Відкриваємо Україну: топ-10 замків і фортець, які варто показати дітям


Опубліковано 06 Вересень 2019 о 16:00

Блог Діти в місті Рівне >  Відкриваємо Україну: топ-10 замків і фортець, які варто показати дітям


Відкриваємо Україну: топ-10 замків і фортець, які варто показати дітям

Унікальні замки є в усіх куточках України. Photo: Pixabay


Школа - не привід забувати про подорожі, адже за два вихідних дні можна встигнути подивитися багато. Поки погода радує нас сонячними теплими днями і відсутністю опадів, пропонуємо вам спланувати захоплюючу поїздку в історичні місця нашої країни. Ви не тільки помилуєтеся красивими видами, наповнитеся енергією, але й зможете показати вашим дітям унікальні замки і величні фортеці. «Діти в місті» зібрали 10 найцікавіших місць з різних куточків України, куди можна поїхати на вихідні з дітьми.


Підгорецький замок (Львівська область)


Photo: Рhotographers.ua, Орест Лабяк


Один з найкрасивіших замків України був побудований в селі Підгірці у 1635-1640 роках. Попри те, що замок кілька разів руйнували, він прекрасно зберігся до наших днів.


Що подивитися?

Поблизу замку ви зможете подивитися двір і костел XVІІІ століття, а також італійський та французький парки. Для відвідувачів замку відкриті двір з криницею, тераса на бастіонах, каземати і підземелля. До речі, в підземеллі розміщена експозиція «Біла пані», присвячена легенді про привид, що живе в цьому замку.


Що цікавого з історії?

Підгорецький замок побудований у французькому стилі, тому його використовували для зйомок фільму «Д'Артаньян і три мушкетери». Міська ратуша у фільмі - це саме цей замок. Перед поїздкою можете показати дитині уривки з фільму, щоб потім порівняти зі справжнім палацом. Сьогодні замок реставрують, щоб зберегти його для майбутніх поколінь.


Графік роботи:

  • середа - п'ятниця, з 11:00 до 17:00;
  • субота - неділя, з 10:00 до 18:00.


Вартість квитків:

  • дорослі - 50 гривень;
  • студенти - 30 гривень;
  • діти - 15 гривень.


Кам'янець-Подільська фортеця (Хмельницька область)


Photo: Діти в місті


Кам'янець-Подільський - місто музеїв і фестивалів. А його фортеця визнана одним із семи чудес України. Будівництво фортеці почалося в XIV столітті. Вона була побудована на уламках давньоруських укріплень.


Що подивитися?

У Кам'янець-Подільський потрібно їхати на цілий день, а може навіть на кілька. Адже потрібно обійти всю фортецю, дізнатися всі історії та легенди, подивитися на вежі, старовинний колодязь, викувати монетку з панорамою міста, приміряти на себе середньовічний одяг. У фортеці збереглася боргова яма, в яку потрапляли неплатники податків. Тут ви також знайдете пекарню і гончарну майстерню. Крім цього, ви можете записатися на нічну театралізовану екскурсію підземеллями фортеці. Дітям це обов'язково сподобається.

До речі, в замку щорічно проходить фестиваль повітряних куль. Традиція започаткувалася з 1998 року, і з кожним разом фестиваль стає все більш масштабним і вражаючим! Цього року фестиваль пройде 20-22 вересня. Всі бажаючі зможуть здійснити оглядовий політ на повітряній кулі!


Що цікавого з історії?

Кам'янець-Подільська фортеця налічує 11 веж, кожна з них має свою історію. Наприклад, найвища вежа називається Папською, тому що на її будівництво виділив гроші сам Папа Римський. У цій же вежі тричі був ув'язнений керівник повстанського руху Устим Кармелюк, тому іноді її називають Кармелюковою. Запропонуйте дітям запам'ятати назви всіх 11 веж, таким чином перевіривши їх пам'ять.


Графік роботи:

  • кожен день, з 08:00 до 18:00.


Вартість квитків:

  • дорослі - 60 гривень;
  • студенти, діти - 40 гривень.


Хотинська фортеця (Чернівецька область)



Video: UATV Channel


Хотинська фортеця знаходиться всього в 27 кілометрах від Кам'янця-Подільського, тому рекомендуємо запланувати відвідування обох пам'яток.


Що подивитися?

Колись Хотинська фортеця була одним з найбільших військових форпостів - потужним захисником українських земель. Сьогодні для туристів доступні будівлі внутрішнього двору, казарми і склади, вежі фортеці. Тут часто проводять лицарські турніри, фестивалі та історичні реконструкції.


Що цікавого з історії?

Хотинська фортеця - справжня кінозірка. На її території знімали «Захара Беркута», «Тараса Бульбу», більшість радянських фільмів про Середньовіччя. За своє існування фортеця пережила безліч битв і облог. У різний час була в складі Галицько-Волинського князівства, Молдавського князівства, Речі Посполитої. Дітям буде цікаво послухати про облоги фортеці та подивитися на лицарські бої.


Графік роботи:

  • кожен день, з 09:00 до 18:00.


Вартість квитків:

  • дорослі - 50 гривень;
  • студенти, діти - 25 гривень.


Митрополичий палац (Чернівці)


Photo: discoverukraine.com.ua


У розкішному палаці, побудованому в 1860-1880-х роках, сьогодні розташований головний корпус Чернівецького національного університету. Завдяки цьому комплекс знаходиться в ідеальному стані.


Що подивитися?

Митрополичий палац - це гордість Чернівців. Його часто називають українським Хогвартсом, тому що вчитися в такій будівлі - одне задоволення. За палацом знаходиться дендропарк із екзотичними деревами. Всередині комплекс такий же вражаючий, як і зовні. Туристів пускають в Храм Трьох Святителів, Мармуровий, Блакитний і Червоний зали. Можливо, для вашої дитини стане стимулом добре вчитися, щоб вступити до цього університету.


Що цікавого з історії?

Будівництво комплексу коштувало астрономічних на той час грошей, проект був масштабним і амбітним. Тож не дивно, що до сьогоднішнього дня він вражає туристів з усього світу. Екскурсоводи розкажуть, як довго будувався палац, скільки грошей на нього було витрачено і як вдалося зберегти його до наших днів.


Графік роботи:

В університетську церкву та парк можна потрапити самостійно, а побачити палац зсередини можна тільки в присутності екскурсовода. Екскурсії проводяться щодня з 10:00 до 17:00, групи формуються за попереднім записом.


Вартість квитків:

  • дорослі - 35 гривень;
  • студенти - 20 гривень;
  • діти - 15 гривень;
  • при групі менше 6 осіб - 50 грн з людини.


Палац графів Шенборнів або замок Берегвар (Закарпатська область)


Video: VSVITI


Палац Шенборнів, в якому сьогодні розташований санаторій, раніше був мисливським палацом графів Шенборнів. Він знаходиться в селі Чинадієво, недалеко від Мукачева.


Що подивитися?

Кілька століть тому замок був мисливським центром, куди з'їжджалася аристократія зі всієї Європи. Палац побудований за астрономічним принципом: в ньому 365 вікон (як днів у році), 52 кімнати (кількість тижнів у році), 4 вежі (пори року) і 12 входів (кількість місяців у році). Спробуйте порахувати, чи дійсно архітектори так постаралися - це стане цікавим квестом для дитини, яка нудьгує. Навколо замку розташований чудовий парк зі скульптурами тварин. На території санаторію також є джерело з лікувальною мінеральною водою «Поляна Купель».


Що цікавого з історії?

Замок Шенборнів овівають численні легенди, тому нудьгувати не доведеться. Одна з них присвячена «Джерелу краси», яке знаходиться в саду, біля замку. Кажуть, якщо вмитися водою з джерела, старість обійде вас стороною. Місцеві жителі із задоволенням розповідають легенди, пов'язані з пам'яткою.


Вартість:

У санаторій можна заїхати проїздом, щоб прогулятися по його території, а можна зупинитися прямо в замку, забронювавши номери.

  • Вхід - 15 гривень;
  • проживання в готелі - 780-1200 гривень за день, в залежності від номера.


Луцький замок або замок Любарта (Волинська область)


Video: Falcon Aero / Video


Один із найстаріших замків України знаходиться в Луцьку. Він був побудований у XIV-XV століттях, належав синові литовського князя Любарта. Первісний вигляд замку практично не змінився.


Що подивитися?

На території замку розташовані музеї живопису, дзвонів, будівельної кераміки, друкарства та зброї. Для відвідувачів відкриті підземелля і вежа, з якої відкривається прекрасний вид на старе місто. У замку регулярно проходять лицарські турніри та фестивалі. Щорічно влітку на території комплексу проходить фестиваль «Ніч у Луцькому замку» з театральними виставами, концертами та іншими розвагами. Під час фестивалю є можливість побувати на нічних екскурсіях.


Що цікавого з історії?

Зверніть увагу вашої дитини, що саме в'їзна вежа цього замку зображена на реверсі 200-гривневої купюри. Історія замку налічує близько 600 років, тому легенд та історій, пов'язаних з цим місцем, у екскурсоводів достатньо.


Графік роботи:

  • кожен день, з 10:00 до 19:00 (літній період);
  • кожен день, з 10:00 до 17:00 (зимовий період).


Аккерманська фортеця (Одеська область)


Photo: Аkkerman-fort.com


Найбільша фортеця України знаходиться на півдні країни - на скелястому мисі, в місті Білгород-Дністровський. Століттями вона залишалася важливим політичним центром в складі різних країн.


Що подивитися?

Фортеця Аккерман добре збереглася до наших днів. Вціліла цитадель, більше 20 унікальних веж, кожна з яких має свою назву та історію. З одного боку фортеця оточена Дністровським лиманом. Виглядає казково. Щоб обійти всю фортецю, знадобиться не менше 5 годин. На території фортеці влаштовують лицарські турніри.


Що цікавого з історії?

За історію свого існування фортеця безліч разів була в облозі. На неї нападали татари, турки, козаки, російські війська. Історії битв і облог будуть цікаві хлопчикам, які захоплюються середньовічними битвами.


Графік роботи:

  • кожен день, з 08:00 до 20:00 (1 квітня - 30 вересня);
  • кожен день, з 09:00 до 17:00 (1 жовтня - 31 березня).


Вартість квитків:

  • дорослі - 80 гривень;
  • студенти, діти - 40 гривень.


Садиба Попова (Запорізька область)


Photo: Вікіпедія, Denis Vitchenko


Більшість старовинних замків і фортець знаходиться на території Західної України, але Сходу теж є чим похвалитися. У місті Василівка Запорізької області розташований замок, побудований для сім'ї генерала Василя Попова в 1860-1880-х роках. З 1993 року в ньому розташований музей.


Що подивитися?

До наших днів збереглися три флігелі, кінний двір і оглядова вежа. На території садиби діють музейні експозиції. Садиба поміщиків Попових була пограбована і зруйнована в 1917 році. Власнику садиби вдалося вивезти близько вагона цінних речей. Меблі, картини, книги і скульптури залишилися в садибі. Частину вкрадених предметів пізніше повернули, зараз вони представлені у виставковій залі музею.


Що цікавого з історії?

Головна будівля садиби не збереглася. Більшовики розібрали її на цеглу для будівництва доріг, а парк, що оточував маєток, вирубали на дрова. До початку Другої світової війни в будівлях садиби знаходився свинарник. Туристи радять брати екскурсію, тому що найцікавіше - це історія родини, яка побудувала палац серед пустельного степу Таврії.


Графік роботи:

  • понеділок - четвер, з 08:00 до 17:00;
  • п'ятниця, з 08:00 до 15:45;
  • субота - неділя, з 09:00 до 16:00.


Шарівський замок або палац Кеніга (Харківська область)


Photo: Вікіпедія, LalaBM


Розкішний казковий палац, який місцеві жителі називають «Цукровим замком», знаходиться в селищі Шарівка. Попри те, що палац довгий час був порожній, він зберіг свою велич.


Що подивитися?

Навколо замку розташований унікальний парк зі ставками, кам'яними мостами, липовою алеєю, старовинними дубами і блакитними ялинами. Всередину замку туристів пускають лише в складі організованих екскурсій. Розписаний бальний зал і хазяйська більярдна прекрасно збереглися до наших днів. У кабінеті господаря частково збереглися меблі тих часів. Будівля нагадує палац із казки про «Попелюшку». Дітлахам буде цікаво побачити казку в реальному житті.


Що цікавого з історії?

Садиба з замком була побудована в 1836 році поміщиком Савою Ольховським. Як і Василь Попов, він отримав землі від Катерини II. Пізніше маєток купив багатий власник цукрового заводу Леопольд Кеніг, чия сім'я займалася облагороджуванням маєтку. За легендами, парк навколо маєтку бізнесмен доручив посадити для своєї дружини.


Графік роботи:

  • понеділок - неділя, з 09:00 до 18:00.


Резиденція Межигір’я (Київська область)



Photo: Facebook, Межигір’я. Національний парк


Колишня резиденція Віктора Януковича хоч і не являється старовинним замком, але за своїм розмахом і багатством цілком може позмагатися з деякими середньовічними маєтками. Сьогодні «Межигір'я» - одне з найпопулярніших місць для туристів, які відпочивають на Київщині.


Що подивитися?

Комплекс знаходиться в селі Нові Петрівці, поблизу Києва. «Межигір'я» настільки велике, що вам може знадобитися карта, яку, до речі, продають на вході. Готуйтеся багато ходити. Щоб обійти весь комплекс, потрібно не менше 5 годин. Хлопчикам буде цікаво подивитися на колекцію ретро автомобілів. Дівчаткам без сумнівів сподобається зоопарк, в якому мешкають павичі та фазани. «Межигір'я» - це рай для любителів природи, тут дуже зелено і красиво. Багатьом цікаво побувати всередині будинку, який став символом корупції.


Графік роботи:

  • в літній період, з 8:00 до 22:00;
  • в зимовий період, з 8:00 до 17:00;
  • восени та навесні, з 8:00 до 19:00.


Вартість квитків:

  • весь тиждень, крім вівторка:
    • дорослі - 150 гривень;
    • діти - 50 гривень;
  • вівторок:
    • дорослі - 70 гривень;
    • пенсіонери - 40 гривень;
    • діти - безкоштовно.


Окремо оплачуються екскурсії по дому, ретро гаражу та кінологічному центру.



Photo: Pixabay


Наша країна багата унікальними архітектурними спорудами з багатовіковою історією. Практично в кожному регіоні України знайдеться своя гордість. В нашу добірку не потрапили популярні серед туристів Олеський та Золочівський замки на Львівщині, Ужгородський і Мукачівський замки на Закарпатті. А також менш відомі: палац Тарновських в Чернігівській області, Дубенський замок в Рівненській області, Збаразький замок в Тернопільській області. Звісно, є проблеми з логістикою. До деяких пам'яток досить важко дістатися, особливо, якщо немає свого автомобіля. Але побачити цю красу варто і дорослим, і дітям.







Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук