Школа для батьків: як прокачати ініціативність та ентузіазм і навіщо це потрібно дитині


Опубліковано 19 Січень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Школа для батьків: як прокачати ініціативність та ентузіазм і навіщо це потрібно дитині


Школа для батьків: як прокачати ініціативність та ентузіазм і навіщо це потрібно дитині

Photo: Freepik


«Діти в місті» продовжують розповідати про soft skills - гнучкі навички, з якими потрібно ознайомити дитину до кінця школи. Ці навички потрібні не тільки майбутньому поколінню, але також будуть корисні для будь-якої дорослої людини. Вони підвищують ефективність, шанси на успіх і рівень задоволеності життям.


Детальніше про soft skills ви можете прочитати тут.


Ми вже писали про те, як навчити дитину рефлексувати, критично мислити, а також прищепити їй звичку і бажання вчитися. Детальніше про ці soft skills ви можете прочитати в наших матеріалах.



Сьогодні ми розповімо про те, як виховати в дитині ініціативність. Незважаючи на те, що діти активні, допитливі та ініціативні з народження, часто з віком цей запал у них пропадає або придушується дорослими. Щоб повернути навик, потрібно підтримувати розвиток цих якостей.


Навіщо це потрібно?



Photo: Freepik


На старті у всіх дітей ініціативність знаходиться приблизно на одному рівні. Всі вони з величезним ентузіазмом пізнають світ, вчаться ходити, говорити, взаємодіяти з оточуючими їх речами. З віком ініціатива або зростає, перетворюючи людину в ентузіаста, або падає. У сучасній культурі навіть з'явився такий вираз як «офісний планктон», що позначає людей з низькою ініціативністю.

Люди з низькою ініціативою воліють «бути як всі». Їх енергії вистачає лише на те, щоб підтримувати цей рівень життя. У таких випадках не йдеться про нестандартне мислення, постановку високих цілей і проактивність.

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина постійно розвивалася, вчилася новому і підкорювала вершини, вам необхідно прокачати цей навик. Важливо не плутати ініціативність з самостійністю. Якщо самостійність - це вміння здійснювати якісь дії і процеси, пов'язані з самообслуговуванням, то ініціативність - це внутрішнє спонукання (поштовх або порив) до чогось нового, до змін і руху.

Ініціативні люди, як правило, дуже енергійні. Вони завжди шукають вихід для своєї енергії в плідній для них справі. Крім цього, вони вміють вільно самовиражатися і проявляти свій ентузіазм.


Ініціатива не карається


Будь-які ідеї і прояви дитини повинні підтримуватися дорослими. Дитина не завжди отримує цю підтримку в школі, але в родині вона має бачити її. Дозволяйте дитині допомагати вам, заохочуйте будь-які її дії, спрямовані на вивчення чогось нового. Часто на це не вистачає часу, тому хочеться відмовити дитині, зробивши все набагато швидше. Але так поступати не варто, адже кожна відмова дорослого знижує рівень ініціативи.

Виховуйте в дитині відчуття того, що будь-який її прояв знайде підтримку і схвалення, навіть якщо ці захоплення спірні. Не карайте, якщо якась витівка обернулася провалом або призвела до супутніх проблем (Дитина вирішила помити посуд, але розбила тарілку, або приготувала суп, але сильно пересолила його). Нехай злощасна приказка «Ініціатива карається» залишиться в далекому минулому, а наші діти зможуть без страху озвучувати свої ідеї і братися за щось нове.


Дайте дитині час



Photo: Freepik


Сьогодні прийнято максимально займати дитину, віддаючи її на масу гуртків і секцій за межами школи. У підсумку, день школяра розписаний по хвилинах. Не варто дивуватися, що в такому режимі діти просто не мають достатньо часу для прояву ініціативи. За них уже все вирішили і розпланували, так навіщо ж напружуватися?

Щоб розвивати ініціативність, у дитини має бути вільний час, яким вона зможе розпоряджатися за власним бажанням. Цей час потрібний для того, щоб зрозуміти, що їй подобається і чим вона хоче займатися.


Ключові правила


Найкраще середовище для прокачки ініціативності - це розвиваюче середовище з показовими прикладами. Якщо дитина бачить енергійну маму, яка постійно знаходиться в русі, вона і сама прагне до активної позиції. Особистий приклад і в цьому випадку є найефективнішим учителем.

Спілкування зі значущими дорослими має бути розвиваючим, а не авторитарним. Такі фрази, як «не чіпай», «помовч», «не лізь туди» повинні бути виключені зі спілкування з дитиною. Дитина повинна багато грати, розвивати свій творчий потенціал, пробувати різні види діяльності, які активують потенціал. Особливо корисні заняття, які допомагають дитині самовиражатися - ліплення, малювання, танці.

Для розвитку ініціативності потрібно заохочувати бажання дитини говорити, думати, заводити знайомства, висловлювати свою точку зору.


Варто зазначити, що найактивніше ініціативність розвивається в дошкільному віці. Якщо ви помічаєте, що школяр зростає млявим і безініціативним, може знадобитися цілеспрямована робота з цією проблемою.


Читайте також: Бізнес з пелюшок: як виховувати майбутніх підприємців






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук