Новорічна ялинка та діти: правила безпеки


Опубліковано 07 Грудень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Новорічна ялинка та діти: правила безпеки


Новорічна ялинка та діти: правила безпеки

Photo: Freepik


Після такого важкого року нам всім хочеться свята та новорічного дива. Хочеться робити снігових янголів, ліпити сніговиків та гратися в сніжки. З початку грудня ми купуємо мандарини, щоб в домівках оселився аромат свята. А ще готуємо глінтвейн для себе та какао для малечі. Щоб створити вдома різдвяну атмосферу ми заздалегідь розвішуємо гірлянди та наряджаємо ялинку.  Cлід пригадати про правила безпеки, якщо вдома є маленькі діти, домашні улюбленці, або всі разом.


Ялинка може бути небезпечною для дитини?


Крім очевидної небезпеки падіння на дитину, ялинка несе в собі загрози, про які варто пам’ятати.


Падіння на дитину


Не можна просто так взяти й пройти повз ялинку не зачепивши її, згодні? Новорічна красуня притягує до себе малечу, і з першого ж дня дітвора тільки й думає як доторкнутися до цього дива. І справа зовсім не в тому, скільки років вашій дитині та як вона вихована, встояти перед такою спокусою нереально. А тепер на секунду уявіть, що ялинка всією вагою падає на вашого малюка. Уявили? А тепер швиденько йдіть й закріплюйте її як слід. Але не поспішайте прибивати її цвяхами до підлоги. Достатньо міцної стійкої підставки та непомітного кріплення за допомогою мотузки прив’язаної до карниза, батареї або труби. Тоді можна бути впевненим — навіть якщо ялинка буде зачеплена під час гри або дитячої біганини по будинку, вона не впаде і не травмує нікого.


Небезпека займання


Свічки є обов’язковим атрибутом новорічного декору, але їм не місце поблизу ялинки. На підвіконня поруч зі шторами їх також не слід ставити. І в місце, куди діти можуть дотягнутися. Знаєте, може краще їх взагалі не запалювати? Це звичайно жарт, але підпалюючи свічки, ви маєте завжди за ними слідкувати і бути на 200 % впевненими, що вони не стануть причиною пожежі.

Електричні гірлянди також несуть в собі загрозу займання, тож двічі, а то й тричі перевірте їхню справність, перш ніж прикрашати ними ялинку та домівку.


Ялинкові прикраси


Вам доводилось в дитинстві розбити ялинкову прикрасу? Наші батьки карали нас, і не даремно, адже кольорова кулька розсипалася на десятки малесеньких небезпечних скалок, які вся сім’я потім кілька годин намагалася прибрати.

Сучасні ялинкові прикраси безпечніші, адже зроблені з пластику, паперу, текстилю, дерева та навіть епоксидної смоли. Вони надійніші, відрізняються міцністю, витримують падіння на підлогу. Та навіть з ними не слід забувати про безпеку. Важливо, щоб вони були з сертифікованого матеріалу та розфарбовані безпечними фарбами, що не виділяють небезпечні для здоров’я речовини.


Дрібні голки натурального дерева


Якщо ви вирішили придбати живе деревце, краще поставити його у воду, щоб голки не так сильно обсипалися. Важливо прибирати голочки, що відпали, щоб діти не вкололися ними та не проковтнули їх.


Серпантин, гірлянди


Якщо ваша дитина в тому віці, коли світ пізнають на смак, радимо виключити можливість потрапляння прикрас до ротика малюка.


Про що слід подбати, встановлюючи ялинку?


Photo: Freepik


  1. Перед тим, як заносити живу ялинку в будинок, її потрібно як слід витрусити. Не варто тримати живе дерево в будинку понад 2 тижні.
  2. Перед установкою штучної ялинки, вимийте її під проточною водою. Міняти штучну ялинку потрібно кожні 10 років.
  3. Якщо ви вибрали натуральну ялинку, її потрібно поставити в воду для запобігання швидкого висихання.
  4. Дерево має відповідати розмірам приміщення і встановлюватися таким чином, щоб гілки не торкалися стін і стелі. Для запобігання її падіння, бажано використовувати спеціальні підставки.
  5. Новорічна ялинка повинна розташовуватися далеко від опалювальних приладів.
  6. При виборі ялинкових прикрас зверніть увагу на сучасні моделі, які більш безпечні для дітей, ніж скляні.
  7. Перед прикрашанням новорічної красуні електричною гірляндою, уважно огляньте її на предмет пошкодження проводів, перевірте працездатність. Якщо є недоліки краще замінити її новою.
  8. Відмовтеся від використання свічок, бенгальських вогнів і т.д. на користь інших прикрас, що не горять.
  9. Категорично не можна використовувати вдома, включаючи балкон, будь-яку піротехніку.
  10. При підготовці до свята не зайвим буде придбати і приготувати первинні засоби пожежогасіння. Наприклад, вогнегасники, яких безліч на ринку. Потрібно уважно підійти до його вибору та вивчити інструкцію. Важливо пам’ятати, що вогнегасник може допомогти тільки в разі своєчасного використання, бо якщо пожежа вже розгорілася, користі від нього не буде. Саме тому необхідно вибрати для нього правильне місце розташування і зберігання.



Коли в невеликій квартирі зустрічаються ялинка і дитина — це як сюжет голлівудського фільму. І щоб ваш фільм не став трагедією, радимо вам подбати про всі заходи безпеки.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук