TikTok та Snapchat: що потрібно знати батькам про молодіжні соцмережі


Опубліковано 18 Лютий 2020 о 10:09

Блог Діти в місті Рівне >  TikTok та Snapchat: що потрібно знати батькам про молодіжні соцмережі


TikTok та Snapchat: що потрібно знати батькам про молодіжні соцмережі


Конфлікт поколінь завжди присутній у нашому житті — нас не розуміли наші батьки, ми не завжди розуміємо своїх дітей. Сьогоднішня молодь піклується про екологічні проблеми, постійне подорожчання освіти, бореться зі стереотипами та прагне соціальних змін. Покоління Z активно користується маловідомими для нас соцмережами, тому, щоб краще розуміти своїх дітей та дізнатися про всі можливі небезпеки, пропонуємо ближче познайомитися з TikTok та Snapchat.


Що треба знати про TikTok?


TikTok — це китайська соціальна мережа для публікації 15-ти секундних відеороликів. Соцмережею користуються 500 мільйонів активних юзерів, з поміж яких 41 % — люди від 16 до 24 років. Молодь обожнює TikTok за можливість проявити себе та величезне поле для творчості. Тут можна постити смішні відео, танцювати, записати свій спів, чи навіть заспівати дуетом з улюбленою зіркою. До речі, все більше селебрітіз реєструються в TikTok, наприклад, співачки NK та Надя Дорофеєва, шоумен Олександр Педан та популярні блогери. Це дає можливість залишатися в тренді та бути на одній хвилі з молоддю.


Що ж небезпечного може бути у життєрадісних відео?


Photo: Freepik


Кібербулінг, відверті танці та флешмоби на межі пристойності — розважальна мережа може бути небезпечною для дітей. Поряд зі звичайними роликами зустрічаються відео, учасники яких оголюються або занадто відверто танцюють в коротких шортах або лише в спідній білизні. Не так небезпечно, що дитина наткнеться на дорослий контент і подивиться його, як те, що в гонитві за популярністю, сама стане учасником такого ролику.


У додатках можна знайти ролики, які шокують своїм змістом навіть дорослих: флешмоби, учасники яких на камеру наносять собі порізи ножем і міркують про тлінність життя. Зараз, за словами адміністраторів сервісу, такі ролики оперативно видаляються, але на практиці з’являються знову, просто під іншими тегами.


Іноді діти самі не розуміють, що наражаються на небезпеку, коли листуються з невідомими людьми у мережі, публікують достатньо відверті дописи. Всі сторінки в додатку відкриті, тобто будь-хто може подивитися ролик. Навіть більше — вони доступні не лише в мережі, а й по запиту в Google. Тобто злочинцям, які збирають дані для кібербулінгу, шантажу або домагань, можна навіть не реєструватися в соцмережі.


Ще один важливий аспект — внутрішні платежі. В мережі існує валюта — монети, які можна придбати за реальні гроші. За ці монети можна купувати емоджі та діаманти. Підлітки часто витрачають гроші без відома батьків.


Що батькам потрібно знати про Snapchat?


Photo: Freepik


Snapchat — це американська мережа, яка використовується як месенджер. Додаток дає можливість обмінюватися фото та відео з незвичними ефектами. 90 % юзерів молодші за 24 роки. І хоч соціальні мережі встановлюють віковий ценз 13 років, але ефективного інструменту перевірки даних немає, як і можливості батьківського контролю.

Більшість фото та відео доступні лише 24 години, і це створює ілюзію приватності та несерйозності опублікованого, але завжди можна, як і в TikTok, завантажити файл, або ж просто зробити скріншот. Але найсерйозніша загроза, яку представляє Snapchat — це поширення геолокації, так звані СнепКарти. Коли юзери відмічають своє положення на мапах, це розв’язує руки переслідувачам та шахраям.


Як захистити свою дитину від небезпек?


Photo: Freepik


Повна заборона на використання соцмереж не позбавить небезпек: дитині в будь-якому випадку потрібен вільний простір. Набагато ефективніше не обмежувати її, а працювати над вашою взаємною довірою.


Щоб убезпечити дитину від ризиків, які представляють ці популярні соцмережі, маємо для вас кілька порад.

Навчіть дитину тесту білборда — потрібно уявити, що все, що вона хоче опублікувати, чи відправити у приватному листуванні, з’явиться на великому білборді поруч із її школою.

Поясніть дитині правила поведінки в кіберпросторі й важливість захисту особистої інформації. Заохочуйте дитину ділитися тим, що відбувається в її онлайн-середовищі.

Налаштуйте систему батьківського контролю — це може бути як окремий додаток, так і внутрішні налаштування гаджетів. Великі пошукові системи також мають версії для дітей. Наприклад, на домашньому ПК чи ноутбуці дитини можна налаштувати Google Kids та YouTube Kids.


Дуже часто, щоб вберегти дитину від небезпек, варто лише вчасно поговорити з нею. Проявляйте щирий інтерес до життя дитини в мережі та поза нею, і ви зможете зробити її життя безпечнішим та комфортнішим.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук