнути залежності малюка від планшета?

Адже заборонити дитині вивчати сучасні технології - це значить відірвати її від реальності, не дати можливості розвиватися нарівні з однолітками. Але і вседозволеність часто призводить до небажаних результатів, а то і зовсім до проблем зі здоров'ям. Так як же знайти ту золоту середину, щоб мати тільки позитивні результати від спілкування дітей з гаджетами?


Вплив гаджета на розвиток дитини


Перш ніж говорити про вплив девайсів на дітей, зауважимо, що для різних вікових груп показники суттєво відрізняються. Педіатри та дитячі психологи погоджуються, що діти віком до 18 місяців взагалі не повинні контактувати з гаджетами. Лікар Євген Комаровський також вважає, що батькам не слід знайомити малюка з мобільними пристроями до досягнення ним дворічного віку. 

Так які наслідки для дитячого здоров'я може мати неконтрольоване користування гаджетом? Якої шкоди може завдати телефон? 


Затримка фізичного розвитку


"Спина ігромана" - захворювання у дітей, які не стежать за поставою під час ігор на смартфоні


Сам по собі планшет або смартфон не несе небезпеки дитині, але ось неправильне "спілкування" з ним загрожує порушенням постави, проблемами з опорно-руховим апаратом, погіршенням зору і загальним відставанням у розвитку. Лікування цих небажаних наслідків - тривалий і дорогий процес, саме тому контроль такий важливий.


Порушення сну


Діти, які грають на планшеті перед сном, сплять набагато менше, ніж потрібно їх організму. Photo by Ludovic Toinel on Unsplash


Більшість батьків взагалі не стежить за режимом сну свого малюка. 70% дітей дозволено користуватися девайсами в спальні. Чи варто говорити, що безконтрольне користування планшетом перед сном призводить до того, що дитина мало спить, часто прокидається і, як результат, стає дратівливою, втомленою і менш уважною на уроках.


Проблеми з психікою


До порушення психічного здоров'я дитини призводить як контент, який переглядається, так і сама взаємодія з гаджетом. Дитина, незалежно від віку, не в змозі самостійно оцінити точність, правдивість, доречність і, в першу чергу, безпечність інформації, до якої має вільний доступ. Жорстокість, психози, спалахи агресії, тривожність - ось лише декілька наслідків неконтрольованого користування гаджетами.


Залежність


Запобігти появі залежності у дитини значно легше, ніж лікувати її.

Photo by Hal Gatewood on Unsplash


Дитяча залежність від цифрових технологій з кожним роком стає все більш актуальною темою для обговорення.

Як визначити ступінь залежності дитини від гаджетів? Нехтування спілкуванням з сім'єю і друзями, дратівливість, проблеми з навчанням, розлад сну - це психологічні симптоми залежності. Якщо не взяти цю ситуацію під контроль, проявляться і фізичні - сухість в очах, головний біль і біль у спині, погіршення зору, проблеми з харчуванням. І це лише початкові ознаки.

Запобігти появі залежності у дитини набагато легше, ніж потім боротися з нею.


Заборонити, не можна дозволити?


Так що ж, бігти і забирати у сина чи доньки телефон, приставку і все, що хоч якось схоже на цифровий пристрій? Адже для усіх батьків безпека їх дитини завжди на першому місці. Так, шкода очевидна, але ж є й користь від ігор на планшеті.

Завдяки сучасним технологіям ваша дитина має можливість ознайомитися з цілим світом, навчатися, вдосконалюватися, пізнавати нове, спілкуватися і бути частиною того суспільства, в якому живе.

Інформаційний ринок заповнений безліччю корисних розвиваючих програм, ігор і додатків для розвитку логіки, моторики, мислення дитини, навчання іноземним мовам, музиці, малюванню та комп'ютерній графіці. Головне - це контроль за контентом з боку батьків.


Скільки часу можна грати на планшеті (смартфоні) в день?



Час, який дитина проводить перед екраном планшета, має бути чітко дозований.


На думку фахівців, дітям молодше 5 років (але більше двох) можна проводити не більше 15 хвилин поспіль перед екраном і близько години в день в цілому. Для дитини молодшого шкільного віку норма становить півтори години на добу. Підліток може проводити близько двох годин на день.

Ці вікові норми носять скоріше рекомендаційний характер, приймати рішення тільки вам. Але ці обмеження потрібні для того, щоб встановити межі і дати дітям достатньо часу для участі в інших заходах, важливих для їхнього здоров'я і розвитку.

Головне в цьому питанні - не перестаратися, адже батьківський контроль може перерости в тоталітарний режим і ще більше погіршити ситуацію.


Як відучити дитину від гаджетів?


Найлегший шлях, в нашому випадку - це повна заборона на всі цифрові пристрої, майже ніколи не працює. Заборонити дитині користуватися смартфоном рівнозначно забороні скористатися ліфтом. Адже це результат прогресу, який, при правильному використанні, принесе тільки користь. А це значною мірою залежить від батьків, адже саме ви створюєте умови, в яких буде зростати і розвиватися ваш малюк.

Більшість батьків обирають другий, більш важкий, але в підсумку дієвий, шлях. Якщо ви з самого початку навчите дитину ефективно використовувати можливості, які дають сучасні технології, то в подальшому вам не доведеться боротися з такою проблемою, як гаджетозалежність.



Дуже важливо навчити дитину ефективно використовувати можливості, які дають сучасні технології.


Аліна, син 3,8 років:

"Я намагаюся зацікавити сина іграми без гаджетів, але він часто залишається вдома з татом, а тато в цьому питанні дотримується іншої думки. Час, який син проводить з планшетом в руках, мій чоловік не контролює, але коли ми просимо сина відкласти планшет і зайнятися іншою справою, він слухається, істерик не влаштовує. Єдине, звичайно, коли вони з татом грають в улюблені ігри, то їх не відірвати, обох (Примітка: посміхається)”

Анастасія, племінник 2,6 років:

“У мене своїх дітей немає, але коли я приходжу в гості до племінника, він не відстає від мене, постійно чогось вимагає, і я дуже радію, коли він нарешті утикається в свій планшет і дивиться "Щенячий патруль".


Заборонити не можна, дозволити?


Щоб отримати максимальні переваги від цифрового спілкування, достатньо встановити чіткі правила, і дотримуватися їх всією сім'єю.


      1. Почніть із себе. Адже не дарма кажуть: "Не виховуйте дітей, все одно вони будуть схожі на вас - виховуйте себе".
      2. Створіть зони, вільні від будь-яких гаджетів.
      3. Складіть графік використання девайсів. Час, який ваша дитина проводить, граючись на приставці, має бути дозованим і чітко прописаним. Одна з найпоширеніших помилок батьків - відсутність кордонів, зрозумілих дитині.
      4. Заборона на смартфони під час їжі. Для всіх членів сім'ї без винятку.
      5. Відмовтеся від ігор на планшеті (ноутбуці) за годину до сну. За підсумками американських досліджень на тему впливу гаджетів на здоров'я дітей, вчені прийшли до висновку, що навіть немовлята, які зазнали впливу цифрових пристроїв у вечірній час, мають більш коротку тривалість сну. Пов'язано це з тим, що за здоровий і міцний сон в організмі людини відповідає ендогенний мелатонін, який виробляється ендокринною залозою вночі, в темряві. (https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/Pages/Media-and-Children.aspx)
      6. Контролюйте контент, адже те, що ваша дитина дивиться, значно важливіше, ніж те, скільки часу вона проводить перед монітором. Тінейджера навчіть самостійно оцінювати важливість, правдивість і безпеку контенту.
      7. Поясніть дитині правила безпеки в мережі. Підлітку, у якого є вільний доступ до мережі, необхідно розповісти про небезпеки і підводні камені віртуального спілкування. Варто обмежити доступ дитини до небезпечних сайтів. Для цього існують різні технічні рішення, також слід пояснити, що сайти бувають носіями комп'ютерних вірусів і можуть взагалі вивести гаджет з ладу.


      Євген, син 12 років:

      Коли син хворіє, він залишається вдома, ясна річ, ми з дружиною на роботі. Що він там дивиться, скільки часу сидить за компом - я не знаю. Так, я дивлюся історію браузера, начебто нічого протизаконного. Кілька разів син "ловив" віруси, я особисто лікував комп'ютер, після цього довго пояснював, що буде, якщо бездумно клацати по посиланнях. Начебто ми один одного зрозуміли. Щодо обмежень, я скажу так - створення штучних бар'єрів ні до чого доброго не приведе. Просто потрібно шукати хорошу заміну гаджету - син із задоволенням ходить на тренування, в басейн, займається скелелазінням. На вихідних ми намагаємося відпочивати всією сім'єю. Ось це те, що я можу дати своїй дитині - турботу, увагу і свободу вибору.



      Створюйте сімейні традиції.

      Photo by Edward Cisneros on Unsplash


      Організуйте спільний відпочинок


      Так, організувати дозвілля дитини не завжди так просто, як здається, адже крім цього у нас і так справ безліч - робота, прибирання, готування, та й відпочинок нам теж потрібен. Іноді планшет - це така собі чарівна паличка, яка допомагає нам знайти хоч півгодини вільного часу, але жоден гаджет не може і не повинен замінювати живе спілкування з сім'єю і друзями. Грайте в настільні ігри, малюйте, готуйте, читайте разом. Створюйте сімейні традиції, наприклад, ходіть в походи на вихідних.

      Звичайно, це не завжди зручно, іноді витратно і майже завжди невчасно, але ж це наші діти, це ми привели їх у цей світ, і нам за них відповідати.

      Говоріть зі своїми дітками, цікавтеся їх думкою, бажаннями, інтересами. Хваліть їх, підтримуйте у всіх починаннях, говоріть, що любите і пишаєтеся ними. Обіймайте їх якомога частіше і сміливо вирушайте в подорож, яка починається поза зоною вашого комфорту.





      Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


      Пошук