Мамам і татам на замітку: як навчити дитину не перебивати, корисні поради


Опубліковано 04 Червень 2020 о 11:00

Блог Діти в місті Рівне >  Мамам і татам на замітку: як навчити дитину не перебивати, корисні поради


Мамам і татам на замітку: як навчити дитину не перебивати, корисні поради

Photo: Freepik


Більшість дітей не вміють стримувати себе, тому, як тільки у них виникає якась ідея, зауваження або прохання, вони відразу ж біжать сповіщати про це своїх батьків. Для малюків, як правило, не має значення, чи зайнята мама. І навіть стороння людина, з якою дорослі розмовляють в даний момент, не стане перешкодою для нього. «Діти в місті» розбиралися, чи варто відразу переривати розмову і приділяти увагу малюкові, і як навчити дітей не перебивати дорослих.


Пояснюємо основи


Щоб дитина засвоїла якусь звичку, потрібно дотримуватися кількох правил. По-перше, подавати особистий приклад. По-друге, бути послідовним. Це означає, що навик потрібно постійно закріплювати. По-третє, потрібно шукати до вирішення проблеми творчий підхід.

У випадку з перебиванням, насамперед потрібно пояснити дитині ключові правила ввічливості і взаємоповаги. Розкажіть про правила етикету, а також правила, яких прийнято дотримуватися в соціумі. Важливо пояснювати це дитині наодинці, а не тоді, коли вона в черговий раз вас перебила. Приводьте прості й зрозумілі дитині приклади, поставте її на своє місце.



Photo: Freepik


Наприклад: «Уяви, що ти з Алісою обговорюєш кіндери, а я постійно перебиваю вас, розповідаючи про користь вівсяної каші. Тобі було б приємно? ».

Або: «Уяви, якби я кожну хвилину відволікала тебе від перегляду мультфільму, показуючи, як я нарізала салат, або пришила гудзик».


Читайте також: Цінні уроки життя: як навчити дитину бути вдячною


Придумайте сигнал


Щоб дитина не перебивала вас словесно, фахівці пропонують придумати спеціальний сигнал, який дозволить малюку повідомити вам про те, що йому щось потрібно. Наприклад, він може покласти вам долоньку на руку, а ви у відповідь покладіть на неї свою руку. Це буде означати, що ви почули сигнал і відразу ж відгукнетеся на нього, як тільки звільнитеся. Люди, які випробували цю техніку, переконують, що варто зовсім небагато потренуватися і дитина відучиться перебивати.

Хороший прийом - обійняти малюка і гладити по спині, поки не зможете відповісти. Маленьким дітям найчастіше вистачає відчуття емоційного зв'язку, щоб заспокоїтися і трохи почекати. Ви також можете придумати свій прийом, який підходить саме вам.


Відповідайте на прохання



Photo: Freepik


Різні сигнали і звичка чекати працюватимуть тільки в тому випадку, якщо дитина буде отримувати бажане. Якщо ж ви не виправдаєте її очікування - не будете відповідати на питання, продовжите далі говорити по телефону, це не спрацює.

Крім цього, не забувайте хоча б раз в день виділяти час тільки для дитини. Час, коли ви зможете цілком присвятити себе спілкуванню з нею, щоб компенсувати брак уваги. Адже важлива не кількість проведеного разом часу, а якість і отримані емоції.


Дайте дитині час


Не очікуйте, що малюк відразу після ваших пояснень перестане перебивати. Часто він робить це рефлекторно, тому позбавитися від цієї звички за один-два дні не вийде. При цьому, ваше рішення навчити дитину не перебивати має бути твердим - частіше повторюйте малюку уроки ввічливості і зовсім скоро він засвоїть їх.


Вам може сподобатися наша стаття: Як сформувати позитивне мислення у дітей: корисні ігри і важливі питання





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук