Новини освіти: як навчатимуться наші діти з вересня, що відомо на даний момент


Опубліковано 09 Червень 2020 о 16:00

Блог Діти в місті Рівне >  Новини освіти: як навчатимуться наші діти з вересня, що відомо на даний момент


Новини освіти: як навчатимуться наші діти з вересня, що відомо на даний момент

Photo: Freepik


Попри те, що карантин в Україні потрохи послаблюють, в уряді та Міносвіти, зокрема, готуються до того, що восени українські діти знову будуть вимушені навчатися дистанційно, а також дотримуватися низки правил, які мають убезпечити їх від зараження.

У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що восени людство зіткнеться з другою хвилею вірусу, тому всім нам потрібно бути готовими до цього, щоб не повторювати помилки цієї весни. «Діти в місті» дізнавалися, які плани та рішення готують у Міносвіти, та до чого готуватися дітям та вчителям.


Що кажуть у Міносвіти


В українському відомстві зазначають, що будуть більш підготовлені до карантинних обмежень, ніж у березні. Всі рішення міністерства залежатимуть від епідеміологічної ситуації. Так, в. о. міністра освіти і науки України Любомира Мандзій під час брифінгу в кінці травня зазначила, що учні зможуть повернутися до школи як тільки покращиться епідеміологічна ситуація. Вона пояснила, що забігати наперед немає сенсу, адже ніхто не може знати, що на нас чекає восени.


Все навантаження на вчителів


У Міносвіти вже повідомили, що готують практичні рекомендації для вчителів щодо початку нового навчального року. Заклади освіти мають отримати ці рекомендації до кінця червня.

Вже відомо, що у вересні вчителі повинні будуть оцінити знання, засвоєні дітьми на карантині. Відповідно до рівня знань, вчителі складатимуть індивідуальний план для вивчення тем, по яких є прогалини в знаннях. Це означає, що в новому році на наших дітей чекає багато повторення пройденого матеріалу. Любомира Мандзій назвала такий підхід коригуючим навчанням.


Читайте також: National Geographic запустив безкоштовну освітню онлайн-платформу


Переваги дистанційного навчання



Photo: Freepik


У Міносвіти не планують відмовлятися від дистанційного навчання, навіть, якщо українцям більше не знадобиться йти на карантин. Як зазначила міністр, технології дистанційного навчання тепер будуть активніше використовувати в школах. В планах відомства навчитися поєднувати класно-урочну систему і технології змішаного навчання.

Всі нові навички та дистанційні елементи навчання, які цієї весни освоїли вчителі, стануть невід'ємною складовою навчального процесу в Україні. За словами міністра, в МОН сьогодні працюють над тим, щоб завершити роботу над платформою для дистанційного навчання. Таким чином у відомстві хочуть підготуватися до нових викликів сучасного світу.

За словами Мандзій, отримані вчителями та школярами навички дистанційного навчання стануть у пригоді під час короткострокових карантинів, які майже щороку оголошували в школах під час сезону грипу.


Профілактика захворювань


Варто зазначити, що в різноманітних держустановах та громадських організаціях вже зараз активно обговорюють можливі зміни навчального процесу, які можуть допомогти у боротьбі з поширенням інфекції. Ці пропозиції та рекомендації знаходяться на стадії обговорення. Щоб вони запрацювали, їх мають підтримати та ухвалити в уряді.



Photo: Freepik


Так, у департаменті освіти і науки КМДА розробили цілий проект, який містить рекомендації щодо початку навчального року. Чиновники пропонують:

  • організувати позмінне навчання або скорегувати час початку занять, щоб уникнути скупчення дітей (розділити молодшу, середню і старшу школи);
  • дітей мають опитувати перед навчанням, розділяючи їх на три списки: «не хворіли та не мали контакту з хворими», «перехворіли», «перебувають у контакті з хворими»;
  • перед школою вдома всім дітям мають виміряти температуру, повторно її вимірюватимуть у школі;
  • батьків на територію навчальних закладів пропонують не пускати;
  • школам пропонують використовувати всі запасні входи та виходи, щоб розподілити потоки школярів та уникнути скупчення людей.


Крім цього, в департаменті вважають за потрібне переглянути норми щодо наповнюваності класів. На думку чиновників, у класі має бути не більше 30 дітей, тоді як зараз у багатьох класах навчається до 40 учнів. У столичному департаменті освіти зазначили, що школи часто порушували норми щодо наповнюваності класів, щоб не створювати дві зміни навчання. Втім, в нинішніх реаліях, перші класи набиратимуть строго дотримуючись правил.


Вам може сподобатися наш матеріал: Топ ігор і сервісів, які зможуть зацікавити дитину наукою






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук