Успішність і навчання: як не відстати під час карантину


Опубліковано 20 Березень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Оглядові статті >  Успішність і навчання: як не відстати під час карантину


Успішність і навчання: як не відстати під час карантину

Photo: Рexels


Карантин в Україні в зв'язку з поширенням коронавіруса повинен тривати до 3 квітня. Але, з огляду на ситуацію в європейських країнах, а також дані українських ЗМІ, його цілком можуть продовжити ще на 2-3 тижні. «Діти в місті» зібрали рекомендації, які допоможуть вашим дітям не запустити навчання в цей непростий час.

Вчителі не втомлюються повторювати, що карантин - це не канікули, тому діти повинні проходити шкільну програму згідно з навчальними планами. У багатьох школах уже організували онлайн-навчання. Деякі вчителі проводять уроки онлайн, інші готують письмове пояснення нових тем і перевіряють домашнє завдання в месенджерах. Навчальний процес потрохи рухається, але його якість, звичайно, страждає. Щоб мінімізувати освітні втрати вашої дитини, потрібно дотримуватися деяких правил.


Дотримуйтесь графіку


Досить часто під час карантину дитина розслабляється як на канікулах. Вона може спати до обіду, займатися своїми справами, а час навчанню приділяє за залишковим принципом. Щоб тримати школяра в тонусі, складіть розпорядок дня. Звичайно, не обов'язково піднімати дітей на світанку, дайте їм поспати трохи довше, ніж під час відвідування школи, але не варто сильно збивати звичний графік.

Після ранкових процедур і сніданку дитина повинна сідати за навчання. Якщо з самого ранку вона почне дивитися мультики або «зависати» в телефоні, робочого настрою не буде. Домовтеся на березі, що дитина повинна приділяти навчанню як мінімум 3-4 години на день + додаткові заняття. Це менше ніж у школі, але цього достатньо, щоб засвоїти весь матеріал. Щоб навчання проходило ефективно, у школяра повинен бути певний обсяг роботи на день, який він повинен зробити. Дотримання плану допоможе дитині розвивати навички тайм-менеджменту.


Вчимося граючи



Photo: Рexels


Звичайно, більшості дітей нелегко дається самостійна робота. Для цього потрібна серйозна самодисципліна. У батьків же не завжди є можливість контролювати виконання завдань і допомагати з навчанням. Щоб малюк не падав духом, підтримувати бажання вчитися потрібно грою. На допомогу прийдуть різні додатки, які в ігровій формі допомагають дітям засвоювати шкільну програму.


Про корисні ресурси ми писали в матеріалі «Карантин 2020: чим зайняти дітей в незаплановані вихідні?»


Перевірка знань


Щоб знання, отримані дитиною під час самонавчання, засвоювалися, їх потрібно перевіряти. Якщо школа не забезпечує зворотний зв'язок з учителем, під час карантину цей обов'язок лягає на плечі батьків. Необхідно переконатися, чи зрозуміла дитина пройдену тему, чи запам'ятала правила, розібралася в формулах. Це дуже важливо, адже якщо школяр упустить одну важливу тему, в подальшому у нього можуть регулярно виникати проблеми з навчанням через ці прогалини в знаннях.


Репетиторство


Якщо ваша дитина відвідувала репетитора, карантин - не привід його скасовувати. Поговоріть з педагогом про можливість проведення уроків онлайн. Проявивши трохи фантазії, репетиторство з легкістю переноситься в інтернет: теорія обговорюється по відеозв'язку, а завдання виконуються дитиною самостійно і відправляються на перевірку вчителю поштою, в месенджері або за допомогою Google Docs.

Продовжувати планову підготовку до ЗНО дуже важливо, адже якщо для молодшої та середньої школи карантин пройде з мінімальними втратами, старшокласникам така перерва може коштувати кількох вирішальних балів на іспиті.



Photo: Рexels


До речі, старшокласникам, які будуть здавати ЗНО, вирішили допомогти на рівні Міністерства освіти. Для них запустили безкоштовні відео-уроки та онлайн-курси. Детальніше про це читайте тут.


Якісний відпочинок


Щоб добре вчитися, кожній дитині потрібно якісно відпочивати. У ситуації, що склалася школяр швидко може стати заручником телевізора і гаджетів, адже виходити на вулицю не можна. А якщо ще й батьки змушені ходити на роботу, то зовсім біда.

Постарайтеся організувати для дитини якісне дозвілля. Це можуть бути настільні ігри, спілкування з друзями по відео-зв'язку, ліплення, малювання. Знайдіть хороші повчальні фільми для дитини. Все ж краще, ніж дивитися відео на YouTube цілий день.

Обов'язково організуйте дитині свіже повітря. Якщо ви живете в своєму будинку - це не проблема, а ось жителям багатоквартирних будинків доведеться імпровізувати. По-перше, можна влаштувати посиденьки на балконі, попередньо одягнувшись, взявши з собою тепле какао або чай. Якщо балкона немає, можна вийти на вулицю. При цьому потрібно строго дотримуватися правил гігієни: надіти маску і рукавички, не торкатися дверних ручок і кнопок ліфта голими руками, на вулиці не контактувати з іншими людьми - дотримуватися дистанції не менше 1,5 метра. Звичайно, такі прогулянки в Україні можливі лише за умови, що не будуть впроваджені більш суворі обмеження за прикладом Китаю і європейських країн.


До речі, на період карантину з'являється все більше пропозицій щодо онлайн заходів, тому ви можете підписатися на нашу розсилку щотижневої афіші, яка дозволить стежити за новинками і не нудьгувати на вимушених канікулах.


Вам може сподобатися наша стаття: «Топ-10 ідей для спільного проведення часу вдома»


У будь-якому випадку, пам'ятайте, що життя триває, а пандемія незабаром мине. Психологи радять не панікувати, а спробувати сповільнитися і насолодитися спілкуванням зі своєю сім'єю і дітьми.


Також зверніть увагу на нашу добірку «Дистанційна освіта для дітей»






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук