Що має знати дитина, коли йде гуляти на вулицю сама?


Опубліковано 02 Квітень 2019 о 16:14

Блог Діти в місті Рівне >  Що має знати дитина, коли йде гуляти на вулицю сама?


Що має знати дитина, коли йде гуляти на вулицю сама?

«А можна я піду гуляти сама?», «Я вже достатньо дорослий, можна я буду ходити до школи сам?» — з часом такі запитання чують всі батьки. Як правильно реагувати, та чому слід навчити дитину — далі в нашому матеріалі.


Мами й тата опиняються перед важким вибором — відпустити свою кровинку у «страшний та жорстокий світ» й щосекунди хвилюватися, або ж придушити розвиток дитячої самостійності, й не відпускати своє чадо від себе ані на крок. Перш ніж приймати рішення, подумайте який вибір буде кращим для дитини? Рано чи пізно дитина виросте і зіткнеться з життєвими труднощами, які має подолати сама, без вашої допомоги. Тож може замість того, щоб усіляко опікувати та оберігати дитину від всіх негараздів, краще поступово готувати своє чадо до дорослого життя та виховувати самостійність?


З якого віку?


Вік, з якого дитина може гуляти без супроводу батьків, залежить від багатьох обставин.


Приблизно до 10 років дитина має пересуватися вулицею під наглядом дорослих. Але на практиці вік, з якого дитина може гуляти сама, залежить від багатьох обставин. Наприклад, самостійно гуляти у дворі з однолітками дитина може вже з 5–6 років, за умови, що мама час від часу бачить своє чадо через вікно. З іншого боку, самостійно діставатися до школи громадським транспортом може бути важко та небезпечно для учнів молодшої школи. Тож вирішувати, чи відпускати свою дитину на вулицю саму, має кожна сім’я в окремому випадку, але всі батьки мають поговорити з дітьми про небезпечні ситуації та навчити їх як правильно діяти.


Безпека дорожнього руху


Відпускаючи дитину гуляти саму, ви маєте бути впевнені, що вона знає правила дорожнього руху.


На відміну від дорослих, малюки не достатньо уважні та сконцентровані, щоб завжди бути обачними під час прогулянок. Без нагляду з боку дорослих і належного знання правил дорожнього руху (ПДР), діти можуть наражатися на небезпеку.

Насамперед, треба навчити малюків правильно переходити дорогу. Доведіть до автоматизму звичку оглядати дорогу в усіх напрямках, перш ніж переходити. Поясніть дитині, що бігати на проїжджій частині неприпустимо, і, залежно від її віку, розкажіть про можливі наслідки порушення цього правила.


Про найважливіші правила дорожнього руху для дітей та ефективні методи, які допоможуть привчити дитину до правильного поводження на дорозі, читайте у нашій статті.


Поводження з незнайомими людьми


Важливо пояснити дитині, що зовнішність буває оманлива, і говорити з чужаками не можна.


Нам самим в дитинстві розповідали про чужих тьоть і дядь, які хочуть нас вкрасти. Зазвичай дитяча уява малює чоловіка високого зросту, одягненого переважно у чорне, з характерним «злим» виразом обличчя. Але цей образ не відповідає дійсності, адже це може бути й мила жінка з дитячим візочком, й хлопець приємної зовнішності з пухнастим цуценям. Тому важливо пояснити дитині, що зовнішність буває оманлива, і говорити з незнайомими людьми не можна, без виключень. Адже ж про що дорослій людині говорити з семирічкою? Навчіть дитину не брати нічого в незнайомців, і ні в якому разі не йти з ними кудись. Навіть якщо пропонують показати цуценят чи котиків, або ж просять про допомогу. Поясніть дитині, що дорослий має просити про допомогу дорослих, а не дітей. Якщо так трапиться, що з дитиною заговорить чужак, нехай вона говорить, що батьки не дозволяють спілкуватися з незнайомцями і йде звідти, бажано у людне місце. Якщо незнайомець слідує за дитиною, попросити про допомогу можна людей у формі — поліцейських, касирів, продавців, охоронців. Важливо зв’язатися з батьками, а тому дитина має знати свої ім’я та прізвище, ім’я батьків та їхній номер телефону.

Лайфхак в тему — для того, щоб дитина вивчила напам’ять ваш номер телефону, зробіть його паролем для інтернету.


Про те, як діяти, якщо загубився школяр та корисні лайфхаки для батьків, читайте у нашій статті: «Загубилася дитина: що робити?»


Небезпечними можуть бути не тільки люди, але й предмети. На жаль, навіть у парку чи на спортивному майданчику діти можуть знаходити небезпечні речі, наприклад, використаний шприц. Щоб уникнути цієї біди, варто говорити з дитиною, застерігати її, пильнувати. Крім того, потрібно обов’язково знати що робити, у разі якщо дитина все ж вкололася шприцом або іншим гострим предметом.


Про ризики інфікування та алгоритм дій читайте у нашій статті: «Що робити, якщо дитина вкололася шприцом?»


Організуйте безпечну прогулянку


Поступово привчайте дитину до самостійних прогулянок, обговорюйте можливі небезпеки та алгоритм дій.


Звісно, мова не про те, щоб зібрати дитині рюкзак, дати грошей на проїзд та відправити у сусіднє місто. Починати треба з незначних прогулянок. Наприклад, попросіть шестирічку сходити в магазин по хліб, за умови, що магазин поруч і не треба переходити дорогу. Дозвольте дитині гуляти на дворі без вас, але під вашим пильним наглядом, авжеж.

Дозволяйте самостійно ходити до школи, але привчайте дитину дзвонити вам та повідомляти, що все в порядку, приходити додому вчасно, або ж попереджати про запізнення.

Якщо ви змалку привчатимете дитину бути самостійною та відповідальною, ви й самі менше хвилюватиметеся за її безпеку, адже будете впевнені, що в дитини є всі необхідні знання та навички.


Досвід самостійних прогулянок — безцінний. Надавайте дитині розумну свободу, і вона буде рости соціально адаптованою, незалежною, розсудливою людиною, яка звикла розраховувати на свої сили.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук