Як надати першу допомогу дитині?


Опубліковано 17 Липень 2018 о 15:46

Блог Діти в місті Рівне >  Здоровʼя і спорт >  Як надати першу допомогу дитині?


Як надати першу допомогу дитині?

Як діяти, якщо дитина обпеклася або вдавилася? Як правильно надати екстрену домедичну допомогу? Відповіді на ці та інші нагальні запитання - у нашому матеріалі.

Photo: Pixabay

Жодні батьки не хочуть думати про те, що їхня дитина може потрапити в надзвичайну ситуацію, але в будь-якому випадку треба знати як надати необхідну екстрену допомогу та не розгубитися за стресових обставин.


Що робити, якщо пісок потрапив дитині в очі?


Пісочниця — це одне із найулюбленіших місць для ігор дітлахів. Адже так весело побавитися в теплому піску, побудувати замок або наліпити пасочок, але іноді трапляються неприємні інциденти. Як діяти, коли дитині в очі потрапив пісок?

Найголовніше, що треба запам’ятати — не дозволяйте малюку терти очі. Зазвичай пісок вимивається з очей разом зі сльозами, не приносячи значної шкоди. Але якщо дитина тертиме очі, піщинки можуть пошкодити ніжну роговицю і вже тоді без допомоги окуліста не обійтися.

Для того, щоб очистити очі від піску достатньо просто їх промити чистою водою. Крім цього, варто продезінфікувати оченята, адже в чистому на вигляд піску можуть бути личинки паразитів та збудники всіляких інфекцій. Для цього завдання підходять антибактеріальні краплі «Альбуцид» або «Тобрекс». Але коли з’являться такі симптоми, як запалення очей, біль, погіршення зору, сльозотеча — необхідно негайно звернутися до окуліста.


Що робити, якщо дитина обпеклася?


Photo: Pixabay


Найчастіше діти отримують опіки в побутових ситуаціях: торкаються до гарячих предметів, наприклад, до праски чи каструль на кухні, або вивертають на себе гарячий чай чи суп. Як діяти, коли дитина обпеклася?

Насамперед, важливо визначити ступінь тяжкості опіку. Для першого ступеню характерне почервоніння шкіри, якщо ж було отримано опік другого ступеню — тоді на поверхні шкіри з’являються пухирі. Третій та четвертий ступені тяжкості потребують негайної госпіталізації дитини, адже окрім ураження шкіри відбувається й ураження м’язів і навіть кісток. На щастя, такі опіки трапляються в дітей вкрай рідко.


Невідкладна допомога у разі опіку першого та другого ступенів складається з трьох кроків:

  1. Охолодити уражену ділянку шкіри під проточною холодною водою.
  2. Дати дитині знеболювальний препарат: «Ібупрофен» або дитячий «Парацетамол».
  3. Обробити місце опіку ранозагоювальним та протизапальним препаратом на основі декспантенолу, як-от «Пантенол Спрей».

Якщо опіки значніші — негайно викликайте швидку.


Категорично заборонено:

  1. Охолоджувати шкіру проточною водою у разі опіку третього ступеня.
  2. Охолоджувати шкіру льодом або льодяною водою.
  3. Зривати одяг, який прилип до рани.
  4. Проколювати пухирі.
  5. Мазати уражену ділянку шкіри будь-якою олією, розчинами йоду, діамантового зеленого, перекисом водню, спиртом.


Що робити, якщо дитина забилася?


Photo: Pixabay


Забій, розтягнення, вивих, перелом — це все діагнози, які має поставити лікар. Якщо дитина скаржиться на сильний біль, не може рухати кінцівкою — викликайте швидку, адже лише лікар може правильно діагностувати вид травми.


Але в будь-якому випадку незмінними залишаються 4 пункти невідкладної допомоги:

  1. Знерухомлення.
  2. Холод.
  3. Спокій.
  4. Підвищене положення (підв’язати руку, лягти та покласти ногу на підвищення).

Для того, щоб знеболити травму слід дати дитині один із двох препаратів, близьких за дією та однаково ефективних — дитячий «Парацетамол» або «Ібупрофен».


Що робити, якщо в дитини йде кров із носа?


Носова кровотеча може бути викликана незначним пошкодженням слизової оболонки носа, а може мати більш серйозні причини виникнення. Важливо знати, що є два види носової кровотечі — з передніх та із задніх відділів носа.

У дитячому віці кровотечі із задніх відділів носа бувають вкрай рідко, але вони дуже небезпечні.

Найпростіший спосіб розпізнати їх полягає в тому, що кровотеча з передніх відділів носа практично завжди з однієї ніздрі, а кровотеча із задніх відділів — з обох.


Невідкладна допомога у разі носової кровотечі:

  1. Посадити дитину на стільчик і трохи нахилити голову вперед. Не можна класти дитину на спину, адже тоді кров із носа може потрапити до горла.
  2. Притулити холод до перенісся.
  3. Великим і вказівним пальцями притиснути ніс, але не надто сильно, лише перекрити дихання. Дитина має дихати через рот. Утримуйте ніздрі закритими протягом 10 хвилин. Якщо кровотеча не зупинилась, повторіть ще на 10 хвилин.

Якщо кровотеча продовжується після повторного утримання носа - необхідно негайно звернутися до лікаря. Часті носові кровотечі — це однозначний привід для консультації у педіатра та ЛОР-спеціаліста.


Що робити, якщо дитина втратила свідомість?


Photo: Pixabay


Послідовність дій батьків, коли дитина втратила свідомість завжди однакова:

  1. Покласти на спину.
  2. Злегка відвести дитині голову назад.
  3. Покласти ноги на підвищення (подушку, звернутий одяг).
  4. Зняти одяг, який заважає дихати.
  5. Забезпечити приток свіжого повітря.


Не можна:

  1. Бити по обличчю.
  2. Кричати.
  3. Торсати.
  4. Давати понюхати нашатирний спирт (хоча б тому, що різко відвівши голову від неприємного запаху, дитина може травмувати шию або потилицю).

Здебільшого втрата свідомості проходить ще до того, як приїде швидка допомога. Але це не значить, що все гаразд, стежте за самопочуттям дитини та запишіться на прийом до лікаря.


Що робити, якщо дитина вдавилася?


Ситуація, коли малюк вдавився є надзвичайно серйозною і потребує невідкладної допомоги. Прийоми, які повинні чітко знати всі батьки, недостатньо просто прочитати — їх треба побачити та повторити, бажано під наглядом кваліфікованого лікаря.

Лікар Комаровський наголошує на тому, що ситуація, коли дитина вдавилася, але самостійно дихає і намагається прокашлятися, не потребує невідкладної допомоги. У цьому разі кашель та блювання значно ефективніші за будь-які інші маніпуляції.

Якщо ж дитина вдавилася і не може самостійно дихати, слід використати прийом Геймліха. Про нього та інші способи невідкладної допомоги детально розповідає лікар Комаровський:



Video: Доктор Комаровский


Що робити, якщо дитина наковталася води?


Літній сімейний відпочинок невідривно пов’язаний із купанням. Це може бути відпочинок на пляжі, біля басейну або на березі річки, але у будь-якому випадку батьки повинні знати правила безпечного поводження біля водойми та вміти допомогти дитині у разі екстреної ситуації.

Якщо малюк впав та наковтався води, слід якомога швидше дістати його на сушу та допомогти відкашлятися. Для цього необхідно покласти дитину собі на коліна животом униз, одною рукою притримувати, а іншою злегка постукати по спині між лопатками. Розмах долоні має бути спрямований від поперека до плеча.


Якщо дитина не подає ознак життя необхідно:

  1. Покласти на спину.
  2. Прибрати одяг, який заважає диханню.
  3. Почати проводити серцево-легеневу реанімацію — комбінацію процедур, що містить в собі непрямий масаж серця та штучне дихання «рот-в-рот».

Навіть якщо дитина себе добре почуває після того, як наковталася води, слід обов’язково відвідати лікаря, адже є таке явище, як «сухе утоплення» — випадок, коли в легенях залишилася вода. Навіть декілька крапель можуть стати причиною трагічних наслідків.


Де у Рівному можна навчитися проводити серцево-легеневу реанімацію та дізнатися про інші важливі прийоми надання невідкладної допомоги дітям?



Photo: Всеукраїнська спілка парамедиків


  1. Навчальний Центр «Emsa-Ukraine» запрошує на курс «Перша допомога дітям», який відбудеться 21 липня.


Загальне правило для всіх надзвичайних ситуацій — не панікуйте. Від уміння діяти у кризових ситуаціях залежить здоров’я, а іноді, й життя вашої дитини.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук