Гаджети на поличку: чим зайняти дитину на літніх канікулах


Опубліковано 03 Червень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Здоровʼя і спорт >  Гаджети на поличку: чим зайняти дитину на літніх канікулах


Гаджети на поличку: чим зайняти дитину на літніх канікулах

Photo: Freepik


Поки школярі радіють закінченню навчального року, їхні батьки розмірковують над тим, чим зайняти свою дитину під час літніх канікул. І якщо дітей цілком влаштовує план «Гаджети — байдикування — прогулянки з друзями», то мами й тата шукають корисні, розвивальні, оздоровчі та продуктивні заняття.

У статті ми спробуємо знайти баланс між всестороннім розвитком та цікавим відпочинком дитини.


Взаємодія з гаджетами


У наш час важко уявити людину, яка не контактує з гаджетами та сучасними технологіями. І це добре, адже така людина багато чого би втратила. Діти мають рости в гармонічній взаємодії з гаджетами для того, щоб отримати максимум користі від них.

Цікава інформація, нові можливості, якісне спілкування без меж — невже батьки захотіли би позбавити свою дитину всього цього? Заборона буквально залишить дитину «за бортом», відсторонить від однолітків. Тож бути категоричними у цьому питанні ми не радимо. Але що ж робити, дозволити дітям безконтрольно сидіти в інтернеті та соцмережах? Ні. Доцільніше обмежити час, проведений перед екранами девайсів.


Ось декілька методів, які допоможуть організувати правильну взаємодію з гаджетами, для дітей, які залишаються влітку без постійного батьківського нагляду.


Контроль часу


Обговоріть з дитиною графік користування гаджетами. Нехай це не буде авторитарним рішенням, вислухайте пропозицію дитини, розкажіть про свою точку зору та знайдіть компромісне рішення. Скільки саме буде цього часу має також залежати від віку.

Важливо зрозуміти самому й пояснити дитині, що екранний час — це не винагорода: його не потрібно заслужити або випросити. Це як з кишеньковими грошима — вони просто є, і вже залежить від дитини чи використати все одразу, чи розділяти на частини. Завдяки такому підходу дитина не буде канючити телефон, адже знатиме — час є, важливо лише дотримуватися встановлених правил.


Для контролю екранного часу вам може стати у пригоді безкоштовний додаток від Google — Family Link.


Більше про нього ми писали у статті: «Складні відносини: як контролювати час, проведений дитиною з гаджетами»


План на канікули


Дитина може цілий день тинятися по квартирі не знаючи чим себе зайняти, а може подивитися свій план на сьогодні й слідувати йому. Чому б не скласти такий план на всі літні канікули? Звичайно не варто сідати й розписувати всі дев’яносто днів літа. Почати можна з приблизного плану, наприклад, відвідування секцій та заняття з розвитку, перелік книжок, які слід прочитати за літо, нові навички, які треба опанувати.


А потім складати приблизний план на день:

  • зарядка;
  • сніданок;
  • виконання хатніх справ;
  • читання;
  • прогулянка;
  • час для гаджетів;
  • обід;
  • відпочинок на свіжому повітрі;
  • творчі заняття;
  • заняття з розвитку;
  • відвідування секцій;
  • екранний час;
  • вечеря;
  • сімейне спілкування;
  • сон.


Пункти цього переліку можуть змінюватися, головне, щоб такий план був. Ввечері обговорюйте з дитиною чи все вдалося, на що не вистачило часу, чим подобалося займатися, а чим ні. Такі розмови допоможуть зробити план ефективнішим та навчити дитину продуктивно розподіляти свій час.

Але майте на увазі, в цьому питанні не потрібен ваш жорсткий контроль. Не треба дзвонити щогодини та перевіряти дитину, а ввечері влаштовувати їй допит. Все має бути ненав’язливо та доброзичливо.


Спорт та активність

Photo: Freepik


Перелік пріоритетних занять має починатися саме з цього пункту. Сучасні діти часто ведуть малорухливий спосіб життя, тож літо найвдаліша пора, щоб це змінити. Спортивні секції, біг, плавання, катання на велосипеді, роликах чи самокаті, та навіть поганяти з друзями м’яча — все піде на користь зростаючому організму.


Обрати ідеальний транспорт для дитини вам допоможуть наші статті:


Активна весна: як вибрати самокат для дитини
Як вибрати велосипед для дитини: детальна інструкція та корисні поради


Заняття з саморозвитку


Завжди є шкільний предмет, або ж якась тема, яка цікавить дитину більше аніж інші. Запропонуйте дитині заглибитися в це питання, але не з нудних підручників (будьмо чесними), а з цікавих відео на YouTube, постів та статей в мережі, або ж з книжок, але цікавих, легких у читанні та розумінні.


Пропонуємо вам кілька наших добірок цікавої та корисної літератури:

Хочу все знати: топ-7 книг для всебічного розвитку дитини
Топ книг, які варто прочитати дітям, крім шкільної програми
Виховуємо розумників: топ-10 сучасних енциклопедій для дітей
Корисне читання: добірка книг для маленьких розумників


Творчі заняття


Допоможіть дитині знайти своє хобі. Малювання, танці, музика, рукоділля, знімання «тіктоків», кулінарія, вирощування квітів або овочів на підвіконні. Занять, які можуть зацікавити дитину, багато і всі вони матимуть гарний вплив на розвиток дитини.

Але будьте готові вкладати свій час та фінанси у нове хобі дитини, миритися з творчим безладом в її кімнаті(а може не тільки там), підбадьорювати, хвалити за досягнення та підтримувати у разі невдач.


Безпека в мережі


Даючи добро на самостійне використання гаджетів та доступу в інтернет ви повинні навчити дитину безпечного поводження в мережі.


Більше про це читайте у статті: «Як захистити дитину в Likee і TikTok»


Завдання батьків — не заборонити, а пояснити чому саме цього не слід робити. Практика показує, якщо розповісти дитині про негативні наслідки, вона з більшою ймовірністю прислухається, ніж коли вона почує неаргументовану відмову.


Екранний детокс


Ви змогли б витримати місяць без свого телефону? Мабуть, що ні, адже телефони охоплюють практично всі сфери нашого життя — робочий графік, ділове листування, соціальні мережі. Практично нереально дотримуватися звичного ритму життя без смартфона. А як щодо одного дня? Нехай це буде вихідний, коли не треба перейматися робочими питаннями. Організуйте такий екранний детокс для всієї родини хоча б раз на місяць. Жодних соцмереж, комп’ютерних ігор, телевізора та планшетів. Натомість сплануйте пікнік на природі, або похід в парк чи ботсад і проведіть цей час якісно зі всією родиною.

Це зблизить всіх, дасть можливість поспілкуватися без відволікань та покаже дитині, що життя не крутиться навколо чорного екрану.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук