Школа для батьків. Як навчити дитину міркувати про себе і навколишній світ. І навіщо це потрібно?


Опубліковано 12 Січень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Школа для батьків. Як навчити дитину міркувати про себе і навколишній світ. І навіщо це потрібно?


Школа для батьків. Як навчити дитину міркувати про себе і навколишній світ. І навіщо це потрібно?

Photo: Freepik


«Діти в місті» продовжують цикл матеріалів про гнучкі навички, яким потрібно навчити дітей до закінчення школи. Ці знання будуть корисні тим сім'ям, які йдуть в ногу з часом, орієнтуючись на виклики сучасності. Якщо дати дітям потрібні знання сьогодні, ви підвищите їх шанси на успіх в майбутньому, тому не втрачайте можливості прокачати сильні сторони своїх дітей, поки вони ще навчаються в школі.


Детальніше про soft skills ви можете прочитати тут.


Ми вже писали про те, як навчити дитину критично мислити, а також прищепити їй звичку і бажання вчитися. Детальніше про ці гнучкі навички ви можете прочитати в наших матеріалах.



Сьогодні ми розглянемо такий важливий для сучасної людини навик як рефлексія - вміння спостерігати за собою і оцінювати свої вчинки, міркувати про свої недоліки і достоїнства, заглядати всередину себе і ставити правильні питання.


Рефлексія - роздуми про себе, свої вчинки і почуття, схильність аналізувати свої переживання і результати діяльності.


Знайомство з собою



Photo: Freepik


Якщо заглянути в списки бестселерів останніх років, в них знайдеться чимало книг з психології, самопізнання і пошуку свого я. Це пов'язано з тим, що багато дорослих людей не знають і не розуміють себе. Їх просто не навчили цьому в дитинстві. Ось і доводиться дорослим жінкам і чоловікам починати цей довгий шлях пізнання себе в більш свідомому віці.

Нашим дітям в цьому плані буде легше, адже ми можемо навчити їх рефлексії вже зараз. Якщо дитина в ранньому віці навчиться спостерігати за собою, розуміти, чого вона хоче від життя, в підлітковому віці й в молоді роки їй буде легше знайти свій шлях і домогтися результатів, про які вона мріє. Також рефлексія допомагає людям приймати зважені рішення, вчитися на помилках і використовувати досвід інших людей.


Що це дає?


Починати навчати дитину цьому навику можна вже в молодшому дошкільному віці. Завдяки рефлексії діти вчаться оцінювати результати своєї роботи і досягнення, ставити цілі і досягати їх, знаходити мотивацію для самостійної роботи. Уміння рефлексувати також впливає на формування самооцінки.


Існує кілька різновидів рефлексії:

  • фізична (аналіз фізичних можливостей),
  • сенсорна (аналіз самопочуття),
  • інтелектуальна (аналіз результатів навчання),
  • соціальна (думки про те, як людина виглядає в соціумі, що про неї думають люди),
  • духовна (аналіз внутрішніх переживань, роздуми про сенс життя).



Photo: Freepik


Крім цього розрізняють рефлексію за часом - ви можете міркувати про минуле (ретроспективна), сьогодення (ситуативна) і майбутнє (перспективна).

Сьогодні світ змінюється з неймовірною швидкістю. Уже зараз цінуються ті фахівці, які готові до апгрейту своїх навичок раз в 1-3 роки. Рефлексія дає можливість постійно оцінювати себе, усвідомити прогалини і перспективи, працювати над собою і постійно вдосконалювати себе. Крім цього, вона дає відповіді на одвічні питання про свої потреби і бажання, підказує шляхи вирішення складних проблем, формує цінності.


Як розвивати навички рефлексії


Рефлексія - це роздуми, аналіз, який людина проводить, найчастіше, наодинці з собою. З дітьми це має відбуватися у форматі діалогу, в ігровій формі. Дорослі повинні задавати питання і заохочувати дітей міркувати, не оцінюючи їх і не критикуючи.


Які питання потрібно задавати дитині:

  • Що тобі подобається/не подобається? Чому?
  • Що ти відчував у цей момент?
  • Як ти оцінюєш свою роботу? Ти добре впорався або погано?
  • Що нового ти дізнався? Як ти зможеш використати ці знання?
  • Як ти вчинив би, якби це сталося знову?
  • Чим би ти хотів займатися, коли виростеш? Чому?


Подібні питання допомагають дитині заглянути всередину. І нехай спочатку її відповіді будуть короткими і не усвідомленими, з часом дитина навчиться аналізувати і копати все глибше і глибше.



Photo: Freepik


Щоденник настрою

Відмінною вправою для аналізу своїх почуттів є щоденник настрою або емоцій. Запропонуйте дитині вести щоденник, щодня записуючи в нього свій настрій. Його можна позначати кольорами або картинками (сонечко, дощик, туман). Нехай дитина фантазує і, при бажанні, описує свій настрій і почуття кількома рядками.


Бесіди

Найефективніший спосіб навчити людину рефлексувати - це бесіди. Ніщо не розвиває навик самоаналізу краще, ніж розмови про почуття, емоції та вчинки. Заведіть звичку обговорювати з дитиною минулий день, плани і цілі, пережитий досвід.


На допомогу прийдуть наступні питання:

  • Що було для тебе найцікавішим сьогодні?
  • Які неприємності ти пережив?
  • Що було найлегшим і найважчим в твоїй роботі сьогодні?
  • Чому ти навчився за сьогоднішній день, які висновки зробив?
  • Чим би тобі хотілося зайнятися завтра?


Не соромтеся і самі ділитися з дитиною відповідями на ці питання. Це буде відмінним прикладом для наслідування.

Набратися досвіду допоможуть обговорення книг і фільмів, а також знайомих людей. Обговорюйте з дитиною вчинки персонажів, їх мотиви і наслідки їх дій. Показуйте дитині на прикладах взаємозв'язок між діями і результатами.


Питання для аналізу вчинків персонажів книг/фільмів, знайомих:

  • Як би ти вчинив на його місці?
  • Яких помилок він припустився?
  • Як ти думаєш, що він відчував у цей момент?
  • Навіщо він це зробив?
  • Як йому виправити ситуацію?


Підсумки і плани

Не зайвим буде вчити дитину підводити підсумки року, порівнюючи себе сьогоднішнього з собою в минулому, оцінюючи досягнення і виконану роботу. Закріпіть цю звичку в дитинстві, і ваша дитина буде вдячна вам за це в майбутньому.


Рефлексія дозволяє людям відмовитися від життя на автоматі та взяти долю у свої руки. Вона дозволяє уникнути багатьох неприємних ситуацій, а також вчасно побачити перспективи. Як казав філософ Джон Дьюї, «Ми не вчимося на досвіді... ми вчимося на роздумах про досвід».


Читайте також: Це потрібно знати кожному: топ-7 корисних книг для батьків






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук