Діти та гроші: помилки фінансового виховання


Опубліковано 08 Травень 2018 о 11:50

Блог Діти в місті Рівне >  Діти та гроші: помилки фінансового виховання


Діти та гроші: помилки фінансового виховання

Ваша дитина не цінує куплені їй речі? Підліток не вміє розумно розпоряджатися грошима? Про те, які вчинки негативно впливають на фінансову грамотність дітей, читайте у нашому матеріалі.

Photo: Pixabay


Якщо трирічний малюк влаштовує істерики в магазині, бо ви відмовили йому в купівлі чергової цукерки-ляльки-машинки, вам слід зупинитись, видихнути та почати пояснювати дитині, що мамин гаманець не гумовий, і, щоб заробити гроші, мамі й татові доводиться працювати. Якщо з раннього віку не навчити дитину базовим принципам товарно-грошових відносин, під загрозою опиниться її матеріальне благополуччя та успішність у дорослому, самостійному житті.


На жаль, у школах не вчать фінансовій грамотності, тому дітям доводиться вчитися на прикладі батьків, а це не завжди добре, адже й дорослі часто припускаються типових помилок, які негативно впливають на поводження дитини з грошима.


Приховування сімейного бюджету від дитини


Деякі батьки не обговорюють сімейний бюджет за участі дітей, вважаючи, що у такий спосіб вони захищають їхнє дитинство від життєвих труднощів дорослого життя. Але є й інша сторона такої опіки — діти, які не мають жодного уявлення про те, скільки грошей заробляють мама й тато, та скільки вони витрачають на необхідні речі, не розуміють чому їм відмовляють у покупці іграшок чи солодощів.


Не знаючи причину відмови, дитина влаштовує істерику в магазині, ображається на батьків та сама вигадує можливі підстави, які здебільшого набагато гірші, ніж нестача коштів. Наприклад, байдужість до потреб дитини або покарання за щось. Це може негативно вплинути на дитячу психіку.


Відмова в кишенькових грошах



Photo by Joseph Chan on Unsplash


Позбавляючи дитину власних коштів, ви ризикуєте сформувати в неї комплекс неповноцінності: через те, що в однолітків завжди є кишенькові гроші, дитина може подумати, що з нею щось не так, що вона гірша за інших. Крім того, школяр інтерпретує відмову, як вияв недовіри до нього.


Контроль за всіма дитячими витратами


Дорослі зазвичай занадто серйозно ставляться до грошей і тому вимагають такого ж поводження від дітей. Але малюки ще не вміють порівнювати, оцінювати вигоди та думати наперед. Для дитини важливо тут і зараз, тому завдання батьків - довго та старанно вчити її плануванню та економії, а не карати за даремно витрачені або загублені гроші та дорікати горезвісним «я ж тобі казала». Така поведінка лише травмує дитину та зробить її невпевненою в собі.


Безконтрольність



Photo: Pixabay


Інша сторона питання — вседозволеність. Діти мають знати, що таке фінансова відповідальність: якщо всі кишенькові гроші витрачені раніше, ніж було обумовлено, не варто одразу ж давати ще. Дитина так нічому не навчиться, а лише вимагатиме більше грошей.


Плата за гарні оцінки


Photo: Pixabay


Гроші — чи не найгірший стимул для дитини, яка ще не сформувала правильне ставлення до фінансової сторони дорослого життя. Школярі, які мотивовані грошима, забувають, що хороші оцінки — це передусім «квиток» в успішне життя, їхній обов’язок та особиста відповідальність.


Плата за допомогу по господарству


Аналогічна ситуація й з домашньою роботою. Якщо в обов’язок дитини входить прибирання власної кімнати та вигул собаки — не варто платити їй за це. Вам же ніхто не платить за миття посуду? Діти швидко звикають до таких відносин й одного разу просто відмовляться що-небудь робити без фінансової винагороди.


Покарання у вигляді позбавлення кишенькових грошей


У такого різновиду покарання може бути більше негативних наслідків, ніж переваг, наприклад, позбавлення коштів може підштовхнути дитину до крадіжки.


Заборона заробляти гроші самотужки



Photo: Pixabay


Навряд чи семирічний школяр знайде собі роботу, а от підліток із задоволенням роздаватиме листівки або вигулюватиме собак за окрему плату. Забороняючи йому працювати, ви проявляєте недовіру до нього та занижуєте самооцінку, адже вважаєте його недостатньо дорослим та відповідальним. Школяр, можливо, відмовиться працювати, піддавшись вашому впливу, або ж просто приховуватиме свою роботу.


Маніпуляція дитиною 


Система заохочень і покарань має бути чіткою та зрозумілою дитині. Маніпулюючи, ви навчите її тільки одному — маніпулювати, причому і вами, й оточуючими. Кишенькові гроші не повинні впливати на відносини між батьками й дітьми.


Поведінка, яка суперечить порадам


Поведінка батьків — приклад для наслідування. Як би сильно батьки не намагалися прищепити дитині правильну модель фінансової поведінки, якщо дорослі не слідують своїм же порадам, результату не буде.


У наступній статті ми розкажемо, як уникати помилок у поводженні з грошима, та розкриємо вам секрети успішного фінансового виховання дітей.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук