Літо з користю: поради для школярів


Опубліковано 19 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Літо з користю: поради для школярів


Літо з користю: поради для школярів

Photo: Freepik


Влітку можна безперестанно скролити соцмережі, досхочу валятися в ліжку, засинати та прокидатися коли заманеться. Звучить як ідеальний план на літні канікули? Так, відпочивати та байдикувати теж іноді корисно, але осінь не за горами й вже зовсім скоро потрібно знов повертатися до навчання. І щоб з новими силами вирушити в навчальний рік, потрібно провести літо з користю.


Ефективний відпочинок


Коли ми зосереджені на чомусь, наш мозок не відпочиває, він продовжує працювати. Тож немає різниці, читати параграф в підручнику чи дивитись пости в соцмережах.


Як же дати мозку відпочити? Не зосереджуватися на чомусь одному. Гуляти на свіжому повітрі, бажано робити це або рано вранці, або ввечері, щоб не отримати тепловий удар. Корисно проводити час на природі: біля річки, в лісі, у парку неподалік від дому. Зустрічатися з друзями та обговорювати прочитані книжки та переглянуті фільми, дискутувати, ділитися думками про майбутнє.


Навчання


За три літні місяці можна класно відпочити та набратися сил, а ще можна забути геть усе вивчене за навчальний рік. Щоб не відновлювати всі знання у перший навчальний день, доцільніше присвятити повторенню хоча б годину щотижня протягом літа.


На що варто звернути увагу


Режим. Коли дитині легше та зручніше навчатися — зранку чи перед сном? Що допомагає сконцентруватися — кава, прогулянка, фізичні вправи?


Час. Навряд чи школяр буде із задоволенням сидіти чотири години за підручниками, а от приділити навчанню півгодини буде йому під силу. Важливо звернути увагу на систематичність, навіть якщо дитина займатиметься 15 хвилин, але кожного дня, цього буде достатньо.


Графік. Оберіть день, або дні у які дитина буде навчатися й чітко дотримуйтеся графіку.


Підтримка. Не варто тиснути на дитину, підтримуйте, направляйте й хваліть.


Системність


Влітку дуже легко розслабитися та забути про все. Навіть літні дні непомітно плинуть один за одним, зливаючись в одне ціле. А все чому, бо влітку відсутній усталений графік, розклад дня, список справ та цілей. Додайте трохи системності та полегшіть собі життя.


Цілі на літо та шляхи їх досягнення

Цілі варто записувати та шукати шляхи їх досягнення. Наприклад, навчитися плавати, або кататися на роликах. Щоб опанувати це вміння, варто щотижня займатися цією справою.


Екранний час

Чи знаєте ви, скільки часу ваша дитина проводить у смартфоні? А вона знає? Запропонуйте школяру визначити час, який він проводить з гаджетом в руках та мінімізувати його до двох годин на день, наприклад. Таким чином з’явиться час для багатьох інших цікавих та корисних справ.


Інтернет-детокс

Практика, яка однаково корисна і дітям, і дорослим. Визначтеся з одним днем на тиждень, у який ви відмовитеся від інтернету. В перший такий день буде складно, нудно й незрозуміло, але потім ви помітите всі переваги такого досвіду.


Книги

Половину часу, що підліток витрачає на соцмережі, ТікТок, відео, серіали, варто присвятити книжкам. А потім можна подивитися екранізацію цієї історії та разом з друзями влаштувати дискусію на цю тему.


Байдикувати ціле літо так само неправильно, як і просидіти все літо за підручниками. Адже дітям потрібен активний відпочинок на свіжому повітрі, щоб оздоровитися і набратися сил перед новим навчальним роком. Так що шукайте золоту середину, щоб літо вашої дитини було яскравим, насиченим, активним і корисним.





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук