Літо в розпалі: приховані небезпеки, від яких потрібно захистити дитину в спеку


Опубліковано 06 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Літо в розпалі: приховані небезпеки, від яких потрібно захистити дитину в спеку


Літо в розпалі: приховані небезпеки, від яких потрібно захистити дитину в спеку

Photo: Freepik


Літо - прекрасна пора відпусток і канікул, але також це небезпечний час, коли потрібно дуже уважно ставитися до здоров'я дітей. На даний момент спека в Україні трохи спала через дощі, але вже найближчим часом високі температури знову повернуться в регіони. «Діти в місті» зібрали топ неочевидних небезпек, які підстерігають дітей в спеку.


Сонячна активність


Сонце може бути другом, а може бути злим ворогом, адже саме сонячна активність створює масу неприємностей людям. Це і опіки, і перегріви, і шкідливе УФ-випромінювання. Як відомо, в літню пору сонце особливо активно з 12.00 до 16.00. В цей час краще уникати прогулянок на відкритій місцевості і переміщатися в зелені зони, парки і будинки.

Фахівці настійно рекомендують ховати шкіру дітей від прямих сонячних променів, оскільки кількість УФ-випромінювання, отриманого в дитинстві, впливає на ризик розвитку меланоми в дорослому віці. Тому влітку необхідно особливо ретельно захищати шкіру малюка від прямих сонячних променів.

Але навіть якщо дитина гуляє в правильному одязі, вона все одно не застрахована від теплового удару і перегріву. Особливо, якщо температура повітря піднялася вище 35 градусів. Тепловий удар можна отримати, навіть гуляючи в затіненому місці. Саме тому пікову спеку лікарі настійно рекомендують проводити в прохолодному місці.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Правила поведінки на сонці: як захистити дітей від теплового удару, опіків і перегріву


Водойми



Photo: Freepik


Вода є однією з найбільших небезпек для дитини, тому під час відпочинку в басейнах, аквапарках і водоймах потрібно бути особливо уважними. Навіть якщо дитина перебуває в невеличкому басейні, або гуляє біля берега моря, за нею все одно потрібно постійно спостерігати.


Читайте також: Безпека на воді: правила поведінки для дітей


Машини


Автомобілі в спеку стають найнебезпечнішою пасткою для дітей і тварин. Салон автомобіля без кондиціонування здатний нагрітися в лічені хвилини. Та й діти схильні до перегрівів набагато більше, ніж дорослі. Тому навіть на п'ять хвилин дитину не можна залишати одну в машині.


Фонтани


Водні міські об'єкти також несуть приховану небезпеку в жарку погоду. Коли діти перебувають біля води, у них складається оманливе відчуття, що їм не жарко. Особливо небезпечні в такий час «сухі» фонтани, які представляють із себе струмені води, які б'ють з асфальту. Бігати по таких об'єктах дуже весело, але є ризик не тільки отримати тепловий удар і опіки, але також посковзнутися і отримати травму. Звичайно, не варто відмовляти дитині в задоволенні, але краще зробити це не в пік спеки.


Морозиво і лимонади



Photo: Freepik


У сильну спеку хочеться охолодити себе всіма доступними способами, тому в хід часто йдуть прохолодні напої та улюблені літні ласощі у вигляді морозива. Намагайтеся не замінювати прийоми їжі морозивом, адже в літній час апетит у дітей і дорослих сильно знижується. Морозиво ж створює ілюзію угамування голоду, тому дитина після такого десерту може просто відмовитися їсти. Сильно холодні лимонади, в свою чергу, можуть спровокувати застуду.


Дитячі майданчики


Велика частина дитячих майданчиків, обладнана біля новобудов, дуже небезпечна в літню пору. Мало того, що вони побудовані на асфальті, так ще і дерев навколо майже немає. У сильну спеку покриття гойдалок може нагріватися до рекордних 55 градусів, а асфальт до 44 градусів, тому відпочивати на дитячих майданчиках в години пік категорично не рекомендується.


Читайте також: Літо на дачі: чому дитині корисно проводити час в селі






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук