Як допомогти дитині полюбити нецікаві справи


Опубліковано 08 Березень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Як допомогти дитині полюбити нецікаві справи


Як допомогти дитині полюбити нецікаві справи

Photo: Freepik


Попереджайте заздалегідь


Діти сприймають час по-своєму, й те, що ви сказали «одягайся, виходимо через 10 хвилин» для дитини може зовсім ні про що не говорити. А тим більше, якщо вона зайнята цікавою грою. В результаті дитина буде не готова, і ви розсердитеся, але цього можна уникнути.

Попередьте дитину заздалегідь, з запасом. Наприклад, за півгодини скажіть, щоб починала збиратися. Допомогти дитині орієнтуватися у часі може візуалізація — розкажіть скільки має бути на годиннику, коли потрібно буде виходити з дому.


Говоріть, для чого потрібно це зробити


Іноді дорослі роблять якісь речі, не розуміючи навіщо. І якщо для дорослих це стає нормою «бо всі так роблять», «так треба», то дітей важко переконати робити щось без видимої причини. Дивіться самі, два однакових прохання прийматимуться дитиною по-різному.


 - Прибери, будь ласка, іграшки.
 - Чому?
 - Бо я так сказала.


Або


 - Прибери, будь ласка, іграшки.
 - Чому?
 - Бо в тебе на підлозі зовсім немає місця й тобі не зручно складати пазли. (Бо іграшки образяться, що ти про них не піклуєшся й втечуть від тебе.)


Як думаєте, у якому випадку дитина послухається й виконає мамине прохання?


Дайте конкретику


Якщо ви говорите дитині: «Ми запізнюємося» — для неї це не зрозуміло. Краще розповісти наслідки запізнення, та що буде, якщо ви прийдете вчасно з усіма подробицями. В такому випадку, для дитини це може стати грою, в якій необхідно пройти етапи, щоб отримати те, що хочеться.


 - Ми запізнюємося в кінотеатр. Якщо ми прийдемо вчасно, ми встигнемо купити попкорн та сік. Займемо свої місця й не пропустимо початок мультфільму. Але якщо ми запізнимося, ми не купимо нічого, а якщо показ мультику почнеться, то нас взагалі не пустять в зал.


Нецікавих справ не буває


Батьки зазвичай не змушують дітей робити те, не потрібно, марно і шкідливо. Відкрию вам велику таємницю — це ви знаєте «навіщо». А діти бачать тільки те, що батьки змушують щось робити, незрозуміло для чого. Розмовляйте з дитиною та пояснюйте навіщо потрібно робити ту чи іншу справу.

Чистити зуби не цікаво. А от воювати щодня зі шкідливими бактеріями-загарбниками та захищати зубки від дірочок може бути навіть захопливо. Для доросліших дітей достатнім обґрунтуванням буде захист зубів від болю, зведення до мінімуму візитів до стоматолога та можливість мати красиву усмішку.

Якщо ви поясните дитині причини для всіх буденних нецікавих справ, ви гарантовано отримуватимете менше опору в їхньому виконанні.


Будьте чесними з дітьми


Думаєте тільки батьки можуть відчувати нечесність своїх чад? Діти також чудово розуміють, коли мама чи тато говорить неправду.

Звідси випливають дві речі:


  1. У дитини зростає недовіра до батьків на підсвідомому рівні.
  2. Якщо батьки обманюють, дитина вважає, що брехня — це норма. І не дивуйтеся, якщо в певний момент вона почне сама обманювати. Ви і не зрозумієте, коли і чому це сталося. Але ж ви самі цьому навчили.


Дайте дитині основу, ази розуміння і він поверне вам з надлишком. І, головне — нецікавих справ не буває, буває незнання, навіщо вони потрібні. Поважайте своїх дітей, любіть їх і довіряйте їм.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук