Карантин 2020: чим зайняти дітей у незаплановані вихідні?


Опубліковано 16 Березень 2020 о 10:49

Блог Діти в місті Рівне >  Карантин 2020: чим зайняти дітей у незаплановані вихідні?


Карантин 2020: чим зайняти дітей у незаплановані вихідні?

Карантин ще не встиг розпочатися, як мережею розлетілися десятки мемів та навіть вірші про незаплановані канікули. У батьків з’явилося багато запитань, наприклад, що їм робити з дітьми, якщо вони мають ходити на роботу? Скільки триватиме карантин? Як школярі наздоганятимуть навчальний план, адже три тижні не ходитимуть на уроки? І, мабуть, головне — чим зайняти дітей протягом цих трьох тижнів? Давайте розбиратися разом.


Карантин — що, як та коли?


З 12 березня до 3 квітня 2020 року в Україні запроваджується тритижневий карантин для всіх закладів освіти. Про це повідомлено на сайті Міністерства освіти й науки України. МОН рекомендує закладам освіти розробити заходи щодо проведення занять за допомогою дистанційних технологій. Тобто уроки будуть, але дистанційно. Як на практиці школи виконуватимуть цю рекомендації згодом стане відомо, але діти продовжують вчитися.

Тим часом і деякі підприємства починають практикувати віддалену роботу. 13 березня Міністр охорони здоров’я Ілля Ємець представив законопроект, який підвищить ефективність боротьби з інфекцією коронавірусу. Цей законопроект передбачає можливість працівникам виконувати роботу з дому.


Глибоко вдихнути — повільно видихнути


Photo: Freepik


Так, ми розуміємо, наскільки страшною видніється перспектива сидіти з дітьми вдома три тижні, та ще й без можливості сходити у розважальній центр, кафе, чи на дитячий захід. Поради повністю присвятити цей час дітям, малювати разом, читати та гратися в хованки, звучать мило, однак на практиці їх не так легко застосувати. Адже дорослій людині непросто розмальовувати динозаврів другу годину поспіль, коли потрібно працювати, готувати їжу й займатися іншими хатніми справами. Та й погодьтеся, що це не дуже цікава розвага для дорослих.

Не варто проводити час за грою з дітьми через силу, адже малюки відчуватимуть ваш настрій і це негативно вплине на ваші відносини. То що робити?


Скласти план


Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook, радить «припинити коронавірусний «фестиваль паніки та істерики» і спрямувати суспільну тривожність у конструктивному напрямку». Ми також проти паніки, а тому радимо скласти детальний план для кожного дня карантинного періоду.

Для дошкільнят можна планувати заняття з логіки, малювання, підготовки до письма. В цьому вам допоможуть готові посібники та додатки на телефон.

Школярі можуть продовжувати заняття, які мають в школі, наприклад, читання, математика, англійська мова, письмо, заняття з логіки та природознавства. Більшість шкіл практикуватиме дистанційне навчання, тому враховуйте їх у своєму плані та не перевантажуйте дітей.

Не забувайте про мотивацію для малечі — час для гри в телефоні, перегляд мультиків.

Роздрукуйте план та прикріпіть на видному місці, нехай дитина бачить свої завдання та відмічає їхнє виконання.


Час з батьками


Який би насичений день не був у дитини, та вона все ж захоче провести певний час із вами. Якщо ви вдома працюєте, то додайте до плану свої перерви, щоб дитина знала, коли ви зможете погратися разом.

Якщо ж ви займаєтеся хатніми справами, то давайте чітку відповідь на запитання дитини, коли ви зможете разом погратися. Відповіді «пізніше», «скоро» незрозумілі для дошкільняти, тому краще давати чіткі орієнтири, наприклад, коли приготую вечерю, закінчу прасувати одяг.


Вам може бути цікавою наша стаття: «Топ-10 ідей для спільного проведення часу вдома»


Корисні ресурси


Photo: Freepik


Щоб провести карантин з користю, а не перетворювати його на позачергові канікули, ми відібрали для вас корисні ресурси.


ТМ «Розумники»


На період карантину ТМ «Розумники» відкрили безкоштовний тестовий доступ до всіх завдань за шкільною програмою 1 — 4 класів з української мови та математики.

Для учнів початкової школи це можливість навчатися самостійно та дистанційно, щоб нічого не пропустити і потім не наздоганяти програму. А для дошкільнят та їхніх батьків — підготуватися до школи вдома.


Логіка: Logiclike


На цьому ресурсі зібрано понад 3500 корисних задач на розвиток логіки та математики. Дотепні завдання Професора навчать мислити нестандартно, робот Клапан допоможе вивчити нові теми, а капосний Ігрек своїми хитрими головоломками будуватиме перепони на шляху. Ресурс доступний російською або англійською мовами.


Gios School


Video: Gios


Платформа з уроками, завданнями, тестами і перевіреними репетиторами. Математика для 5, 6, 7, 8, 9 класів. Хороші відео, приклади та завдання.


Learning.ua


Освітня онлайн платформа. Завдання з математики, української та англійської мови, підготовка до ЗНО, а також читання. Всі завдання мають ігрову форму, яка стимулює уяву дитини та збільшує її інтерес до навчання. Ресурс дає можливість безкоштовного доступу, однак з певними обмеженнями.


Prometheus


Prometheus пропонує вчителям, батькам, школярам та студентам використовувати більш ніж 100 безкоштовних онлайн-курсів. Серед них безкоштовні курси з підготовки до ЗНО, які стануть в пригоді учням старших класів.



Не забувайте про прогулянки на свіжому повітрі, але ретельно вибирайте місце. Переповнений дитячий майданчик не кращий варіант, а от віддалений малолюдний парк — гарний вибір. Та варто зауважити, що такі прогулянки не варто робити, якщо вам потрібно їхати громадським транспортом.

Одна з рекомендацій, аби зменшити ризики захворіти — уникати натовпу та перебування у людних місцях. Саме таким середовищем є громадський транспорт. Тому за нагоди обирайте інші альтернативи — прогулянки пішки, пересування велосипедом чи самокатом.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук