Безпека під час літнього відпочинку: 10 кроків, щоб не загубити дитину


Опубліковано 21 Травень 2019 о 14:55

Блог Діти в місті Рівне >  Безпека під час літнього відпочинку: 10 кроків, щоб не загубити дитину


Безпека під час літнього відпочинку: 10 кроків, щоб не загубити дитину


Попереду літо, а отже, слід вже зараз подбати про безпечний відпочинок. Зазвичай літні дні сім’ї проводять у парках, на дитячих майданчиках, та в інших людних місцях відпочинку. Іноді достатньо й кількох секунд, щоб загубити дитину в натовпі. На жаль, від цього ніхто не застрахований, але певні дії допоможуть мінімізувати появу таких ситуацій.

У нас є гарна новина: таких ситуацій можна навчитися уникати, або хоча б мінімізувати стрес для вас та вашої дитини, якщо вона все ж таки загубилася. Готові дізнатися?


Обговорюйте з дитиною правила поведінки у людних місцях



Малюк має знати, як себе поводити на прогулянці, наприклад, не тікати від мами, повідомляти дорослих, якщо збираєшся кудись відійти, тримати маму за руку. Нагадайте дитині, що вона може задивитися на щось та відстати від дорослих, і в цьому немає нічого страшного. Головне — не панікувати, голосно кликати маму, та за необхідності покликати на допомогу.


Вам буде корисно знати, що має робити дитина, якщо загубилася.


Перевірте, чи знає дитина свої дані


Малюк має знати: ПІБ (своє та батьків), свою адресу, номер телефону мами або тата. Корисний лайфхак — для того, щоб дитина запам’ятала номер телефону, зробіть його паролем для інтернету.


Для малят підготуйте візитівку з даними


Навіть якщо трирічка знає напам’ять імена всіх ваших родичів, варто підготувати та покласти їй у кишеню візитівку з іменами та вашим номером телефону. Крім цього, розкажіть дитині кому можна показувати візитівку, наприклад, людям у формі (поліцейським, охоронцям у супермаркеті, касирам).


Поясніть малюку, що його не сваритимуть



Більше ніж загубитися, діти, мабуть, бояться тільки знайтися — точніше батьківської реакції на повернення. Малюк і так пережив сильний стрес, навіщо його ще сильніше лякати? Запевніть дитину, що ви не сваритимете її, якщо вона випадково загубиться.


Одягайте дитину в яскраві кольори


Якщо ви плануєте відвідати якийсь захід, де обов’язково буде багато людей — одягніть дитину в яскравий одяг. Погодьтеся, відшукати у натовпі малюка в жовтій футболці, білій панамці та салатових штанцях значно простіше, ніж дитину в сірому одязі. До того ж літо — це найкраща пора для яскравого вбрання.


Сфотографуйте дитину


Зробіть фото дитини в цей день. Це значно полегшить вам можливі пошуки дитини.


Домовтеся з дитиною про місце зустрічі



Вам з дитиною буде простіше знайти одне одного, якщо у вас буде «таємне» місце зустрічі. Це має бути помітне місце, наприклад, найвищий батут у парку, фонтан, великий пам’ятник.


Тримайте дітей за руку


У людних місцях не відпускайте дитину від себе, а йдучи в натовпі, ведіть дитину за руку перед собою.


Захистіть дітей під час тисняви


Якщо ви опинилися в тисняві — посадіть малюка на плечі. Дітям старшого віку розкажіть, як скласти руки на грудях ліктями вперед. Рухатися слід по ходу руху натовпу, уникати стін, вітрин та стовпів.


Не залякуйте дитину


Ми, мами й тата, прагнемо захистити свої дітей від усіх небезпек будь-якою ціною. Часто, щоб убезпечити малюка, ми вдаємось до залякування. Але це не зовсім коректний підхід. Так, він працює, але не зовсім так, як би вам хотілося. Річ у тім, що лякаючи дитину злим дядьою, який «вкраде тебе, і ти ніколи не побачиш маму й тата», ви лише створюєте страхи, і зустрівшись зі критичною ситуацією, малюк лише вклякне та панікуватиме.

Натомість навчайте, як правильно діяти. Малеча добре засвоює прості та зрозумілі правила. Просте «Ми обходимо люки стороною» спрацює краще, ніж «Не наступай на люк, бо провалишся / зламаєш ногу / вдаришся головою».


Прості правила безпеки можна обговорювати з малечею вже з 2–3 років. Пам’ятайте, ми не залякуємо дітей страшними наслідками, ми вчимо їх як діяти в небезпечних ситуаціях.


Наочно познайомити малюків з різними небезпеками та вивчити правила безпеки допоможуть «Уроки обережності тітоньки Сови».






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук