Дитина-блогер: що важливо пам'ятати батькам, чиї діти вирішили стати блогерами


Опубліковано 06 Серпень 2019 о 09:00

Блог Діти в місті Рівне >  Оглядові статті >  Дитина-блогер: що важливо пам'ятати батькам, чиї діти вирішили стати блогерами


Дитина-блогер: що важливо пам'ятати батькам, чиї діти вирішили стати блогерами

За даними аналітиків, найбільша кількість переглядів на YouTube приходиться на дитячі канали. Відео, які знімають діти до 13 років, отримують втричі більше переглядів, ніж весь інший контент. Ба більше, п'ять з десяти найбагатших каналів на YouTube належать дітям.


Блогери в житті дитини


Відеоблоги – тренд нашого часу, який наразі не планує здавати позиції. Тому забороняти дитині «варитися» в цій каші нерозумно. При цьому, батькам варто цікавитися, які блоги дивиться дитина, що їй подобається, на кого із зірок YouTube вона хоче бути схожою.


Що робити, якщо дитина вирішила стати блогером?




Найкраще, що можуть зробити батьки в цій ситуації, підтримати дитину. Підтримка та віра – найцінніше, що можуть дати батьки. Психологи радять не збивати запал, не гасити бажання дитини до самовираження, не знецінювати улюблене заняття - нехай вона спробує свої сили. Можливо, вона й не стане відомим блогером, але освоїть багато корисних навичок. Відеоблогінг – це не лише складний творчий процес. Він непростий і з технологічної точки зору, адже треба навчитися знімати, опанувати програми для монтажу та обробки відео, розібратися з тонкощами публікації відео на YouTube.

На старті блогінг для дитини – хобі. Це захоплення, як і більшість інших, може мати свої плюси та мінуси. Психологи радять не залишати дитину віч-на-віч зі своїм хобі. В ідеалі батьки мають допомагати та направляти її.


Найпоширеніші міфи про блогерство


Нерідко батьки забороняють дитині заводити власний канал на YouTube або не підтримують прагнення стати новою зіркою соцмереж лише тому, що мають хибні уявлення про деякі аспекти цієї діяльності.




Міф №1. Блогерство не може стати роботою

Це не так. Відомі блогери сьогодні отримують серйозні гроші за рекламу на своїх каналах. Це стосується і дітей. Наприклад, канал 7-річного Райана зі США, який присвячений розпаковці іграшок, у 2018 році приніс дохід у розмірі 22 млн доларів. Цікаво, що канал малюку батьки створили лише у 2015 році. Якщо дитина живе блогерством, при бажанні вона зможе зробити це своєю роботою. Варто лише знайти потрібну нішу.


Міф №2. Блогери знімають «пусті» відео, які не мають практичної користі

Якщо бути відвертими, на YouTube дійсно багато інформації, яку можна занести до категорії дурниць. Втім, популярними стають канали, які корисні для своїх глядачів. Люди шукають на каналах різноманітні поради, починаючи з підбору гардероба, і завершуючи приготуванням вечері. Блогери ж тестують іграшки, роблять огляди нової техніки та нових фільмів, радять, що почитати та у що пограти.


Міф 3. Блогерів дивляться ледачі підлітки, яким немає чим зайнятися

Насправді YouTube сьогодні дивляться майже всі діти та підлітки. Інша справа – що саме вони дивляться та в яких об’ємах. Якщо дитина використовує інформацію, отриману від блогерів, з користю - перегляд відео не стане втраченим часом. Крім цього, підписники відомих блогерів часто об’єднується в групи, де підтримують одне одного, спілкуються та обмінюються творчими ідеями.


Чим корисний досвід блогерства?

Сьогодні інформаційні технології – ключ до успішного майбутнього. Чим більше програм освоїть дитина, тим краще. До того ж, розбираючись з програмами, діти можуть підтягнути англійську мову, адже не всі програми мають російські чи українські адаптації.


Взагалі, бажання дитини знімати відео або вести власний блог має багато позитивних моментів:

  1. Заняття блогінгом добре тренують навички усного та писемного мовлення. У майбутньому дитині легше даватимуться публічні виступи. Також блогінг стимулює розвиток творчого мислення. Деякі діти починають знімати відео, копіюючи чиїсь вдалі ідеї, але згодом придумують власні формати.

  2. Власний канал вимагає від дитини систематичної роботи. Це планування (створення контент-плану, продумування сценарію та місць для зйомок), генерування ідей (аналіз трендів, популярних каналів), зйомка та монтаж (робота з програмами).

  3. Ведення блогу розвиває лідерські якості. Діти вчаться висловлювати власні думки та відстоювати їх.

  4. Заняття зйомками та написанням постів для соцмереж - дуже продуктивний спосіб проводити вільний час після школи.

  5. Блогери багато спілкуються як онлайн, так і в реальному житті. Вони схильні об’єднуватися з іншими творчими людьми для реалізації спільних проектів. Вміння співпрацювати – корисна навичка для дорослої людини.

  6. Ну і звичайно потенціал. Якщо дитина знімає класні відео, рано чи пізно вона зможе на них заробляти. Це може бути як реклама, так і пропозиції по роботі.


Правила безпечного блогінгу



Щоб убезпечити дитину, необхідно на старті пояснити, чого не можна робити в мережі. Розкажіть, що у відео не можна розповідати про своє місце проживання, місце навчання та бажано не розкривати своє справжнє ім’я та прізвище. Запропонуйте дитині вибрати псевдонім. Поясніть, що не можна розповідати куди і коли ви плануєте поїхати чи піти. Також треба заборонити зустрічатися з незнайомцями з інтернету без вашого відома.

Другий «гострий кут» - негативні коментарі. Дитина має зрозуміти – щоб вона не робила, завжди знайдуться люди, які намагатимуться образити та знецінити її труд. Якщо ваші діти навчаться не реагувати на коментарі хейтерів, то це допоможе їм і в майбутньому, адже всі ми час від часу стикаємося з неприємними людьми.


Успіх дитини – спільний успіх

Якщо подивитися на історії дитячих топ-блогерів, можна помітити, що всім їм допомагають батьки. Зробити успішний канал, який має більше мільйона підписників, самостійно, звичайно, неможливо. Найвідоміші канали – це завжди спільна робота батьків та дітей. Наприклад, канал «Пупсі Кіри» веде її мати Сабіна. Сама Кіра навіть не користується соцмережами. У відео Кіри часто можна побачити її маму, яка разом з нею виконує челенджі. Такі канали, по суті, є продуктом дорослих, де актором виступає дитина.


Є ідея!

Якщо ви не хочете займатися подібним, тоді підтримайте та допоможіть вашому чаду розібратися у найскладніших моментах цього процесу. Можливо, доведеться придбати відеокамеру, якщо захоплення дійсно серйозне. Крім цього, можна віддати дитину на курси чи відправити у тематичний табір.




Життя в мережі сьогодні – невід’ємна частина реального життя. Тому експерти радять батькам підходити до нього, як до чогось важливого. Якщо раптом ви не встигли записатися на курс по блогерству, не засмучуйтесь – слідкуйте за нашими новинами. Всі найкращі, найсучасніші курси, табори та заняття для дітей ми дбайливо збираємо на нашому сайті.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук