Як захистити себе та свою родину від кліщів


Опубліковано 19 Квітень 2019 о 12:00

Блог Діти в місті Рівне >  Як захистити себе та свою родину від кліщів


Як захистити себе та свою родину від кліщів

Як не стати жертвою кліщів? Що треба знати, щоб врятувати своє життя? Чому кліщі такі небезпечні? Відповіді на ці питання  у нашому матеріалі.


Цього року весна прийшла рано. За теплої та сонячної погоди вже цвітуть магнолії та сакури, починають розквітати абрикоси. Земля вже вкрилася м'яким шаром перших весняних трав. Але попри всю красу ранньої весни, є й небезпеки, які приносить із собою потепління — початок сезону кліщів. Найвища активність цих комах припадає на травень — червень, але беручи до уваги високу температуру, як для квітня, дбати про захист від цих комах потрібно вже зараз.

Найбільшу небезпеку для людини становить не сам укус кліща, а загроза зараження інфекціями, які він може переносити. Хвороба Лайма, енцефаліт, туляремія — інфекційні захворювання, причиною яких може стати укус цих павукоподібних.


Прості правила, які допоможуть вберегти вас від укусів кліщів:



Інфографіка: «Діти в місті»


  1. Для відпочинку на природі вдягайте відповідний одяг: штани, сорочку з довгим рукавом, головний убір.
  2. Обробіть одяг спеціальними аерозолями, які відлякують кліщів.
  3. Очистіть місце для пікніку від листя, гілок та сухої трави.
  4. Прийшовши додому, ретельно перегляньте весь одяг, перевірте шкіру та прийміть душ. Пам’ятайте, що крім людей, жертвами кліщів можуть бути й домашні тварини, тому перевірте і їх.
  5. Одяг, у якому ви були, треба випрати та попрасувати.


Що робити, якщо вкусив кліщ?


Якщо кліщ все-таки вкусив вас чи ваших рідних — зверніться до медичного закладу.

Інфографіка: «Діти в місті»


Дістати кліща можна й самостійно. Треба обережно викрутити його пінцетом чи петлею, зробленою з нитки, а місце укусу продезинфікувати. Не можна розчавлювати кліща на тілі, щоб збудники хвороби не потрапили через рану в кров. Якщо носик кліща відірвався — дістаньте його стерильною голкою, як колючку.

Після видалення кліща, обробіть край рани йодом або спиртом, і вимийте руки з милом.

Витягнутого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі та покласти у флакон або пляшку, щільно закрити кришкою та віднести в лабораторію для аналізу. 

Слідкуйте за самопочуттям — підвищення температури, болі в суглобах, збільшення лімфатичних вузлів — це тривожні сигнали вашого організму. У людей, інфікованих хворобою Лайма, навколо укусу може з’являтися червона пляма, яка іноді збільшується до 30 см у діаметрі. Якщо у вас на місці укусу виникло почервоніння — негайно зверніться до лікаря.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук