Вітамінна осінь: топ-5 найкорисніших ягід та рецепти з ними


Опубліковано 19 Жовтень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Вітамінна осінь: топ-5 найкорисніших ягід та рецепти з ними


Вітамінна осінь: топ-5 найкорисніших ягід та рецепти з ними

Ви вже готували шарлотку, штрудель, запіканки, каші та цукати з гарбуза — головні осінні страви? Якщо ні, то швиденько надолужуйте, а якщо так — пропонуємо звернути свою увагу на осінні ягоди. Калина, обліпиха, шипшина — джерело вітамінів, необхідних нашому організму перед зимою. Які ягоди слід збирати, як краще їх зберігати та що з ними готувати — читайте у статті.


Калина


Photo: klopotenko.com


«Без верби та калини нема України» — мабуть, що немає українця, який не знає цього вислову. І якщо верба — це символ неперервності життя, то калина, крім символу краси й щастя, є ще й цінним джерелом вітамінів.

Калина — ягода з непростим характером, адже її спілі яскраво-червоні ягідки дуже гіркі на смак. То як ними ласувати? Дуже просто — слід дочекатися холодів, адже одразу після перших заморозків ягоди кардинально змінюють свій смак с гіркого на солодкий.

Важливо! Калину не можна вживати вагітним жінкам.


Варення з калини


Інгредієнти:

  • 200 г калина;
  • 400 г цукор;
  • 1 пучок м'ята;
  • 1 пучок меліса;
  • 1 пучок чебрець;
  • 0.5 ч. л. імбир.


Приготування:

Калину перетираємо, додаємо імбир. Проварюємо в сотейнику 1 хвилину і віджимаємо сік. Змішуємо м'яту, мелісу і чебрець з калиною. Розливаємо варення по банкам і закочуємо кришкою.


Журавлина


Photo: Freepik


Журавлина — чудовий антиоксидант, оскільки в ягодах міститься велика кількість вітаміну С, а також солей калію. Ця ягода — перший помічник при застуді.

Особливість ягоди в тому, що її можна зберігати у свіжому вигляді до наступного врожаю без втрати вітамінів. При заморожуванні ягода також не втрачає свої корисні властивості, що особливо цінно взимку.

Ягоду додають в десерти, страви з м’яса і птиці. З журавлини виходить ароматне варення, а також корисні і смачні напої: морс або чай. Заготуйте журавлину на зиму і частіше балуйте себе домашнім морсом із журавлини.


Соус із журавлини


Інгредієнти:

  • 150 г журавлини;
  • 50 мл води;
  • 2 ст. л. цукру;
  • лимон, апельсин;
  • 2–3 шт. гвоздики;
  • 0, 5 ч.л. меленої кориці;
  • 0, 5 ч. л. мускатного горіха.


Приготування:

Журавлину покласти в сотейник, додати воду, цукор, довести до кипіння. Варити кілька хвилин на середньому вогні, при цьому ягоди будуть бадьоро лопатися, пускаючи сік. Лимон і апельсин ретельно вимити, зняти цедру, вичавити сік. Для соусу знадобитися сік половини апельсина і 2 ч.л лимонного соку. Додати цедру і прянощі. Варити ще 5 хвилин. Соус із журавлини ідеально підходить до будь-яких видів м’яса і страв з сиру.


Обліпиха


Photo: Freepik


Обліпиха — одна з найбагатших вітамінами й мікроелементами ягід. При цьому вона є однією з небагатьох ягід, яка зберігає вітамін С навіть після термічної обробки і заморозки. Ягоди обліпихи містять серотонін, так званий «гормон щастя», необхідний для роботи нервової системи та гарного настрою. Чемпіонами з кількості серотоніну вважаються шоколад та банани, але обліпиха містить більше «гормону щастя».

Обліпиху у свіжому вигляді їдять нечасто, оскільки вона досить кисла і гірчить. Зате ця ягода чудово підходить для морсів і різних заготовок з цукром і медом. В обліписі досить великі кісточки, але виймати їх не потрібно — вони дуже корисні, так і дістати їх з кожної ягоди неможливо.


Обліпиховий чай з імбирем: пряний аромат


Якщо хочеться урізноманітнити напій для здоров’я, слід додати у нього імбирну гостроту, анісовий аромат і улюблені прянощі.


Інгредієнти:

  • 0,5 літра води;
  • 2 ст. ложки обліпихи;
  • 1 зірочка бадьяну;
  • 1 паличка кориці;
  • 2 см кореня імбиру;
  • мед за смаком.


Приготування:

Імбир натерти на тертці або дрібно порізати. Заморожену обліпиху розморозити та подрібнити в ступці. Скип’ятити воду і обполоснути окропом чайник для заварки. Покласти в чайник обліпиху з імбиром, додати спеції, залити окропом і залишити на 7–10 хвилин настоятися. В отриманий обліпиховий чай з імбиром додати за смаком мед.


Шипшина


Photo: Freepik


Шипшина — справжній подарунок осені. У ньому міститься набагато більше вітаміну С, ніж в лимонах. Саме цей вітамін зміцнює імунітет і додає організму стійкості до застудних та інфекційних захворювань.

Шипшина не просто далекий родич прекрасних садових троянд, а їх прямий предок. Саме з диких колючих чагарників з ароматними квітами і солодкими плодами вивели всі без винятку сорти звичної нам троянди. Але квіти вже давно відцвіли, тож зараз в центрі уваги опинилися ягоди.

Найпростіше і надійне, що можна з ними зробити, — засушити, а взимку заварювати з цими дарами природи смачний вітамінний чай.


Чай з шипшини


Приготування:

Столову ложку родзинок залити окропом (півлітри). Поки він остигає, заварити шипшину: 5 столових ложок очищених від насіння плодів шипшини залити літром холодної води, 10 хвилин настояти. Потім близько 10 хвилин їх кип’ятити та додати настоянку з родзинок.


Горобина


Photo: Freepik


Ягоди горобини — справжня скарбниця вітамінів. За вмістом аскорбінки червона горобина перевершує цитруси, в її ягодах багато вітамінів групи В (покращують роботу нервової системи, борються з безсонням і депресіями), вітаміну Е і вітаміну А.

Вживання горобини зміцнює імунітет, м’яко очищає організм від шлаків і токсинів, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.


Варення з горобини


Інгредієнти:

  • 1 кг червоної горобини;
  • 0, 5 кг цукру;
  • 0,5 кг води.


Приготування:

Очистити ягоди від гілочок, листя і видалити зіпсовані ягідки. Промити. Потім залити холодною водою готову горобину і на добу залишити в прохолодному місці настоюватися. На наступний день воду злити. Цю процедуру повторити 3 рази. Приготувати сироп.

Цукор залити водою і поставити на плиту, варити на середньому вогні, постійно помішуючи до повного розчинення цукру. Залити горобину готовим сиропом і виставити на холод на добу. Злити сироп і варити його знову близько 20 хв, потім опустити ягоди і варити вже разом близько півгодини. Приготувати банки, розлити, закрити і відправити на зберігання.


Можна зробити протерту горобину з цукром або медом без варіння. Теж дуже смачно і набагато корисніше!






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук