Фізпідготовка дітей: чому це важливо і як із цим справи в Україні


Опубліковано 02 Березень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Оглядові статті >  Фізпідготовка дітей: чому це важливо і як із цим справи в Україні


Фізпідготовка дітей: чому це важливо і як із цим справи в Україні

Photo: Freepik


За даними Міністерства освіти і науки, понад 65% українських дітей мають недостатній рівень фізичної підготовленості. Про це йдеться в рекомендаціях зі стратегічного розвитку фізичного виховання і спортивної підготовки серед молоді, які розробили у відомстві. Ця стратегія передбачає поліпшення показників до 2025 року шляхом мотивації молоді до занять спортом, створення відповідної інфраструктури та вдосконалення програми фізичного виховання в школах.

«Діти в місті» дізнавалися, чи потрібно батькам включатися в цей процес і мотивувати дітей покращувати свої фізпоказники.


Статистика, яка лякає



Photo: Freepik


Згідно з даними Міносвіти, всього 15% українських дітей мають високий рівень стану фізичної підготовленості. Майже 20% показали достатній рівень. Безумовно, не всім дітям потрібно бути спортсменами, але фізична підготовленість - це, в першу чергу, не про спортивні досягнення, а про здоров'я.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я за 2016 рік, понад 40 млн дітей у віці до 5 років мали проблеми із зайвою вагою. В організації розробили цілу стратегію з харчування, фізичної активності та здоров'ю, яка повинна була стримати цю «епідемію». За прогнозами, вже до 2030 року приблизно половина жителів Європи буде страждати від надлишкової ваги.

Україна, як країна, що розвивається, з кожним роком теж стає важче. За останніми даними, близько 21% українських дітей мають зайву вагу, при цьому 7% страждають від ожиріння.


Читайте також: Розвіюємо міфи: важливі відповіді на питання про дитяче харчування


Ознайомившись зі статистикою, стає очевидним, що потрібно щось робити. І негайно! Особливо, якщо враховувати той факт, що за останній рік фізична активність людей була сильно знижена через карантин.


Що робити?



Photo: Freepik


Один з найцінніших подарунків, які можуть зробити батьки своїй дитині, це прищепити їй правильне ставлення до фізичної активності і харчування. У такому випадку дитина зможе протягом усього життя підтримувати правильний енергетичний обмін.

За рекомендаціями ВООЗ, діти повинні приділяти фізичній активності не менше 60 хвилин в день. Обов'язкові піші прогулянки, фізкультура в школах, додаткові заняття в гуртках і секціях. При цьому для контролю ваги може знадобитися і більш інтенсивна фізична активність.

Перше, що необхідно зробити, ввести звичку ходити пішки. Чим більше ваша дитина гуляє, тим краще для її здоров'я. Заохочуйте проведення часу у дворі, яке з появою гаджетів практично зникло з життя сучасних дітей.

Не забувайте про ролики, скейти, велосипеди та інший спортивний інвентар, який урізноманітнює дозвілля дитини, і зробить її більш активною. Ну і звичайно, підберіть дитині спортивну секцію по душі.


Про те, як підібрати гурток, який дитина не захоче кидати, ми писали в нашій статті.


Не потрібно ставити перед дитиною мету досягти якихось успіхів або висот в секції, яку вона відвідує. Акцентуйте увагу на тому, що це приємне проведення часу, гра і спілкування з друзями. З таким підходом дитина буде з великим задоволенням відвідувати гурток.


Пам'ятайте, що фізична активність, це не тільки спорт в житті дитини, але і певний спосіб життя сім'ї. Від того, як ви проводите вихідні, відпустку і навіть вечора теж залежить рівень активності дитини та її фізична підготовленість.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук