Топ-10 помилок, яких припускаються батьки у садочку


Опубліковано 07 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Топ-10 помилок, яких припускаються батьки у садочку


Топ-10 помилок, яких припускаються батьки у садочку


Давати порожні обіцянки


«Ти пограєшся там з дітками, а як тільки захочеш, я одразу прийду та заберу тебе», «У садочку дуже весело, адже там розваги цілий день». Зазвичай батьки йдуть на такі хитрощі, коли дитина не хоче йти у садочок. Можливо, кілька разів такі вмовляння спрацюють, але коли дитина зрозуміє, що все не так райдужно та безтурботно, бо треба кашу їсти, спати опівдні та ділитися іграшками, то батькам не довірятиме. Та може зі ще більшим опором буде протестувати проти відвідування садочку.


Залякувати дитину


Не варто вдаватися й до іншої крайності — малювати все у чорних тонах та готувати до найгіршого. «Інші діти будуть ображати тебе та забирати в тебе всі іграшки», «Вихователька гриматиме на тебе, якщо ти не будеш слухатися».

Натомість чесно розкажіть малюкові про переваги та недоліки відвідування садочку. І що ви завжди готові його вислухати та підтримати.


Сваритися з вихователькою



Не варто починати спілкування з вихователями із претензій, а тим паче, якщо це якась дрібниця. Якщо вас дійсно щось не влаштовує у методах виховання, можна спокійно та ввічливо пояснити, чому так важливо дотримуватися певних позицій. Будьте спокійні та розважливі, навіть якщо це складно. Кожна мама знає, що коли хтось ображає її дитину важко стримувати емоції, та все ж спробуйте. До того ж мама, яка постійно скандалить у садочку, не додасть дитині впевненості.


Зникати зранку без пояснень


Фокус «Вжух і мама зникла» погано підходить для ранкового прощання з дитиною, а якщо малюк тільки починає відвідувати садочок й поготів.

Деякі діти дуже болісно переживають розлуку з мамою, і їм важко відпустити мамину руку. Іноді, для того щоб уникнути істерик, мами відволікають дитину та швиденько зникають з її поля зору. Будь ласка, не робіть так. Тільки уявіть собі, що в цей момент відчуває дитина — мама ще секунду назад була тут, а тепер її не стало, і не відомо на який час. Це дуже сильний стрес для дитини.


Поспішати з прощанням


Так, нам всім потрібно зранку на роботу, встигнути зробити безліч справ, але це не привід, щоб швиденько закинути малюка в групу, мимохідь чмокнути в щічку та побігти. Малюк почуватиметься спокійніше, якщо ви без поспіху приведете його в садочок та не кваплячись попрощаєтеся.


Підкупати дитину



Ось ви стоїте на порозі садочку, а маля ніяк не хоче заходити. Всі вмовляння та пояснення не працюють. На допомогу приходить метод підкупу — «Іди в садочок, а я тобі нову машинку куплю». І хоч цей метод і працює, та шкоди від нього більше, ніж користі. Ви ж не хочете, щоб ваші відносини з дитиною стали торговельними — «Я зроблю все, що ти просиш, а ти мені за це купиш…», або навіть ультимативними — «Не зроблю, поки не купиш».


Втручатися в дитячі стосунки


Сварити та виховувати чужих дітей не можна. Уявіть, що на вашу донечку гримає чийсь бородатий тато. Правда неприємно?

Якщо між вашим та чужим малям стався конфлікт, не поспішайте втручатися. Натомість поговоріть з вихователем та батьками цієї дитини, та знайдіть шляхи вирішення конфлікту.


Чому батькам не можна вирішувати дитячі конфлікти читайте у статті: «10 речей, які батьки не повинні робити замість дітей»


Ігнорувати правила закладу


Можливо ви звикли годувати з ложечки дворічку, або одягати трирічку, але якщо ви все ж таки вирішили відвідувати дитячий садочок, то дотримуйтеся правил закладу. Для кожного віку є обов’язкові навички самообслуговування, якими має володіти дитина. Важливим аспектом психологічного розвитку є адаптація до нового розкладу, та вміння жити в соціумі. А ви маєте полегшити дитині період адаптації.


Вам може бути корисною наша стаття: «Самостійна дитина, або як стати лінивою мамою»


Перекладати відповідальність на вихователя



Деякі батьки помилково вважають, що початок відвідування дитиною закладів дошкільної та шкільної освіти знімає з них всю відповідальність за виховання, розвиток та навчання дитини. «Хіба ж не для того я воджу сюди дитину, щоб ви її всьому навчили?» Не очікуйте забагато від закладу. Всебічний гармонійний розвиток вашої дитини — ваше завдання.


Пристати на бік вихователя


Конфлікти трапляються. Так, іноді ваш малюк може ослухатися вихователя, посваритися, або навіть побитися з іншими дітьми, відмовитися їсти кашу тощо. Зазвичай вихователі повідомляють вас про такі ситуації за присутності дитини, та очікують негайної реакції. Але, будь ласка, не ставайте поруч з вихователькою та не починайте в один голос сварити шибеника. Ви маєте підтримати та захистити дитину, стати на її бік. Завжди.

Обговорити поганий вчинок (і ні в якому разі не погану дитину) можна наодинці. Варто проаналізувати ситуацію та зробити висновки, тільки спокійно, без сварок та криків.


Для того, щоб записатися у садочок більше не потрібно ходити по закладам та боротися з бюрократією. Раніше ми писали про те, як киянам стати в онлайн-чергу.

Жителі всіх інших міст можуть завітати на сайт електронної реєстрації в дошкільні заклади, й також стати в чергу, не виходячи з дому.


Відвідування дитячого садочку на початку може здатися складним та проблематичним. Важливо бути готовим до болісних ранкових прощань та сліз, набратися терпіння для довгих пояснень: «Мама не йде назавжди, я повернуся за тобою одразу після того, як ти поспиш». Але попри всі складнощі дитячий садочок — це необхідний етап у процесі дорослішання кожної дитини.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук