Рішення, які не можна приймати за дітей


Опубліковано 11 Червень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Рішення, які не можна приймати за дітей


Рішення, які не можна приймати за дітей

Photo: Freepik


Кожна дитина - це особистість, яка повинна зростати і розвиватися з урахуванням своїх бажань і потреб. Нерідко батьки, прагнучи вберегти дітей від можливих неприємностей, починають приймати важливі рішення за дитину, присікаючи її самостійність на корені. Це призводить до низки проблем в дорослому віці, коли люди не знають себе, погано розбираються в своїх почуттях, не вміють приймати самостійні рішення і завжди живуть з оглядкою на батьків. «Діти в місті» дізнавалися, які рішення не можна приймати за своїх дітей, і чому важливо в цих ситуаціях давати їм простір для отримання власного досвіду.


Скільки їсти

Безумовно, батьки повинні стежити за тим, як харчується дитина, адже зростаючому організму потрібно отримувати будівельний матеріал. Однак діти повинні самі навчитися відчувати почуття голоду, розуміти, коли вони наїлися. Якщо дитина з дитинства переїдає, вона перестає розуміти, коли наситилася. Такий підхід вчить мозок ігнорувати сигнал ситості. Це може привести до проблем з вагою.


Кого обіймати

Всі діти різні і у кожної дитини різне ставлення до близькості. Одним не складає труднощів обніматися з усіма родичами і навіть малознайомими людьми. Інші ж можуть дозволити собі таке тільки з найближчим оточенням. Не варто змушувати малюка обніматися і цілуватися, адже це порушує його особисті кордони.



Photo: Freepik


Вам може стати в нагоді наша стаття: Гіперопіка і плекання несамостійності: чому сучасні діти не вміють працювати


Вибирати подарунки

Дайте можливість дитині самій вибирати подарунки і покупки для себе. Це не означає, що дитині потрібно дозволяти купувати абсолютно все, що вона хоче. Однак має бути певна кількість покупок, рішення з приводу яких буде прийматися самостійно.


З чим грати

Те, що подобається батькам, не обов'язково має подобатися сучасним дітям. Крім цього, багато нових гаджетів і іграшок дорослим просто незрозумілі. Дайте дітям свободу у виборі ігор, книг, фільмів та інших занять, які формують їх як особистість. Єдине, за чим потрібно стежити, це вікова відповідність ігор і фільмів.



Photo: Freepik


Чим захоплюватися і ким стати

Не варто нав'язувати дітям модні захоплення або власні нереалізовані амбіції. Щоб хобі приносило користь, дитина повинна самостійно вибрати собі заняття до душі. Теж можна сказати і про вибір професії. Не варто вибирати майбутнє за дитину, дайте їй можливість самій знайти своє «місце під сонцем».


Як себе почувати

Дозволяйте дітям проявляти емоції і почуття, в тому числі негативні. Злість, досада, образа є в житті кожної людини. Важливо навчитися їх спокійно проживати, а не пригнічувати. Навчіть дитину боротися з поганими емоціями, тоді вона буде розуміти, що її почуття важливі.


Читайте також: «Правило трьох хвилин» та інші прийоми виховання дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук