Як проходити медогляд перед школою в умовах карантину: відповідь МОЗ


Опубліковано 25 Серпень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Здоровʼя і спорт >  Як проходити медогляд перед школою в умовах карантину: відповідь МОЗ


Як проходити медогляд перед школою в умовах карантину: відповідь МОЗ

Photo: Freepik


Українські школярі повинні пройти медогляд перед школою, але це не обов'язково робити напередодні початку навчального року. Таку заяву зробив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час конференції «Освіта в умовах пандемії».


Першокласники


За наказом Міносвіти і МОЗ, всі школярі, включаючи першокласників, повинні раз на рік проходити медогляд. За словами Ляшка, першокласники повинні пройти медогляд перед початком навчального року, так як це обов'язкова перевірка стану здоров'я. Однак, якщо діти проживають в регіоні, який віднесли до «червоної» або «помаранчевої» зон, з медоглядом можна почекати і провести його через місяць-півтора, коли ситуація з вірусом стабілізується. Ляшко зазначив, що цей нюанс вирішується батьками безпосередньо з сімейним лікарем.


Інші школярі



Photo: Freepik


А от іншим школярам можна не проходити медогляд прямо зараз. За словами Віктора Ляшка, в Міністерстві охорони здоров'я вже неодноразово пояснювали, що медичний огляд школярі повинні проходити раз на рік. Але коли це робити, батьки можуть вирішувати самостійно. У документах немає вказівок про те, що медогляд потрібно пройти прямо перед школою або в травні, після закінчення навчання.

На думку головного санітарного лікаря, в умовах пандемії, найкраще організувати медогляд для школярів 2-11 класів напередодні їх дня народження. Це дозволить уникнути скупчення людей в лікарнях.

Якщо ви не хочете йти в лікарню з дитиною через ризик заразитися, можна пройти медогляд в приватній клініці, де ви не тільки заощадите час, але також максимально мінімізуєте взаємодію з людьми.


Медогляд-2020


Напередодні нового навчального року в Міністерстві охорони здоров'я вирішили змінити вимоги щодо проходження медогляду. Якщо раніше для отримання довідки форми 086/о необхідно було пройти низку вузьких фахівців, тепер батькам досить потрапити з дитиною на прийом до сімейного лікаря. При необхідності, лікар направить дитину на огляд до вузького спеціаліста (окуліста, кардіолога і т. д.). Якщо ж дитина здорова, сімейний лікар видасть довідку для школи.

У МОЗ додали, що в небезпечних зонах навчальні заклади повинні зважено підходити до вимог щодо довідок та медогляду. Віктор Ляшко впевнений, що це питання можна розтягнути в часі.


Тести на COVID-19


На даний момент в Міністерстві не стали вводити додаткових вимог для школярів щодо тестів на коронавірус. Діти не повинні здавати ці тести в обов'язковому порядку. Однак, якщо ситуація погіршиться, це рішення можуть переглянути.


Вакцинація



Photo: Freepik


Відзначається, що в школу в цьому році не потрібно нести карту щеплень, якщо вакцинація дитини проводилася відповідно до календаря, без пропусків. Однак в навчальному закладі мають право вимагати від батьків довідку про зроблені щеплення.

Продовжувати вакцинувати дітей необхідно, незважаючи на пандемію. Нагадаємо, що вакцинації, затверджені в календарі щеплень, безкоштовні для дітей до 18 років.


Детальніше про щеплення читайте в нашій статті: Обов'язок батьків або загроза життю дитини: все, що потрібно знати про щеплення


Додамо, що пандемія не повинна бути перешкодою для того, щоб стежити за здоров'ям дітей. Особливо це стосується вакцин, відсутність яких підвищує ризики спалахів інших захворювань, більш небезпечних ніж COVID-19.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук