Розвиток мови у дитини: що робити, щоб малюк швидше заговорив


Опубліковано 23 Липень 2019 о 12:11

Блог Діти в місті Рівне >  Розвиток мови у дитини: що робити, щоб малюк швидше заговорив


Розвиток мови у дитини: що робити, щоб малюк швидше заговорив

Дворічний син подруги вже розповідає віршики, а ваш малюк говорить тільки «мама» й «тато»? По-перше, перестаньте порівнювати свою дитину з іншими, а по-друге, ми знаємо як «розговорити» вашого малюка і залюбки поділимось секретами.


Кожна мама з нетерпінням чекає перше слово своєї крихітки. Деякі дітки уже в півтора року радують батьків першими «мама», «тато», а інші ж можуть мовчати й до трьох років. Кожна дитина розвивається за власним темпом, і не варто порівнювати свого малюка з дитиною подруги. Втім, є методи, які допоможуть батькам стимулювати розвиток мовлення у їхнього малюка.


Розмовляйте з малюком


Говорити з дитиною потрібно від самого народження. Не варто думати, що малюк нічого не розуміє. Насамперед, немовля чує ваш голос та ваші приємні інтонації. Згодом завдяки вашим монологам малюк збільшуватиме пасивний словниковий запас — слова, значення яких йому зрозуміле. З часом дитина почне їх використовувати.

Коментуйте всі свої дії, описуйте дитині все навколо. Розказуйте що й навіщо робите — «одягаємося, щоб піти гуляти на вулицю», «набираємо тепленьку водичку, щоб викупатися та бути чистеньким».

Ще один плюс від таких розмов у тому, що малюк буде спокійно сприймати нові події, адже знатиме про них заздалегідь.


Читайте казки


Казки розвивають уяву, виховують, навчають новому та розвивають мовлення.


Користь від часу, проведеного з книгою в руках важко переоцінити. Якщо у вашій сім’ї ще немає традиції вечірнього читання казки — саме час її започаткувати.

З молодшими дітками варто віддавати перевагу римованим історіям. Читайте улюблені віршики маляти та іноді робіть паузи. Як правило, дітки легко запам’ятовують римовані казки та із задоволенням допомагають мамі, якщо вона ненароком «запнулась».


Ставте запитання


Для розвитку мови однаково важливо, щоб дорослі говорили з малюком та давали йому можливість говорити. Ставте запитання та майте терпіння вислухати відповідь. Можливо, малюки ще не зможуть вам відповісти, та все одно запитуйте з відповідною інтонацією, робіть паузу та відповідайте замість дитини.


Дайте дітям можливість говорити за себе


Діти іноді соромляться говорити, а іноді їм просто потрібно більше часу на відповідь, тож будьте терплячі.


Діти ростуть швидко й іноді батьки не розуміють, що їхній малюк вже достатньо дорослий, щоб говорити за себе. Особливо це стосується ситуацій, коли дитині ставить запитання інший дорослий. «— А як же тебе звати? — Його звати Матвійчик.» А в цей час трирічний Матвій боязко ховається за маминою ногою. Знайома ситуація?

Так, дітям властиво соромитися та ховатися за батьками, однак рано чи пізно говорити з дорослими все ж доведеться. Тому дайте дітям можливість говорити за себе.


Не переходьте на дитячу мову


Сюсюкатися та говорити «дитячими словами» точно не варто. Так, дворічка казатиме на машину «бі-бі», «хлюп-хлюп» на купання і ще купу смішних дитячих слів, але це не означає, що ви повинні їх використовувати. Дитина має чути правильну вимову і назви речей, та прагнути повторити їх, наслідуючи вас.


Заохочуйте малюка до спілкування та створюйте необхідні для цього умови.


Іноді малюкам просто не вистачає мотивації, адже батьки розуміють і виконують всі бажання малюка з першого погляду. І в цьому немає нічого поганого, але з часом може виникнути проблема — дитина все розуміє, а говорити нічого не хоче. Пропонуємо вам декілька простих рекомендацій, які підштовхнуть малюка до вербального спілкування.

Попереджуємо одразу — ці методи підійдуть не кожній дитині та не кожній мамі. Прочитайте їх, проаналізуйте, та вирішіть для себе чи підходять вони саме для вас і вашої дитини.


Їжте улюблені смаколики дитини у її присутності, але не пропонуйте їй скуштувати


Так, звучить по-варварськи, але погодьтеся, для того, аби скуштувати улюблене печиво малюку доведеться його попросити. Допоможіть дитині зрозуміти, що потрібно сказати «дай» і лише потім отримати смаколик.


Грайтеся іграшками малюка і не діліться


Наприклад, якщо донечка любить гратися лялькою, навчіть її говорити слова «лялька», «грати», «дай». І наступного разу, коли ви візьмете її улюблену ляльку та почнете грати, вона має сказати щось із цих слів, і тільки тоді ви поділитеся з нею іграшкою.


Годуйте дитину маленькими порціями, щоб вона просила добавки


Якщо ви помічаєте, що дитина хоче ще, але не знає як сказати — вчіть її говорити «ще», або «хочу ще».


Обмежуйте доступ дитини до іграшок, їжі та прогулянок на вулиці


Допомагайте дитині навчитися озвучувати свої бажання.


Всіляко допомагайте у цьому — повторюйте необхідні слова, програвайте подібні ситуації з іншими членами родини у присутності дитини. Вам можуть стати у пригоді ситуативні ігри. Наприклад, ведмедик буде просити печиво у зайчика, використовуючи правильні слова.


Грайте з малюком в командні ігри, у яких потрібні хоча б два учасника


Кидайте одне одному м’яч, або катайте машинку. Коли м’яч буде в руках дитини кажіть «м’яч», «кидай» доти, доки дитина не виконає, а коли м’яч буде у ваших руках, дочекайтеся цих слів від дитини.


Використовуйте ці маленькі хитрощі, щоб мотивувати дитину більше говорити. Це переконає її у важливості спілкування. Вона швидко зрозуміє, що для того, щоб вийти на вулицю, їй необхідно сказати «на вулицю», а не плакати та вередувати. Важливо швидко реагувати на прохання дитини, щоб вона краще засвоїла його необхідність. Тому подбайте заздалегідь, щоб печиво було під рукою на випадок, якщо малюк попросить ще одне.

Якщо він просто показує рукою на те, що він хоче, або впадає в істерику — не звертайте на це уваги та поясніть, що ви не розумієте його прохання. Потім покажіть на прикладі, як правильно висловлювати своє прохання.


Звичайно, все це необхідно робити з терпінням і любов’ю. Коли дитина побачить, що вона навчилась говорити про свої прохання і отримувати те, що хоче, це надихне її продовжувати засвоювати мову в подальшому.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук