Ознаки стресу у дитини: що робити і як допомогти


Опубліковано 10 Листопад 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Ознаки стресу у дитини: що робити і як допомогти


Ознаки стресу у дитини: що робити і як допомогти

Photo: Freepik


Стрес - це стан навантаження і напруги, в якому перебувають всі люди. Не всі дорослі вміють ефективно справлятися зі стресом, а діти і зовсім не розбираються, що з ними відбувається в цей момент. Будь-які зміни в житті дитини можуть відбитися на її самопочутті та поведінці. «Діти в місті» розбиралися, що може спровокувати стрес у дитини, і як допомогти дітям справлятися з напругою.


Основні причини


Кожна людина індивідуальна, тому і її реакції на події можуть серйозно відрізнятися. Для одних дітей похід в дитячий садок - свято, для інших - серйозний стрес. Незважаючи на різні типи особистості, всі діти відчувають стрес в тих чи інших ситуаціях. Найчастіше це відбувається, коли є зміни в звичному укладі життя дитини. Але є і більш серйозні причини, такі як смерть близьких, домашнє насильство і т. д.


Стрес можуть викликати:

  • переїзд,
  • школа, дитячий садок,
  • похід до лікаря, потрапляння в лікарню,
  • побиття, приниження, сварки, буллінг,
  • розлука з батьками, розлучення,
  • поява нового члена сім'ї.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Виховуємо оратора: як навчити дитину долати страх перед виступом


Як проявляється стрес



Photo: Freepik


У момент, коли людина перебуває у стресовому стані, у неї в організмі виділяється три гормони: адреналін, норадреналін і кортизол. Ці гормони підштовхують нас до дії. Залежно від типу особистості реакція на стрес буде різною.


Всього виділяють кілька стадій стресу:


Тривога. Хвилювання і тривожні думки супроводжують всіх, хто вперше потрапляє в новий колектив, береться за нову справу або збирається виступати перед публікою. Тривога майже завжди супроводжує людей в повсякденному житті.

Опір або адаптація. На цій стадії людина або чинить опір тому, що сталося, або мириться з тим, що сталося і заспокоюється.

Хронічний стрес зустрічається у тих, хто постійно знаходиться в напрузі й рідко може розслабитися, відчувши себе в безпеці.


Щоб зрозуміти, що дитина перебуває у стресовому стані, потрібно дивитися на її поведінку. Коли вона кардинально змінюється, це привід звернути увагу на її стан.


Стрес у дитини може проявлятися такою поведінкою:

  • надмірна активність, збудженість,
  • пасивність і смуток,
  • поведінка не за віком,
  • дитячі страхи, проблеми зі сном, сльози,
  • перепади настрою,
  • проблеми зі здоров'ям без явних причин.


Як допомогти дитині



Photo: Freepik


Якщо ви бачите, що дитина перебуває у стресовому стані, ви зобов'язані допомогти їй з ним впоратися. Наприклад, якщо ваша сім'я переживає переїзд або важкі часи, дитина змінила школу, пішла в садок або перший клас, підліток посварився з друзями або має проблеми з навчанням. Будь-які зміни в поведінці дитини батьки відразу помічають.


Знизити рівень напруги допоможуть:

  • режим дня,
  • повноцінний сон і правильне харчування,
  • усунення подразників,
  • концентрація на хорошому, заняття улюбленою справою,
  • дихальні гімнастики і фізичне навантаження.



Photo: Freepik


Найефективніше допомагають справлятися зі стресом фізнавантаження. Вони перемикають ресурси організму в здорове русло. Щоб знизити рівень напруги, запропонуйте дитині провести невелику зарядку.


П'ятихвилинка на будь-який випадок:

  1. Біжимо на місці по 15 секунд. Виконуємо вправу 2-3 підходи.
  2. Качаємо прес 10 разів.
  3. Стрибки по черзі на одній нозі по 15 секунд.
  4. Виконуємо дихальну гімнастику - швидко вдихаємо через ніс і повільно видихаємо через рот.


Варто відзначити, що будь-яка фізична активність допомагає боротися зі стресом. Підлітка можна сміливо відправити на пробіжку, попередньо мотивуючи його. А краще - відправитися на пробіжку разом.


Пам'ятайте, що тривалий або частий стрес негативно впливає на організм людини, на її здоров'я. Тому не можна допускати, щоб дитина відчувала його часто. Якщо ж таке трапляється, намагайтеся якомога швидше впоратися з цим неприємним станом.


Читайте також: Що робити, якщо дитина боїться помилятися, і чому помилки важливі






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук