Як підготувати дитину до школи після літніх канікул?


Опубліковано 14 Серпень 2018 о 11:16

Блог Діти в місті Рівне >  Оглядові статті >  Як підготувати дитину до школи після літніх канікул?


Як підготувати дитину до школи після літніх канікул?

До початку нового шкільного року залишилися лічені тижні. Під час літніх канікул діти добре відпочивали, оздоровлювалися, активно проводили час, і тепер з новими силами та бажанням готові приступити до навчання. Чи не готові?

Photo by Ben White on Unsplash


Чому діти не хочуть йти до школи? На це є очевидні причини, такі як необхідність прокидатися рано вранці, по декілька годин сидіти за партами та багато писати. Не кажучи вже про щоденні домашні завдання. Кому це буде до вподоби після трьох місяців літнього відпочинку?

За три місяці канікул діти встигли розслабитися та забути що таке шкільний режим. Через відсутність денного розпорядку та режиму сну дітям важко адаптуватися до шкільних буднів. Як наслідок, діти не висипаються, швидко втомлюються і тому не уважні на уроках.

Для того, щоб початок навчального року не став стресом для школяра, достатньо дотримуватись кількох простих порад.


Режим


Діти, які влітку пізно лягали спати, а прокидалися, коли заманеться, дуже болісно переживають повернення до режиму. Через постійне недосипання діти схильні до втомлюваності, поганого настрою й неуважності. У період адаптації, який триває від двох тижнів до двох місяців, діти швидко втомлюються, втрачають інтерес до занять та мають поганий настрій.

Щоб уникнути цього доцільно починати готуватися до початку навчального року за декілька тижнів. Необхідно налаштувати правильний розпорядок дня. Слідкуйте за тим, щоб дитина лягала спати не пізніше 22:00 години, адже чим раніше вона ляже спати, тим легше перенесе раннє пробудження. Діти, які вдосталь висипаються, рідше стають агресивними і менше конфліктують з оточуючими.


Як будити дитину до школи?


В середньому дитині потрібно 15 хвилин, щоб прокинутися. Photo: Pixabay


Зверніть увагу й на те, як саме ви розбуджуєте дитину, адже занадто різкий підйом може роздратувати дитину та зіпсувати настрій і їй, і вам. Як же правильно будити? Для пробудження кожній людині потрібен час. Це найголовніше, що вам необхідно запам’ятати. Кількість часу дуже індивідуальна, але в середньому дитині необхідно 15 хвилин.

Не треба зривати з сонного школяра ковдру і наказувати швидко встати. Ранок не повинен починатися з негативу. Також не слід вмикати гучну музику та яскраве світло. Говоріть з дитиною пошепки, погладьте по спині та побажайте доброго ранку.

Дитина вже прокинулася, але їй складно встати й піти вмиватися? Запитайте її про речі, пов’язані з плануванням дій. Дізнайтеся, наприклад, в якому одязі вона збирається піти до школи, що візьме з собою, або що буде їсти на сніданок: омлет чи кашу. Всі ці запитання активізують зони мозку, що відповідають за мотивацію і самоконтроль, допомагають дитині побудувати план дій, який необхідно реалізувати.

Придумайте свій ранковий ритуал: заспівайте пісеньку, поцілуйте, полоскочіть, влаштуйте веселу метушню в ліжку — і сон зніме як рукою. Приємне пробудження — це запорука вдалого дня.


Активність


Дитині обов’язково потрібен активний відпочинок — прогулянки на свіжому повітрі, катання на лижах, ковзанах, санчатах; у теплу пору року — на велосипеді або самокаті, рухливі ігри на вулиці. Як варіант — катання на роликових ковзанах на роллердромі та стрибання на батутах у дитячих розважальних парках.

Підтримка фізичної активності не тільки приносить користь здоров’ю, але і допомагає швидше повернутися до робочого ритму. Тому, чим ближче закінчення канікул, тим більше часу варто приділяти руховій активності. Дитина, яка проводить багато часу на вулиці під час канікул, адаптується до школи набагато швидше, ніж та, що весь цей час просиділа біля комп’ютера і телевізора. Слідкуйте, щоб дитина щодня гуляла на свіжому повітрі.


Тренування


За літо суттєво падає швидкість письма, через це дитина може не встигати виконувати всі завдання на уроці. Photo: Pixabay


Нашому мозку потрібні тренування. За літні місяці діти забувають все, що раніше знали назубок. Саме тому перші кілька місяців навчального року вчителі займаються з дітьми повторенням. За три тижні до школи можна в спокійному темпі, без тиску і примусу переглянути зошити і, можливо, книжки за попередній рік.

За літо суттєво падає швидкість письма, через це дитина може не встигати виконувати всі завдання на уроці. Крім того рука спочатку може просто боліти від втоми. Занурити дитину в шкільну атмосферу та розвивати дрібну моторику рук і пам’ять також можна за допомогою невеликих диктантів, повторення таблиці множення та правил.

А якщо ви батьки дошкільника, дізнайтеся з нашої статті, що повинна вміти дитина у 5 років.


Шопінг


Створити позитивний настрій на майбутній навчальний рік допоможе шопінг. Пам’ятаєте, як у дитинстві ми любили ходити з батьками в магазин та купувати красиві зошити, різнокольорові олівці, ручки та інше приладдя? А купівля щоденника була окремим ритуалом, адже щоденник — це відображення школяра, його уподобань та смаків. Це стосувалося і рюкзака.

Не позбавляйте дитину цих маленьких радощів, купуючи кращі, на ваш погляд, або більш практичні речі. Дозволяйте дитині приймати рішення, адже ваша довіра має велике значення для школяра та відіграє значну роль в процесі його дорослішання.


Для того, щоб у дитини було відчуття, що канікули закінчилися, і їй було легше «акліматизуватися» — влаштуйте проводи літа. Відсвяткуйте завершення канікул пікніком у парку, походом у розважальний центр або іншим видом дозвілля, яке подобається дитині. Завдяки цьому дитина психологічно буде готова до нового навчального року.


У перші тижні після канікул дитина потребує вашої підтримки. Не вимагайте гарних оцінок. Проявіть терпіння та хваліть школяра за кожне досягнення. Дитина має знати і відчувати, що ваша віра у її сили є непохитною, а любов — безумовною.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук