Дитину вжалила медуза. Перша допомога


Опубліковано 14 Червень 2019 о 10:26

Блог Діти в місті Рівне >  Дитину вжалила медуза. Перша допомога


Дитину вжалила медуза. Перша допомога

Сезон відпочинку на морі стартував, а отже, необхідно знати про можливі небезпеки літнього відпочинку, та алгоритм дій. Здебільшого медузи, які плавають на узбережжі, не отруйні, але бувають винятки, і до цього потрібно бути готовими.


Що робити, якщо дитину вжалила медуза?


Насамперед, потрібно дістати малюка з води, або відвести від того місця, де він знайшов медузу.

Огляньте уражену ділянку шкіри. Можливо частинка щупальця залишилась на шкірі дитини та продовжує вприскувати отруту. Якщо це так, то обов’язково приберіть її. Можна зішкребти її чимось твердим — пластиковою карткою, тупим боком ножа, або ж прибрати руками, попередньо обернувши їх у тканину.

Промийте місце опіку морською водою протягом 20 хвилин.

Використайте содовий розчин. Розведіть столову ложку харчової соди в склянці теплої води. Сода чудово знімає запалення, свербіж, нейтралізує яд та прискорює загоєння. Якщо ж соди немає, на місце опіку можна вичавити сік з лимону.

Якщо ваша дитина алергік — слід одразу дати їй антигістамінний препарат. У дітей, не схильних до алергії, ризик появи реакції малоймовірний, однак можна перестрахуватися.

Іноді біль від укусу медузи може бути дуже сильним, особливо, якщо дитина маленька, тож варто дати малюку знеболювальне на основі ібупрофену, або парацетамолу.

Не забувайте давати дитині пити достатню кількість води.


Чого не можна робити, якщо вжалила медуза?



Не варто прибирати медузу, або її частини голими руками. Так ви ситуацію лише ускладните, адже самі отримаєте опіки.

Категорично заборонено промивати уражену ділянку шкіри прісною водою. Це лише погіршить стан, прискоривши всмоктування отрути.

Не можна обмазувати місце опіку ніякими оліями та мазями, адже вони тільки затягують загоєння. Це ж стосується й пантенолу — він не потрібен, адже це не термічний опік.

Не дозволяйте дитині чесати місце опіку. Потрібно потерпіти кілька годин, і біль та свербіж вщухне.


Коли слід звернутися до лікаря?



Здебільшого при незначному ураженні допомога медиків не потрібна, але є випадки, коли краще звернутися за кваліфікованою допомогою.

Наприклад, якщо медуза вжалила дитину віком до трьох років, або уражені слизові оболонки, очі, лице. Приводом для невідкладного огляду є поява ознак алергічної реакції — сильний набряк, біль, висипи, підвищення температури, будь-які нестандартні прояви.

Також у медзаклад треба йти, коли після опіку у дитини виникає запаморочення, втрата свідомості, проблеми з диханням чи біль у грудях.


Як уникнути укусів медуз?


Не всі медузи отруйні, більшість з них досить невинні створіння, але існує понад 9 тисяч видів, і навряд чи неозброєним оком можна розпізнати медузу, і виявити чи небезпечна вона.

Для того, щоб мінімізувати ризик укусу, поясніть дітям, що не можна чіпати будь-яких медуз, чи то у морі, чи то на березі.

Та все ж дієвою профілактикою буде відмова від купання після шторму, який зазвичай приносить на узбережжя медуз. Якщо ви знаєте, що у морі зграї медуз чи навіть побачили їх - бажано уникати таких місць для купання.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук