Як навчити дитину грати самостійно: практичні поради


Опубліковано 06 Серпень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Як навчити дитину грати самостійно: практичні поради


Як навчити дитину грати самостійно: практичні поради

Photo: Freepik


У багатьох батьків виникає проблема з тим, що діти абсолютно не вміють проводити час самостійно. Вони постійно вимагають уваги і хочуть, щоб батьки грали разом з ними. «Діти в місті» зібрали ряд рекомендацій, які допоможуть вам навчити дітей проводити вільний час на самоті.


Основні причини


Для дитини гра - основна діяльність, яка допомагає їй пізнавати світ. Через гру діти з самого раннього віку вчаться взаємодіяти з оточуючими, вчаться новому. При цьому у більшості дітей виникають проблеми з самостійним навчанням: їм нецікаво грати на самоті.

Як пояснюють психологи, приблизно в 3-4 роки діти вже здатні грати самостійно. До цього віку їм ще потрібна допомога дорослих і регулярна зміна діяльності. Але багато дітей не освоюють навички самостійної гри і до 4-6 років. Це відбувається тому, що їх просто не навчили грати.

Надмірний контроль за грою погано позначається на формуванні навички самостійної гри. Якщо батьки постійно вимагають від дитини грати за інструкцією, виправляють її дії і диктують, як потрібно грати, малюк звикає до постійних підказок від дорослих.

Не варто виключати і ті випадки, коли від самостійної гри діти відмовляються через нестачу спілкування. Якщо дитині не вистачає якісно проведеного часу з батьками, вона буде постійно вимагати уваги і відмовлятися грати одна.

Додамо, що для деяких дітей нормально освоювати навички самостійної гри пізніше інших. Це можуть бути особливості розвитку дитини. При цьому варто уважно стежити за поведінкою дитини і, в разі необхідності, проконсультуватися з неврологом або психологом.


Читайте також: Топ розвиваючих ігор, які замінять дитині гаджети


Як виправити ситуацію



Photo: Freepik


Фахівці виділяють кілька способів, які допоможуть вам виправити ситуацію і навчити дитину грати самостійно. Насамперед потрібно організувати безпечний простір, в якому дитина буде відчувати себе комфортно.

Одне з найважливіших правил - обмеження кількості іграшок, з якими взаємодіє дитина. Чим більше різноманітних предметів є в кімнаті, тим більша ймовірність, що дитина буде шукати допомоги дорослих. Корисно іноді проводити ротацію іграшок, ховаючи ті, які дитині набридли, і, повертаючи їх, через час, коли вона встигне за ними скучити. Спробуйте згрупувати іграшки за напрямками, щоб дитині було простіше вибирати, у що конкретно вона хоче пограти - в ляльки, м'які іграшки або конструктор.

Обов'язково враховуйте інтереси дитини при виборі іграшок. Нерідко буває так, що батьки купують ті ігри, які вважають найбільш корисними для дитини. При цьому самим дітям може бути нецікаво проводити час з сучасними розвиваючими іграми. Дозвольте дитині самій вибирати собі іграшки. Це підвищить ймовірність того, що вона зможе грати з ними самостійно.

Мотивуйте дитину грати самостійно. Не скупіться на похвалу за намальований малюнок або самостійно придуману розвагу. Демонструйте свою гордість, показуючи плоди творчості малюка рідним і близьким.


Важливі нюанси



Photo: Freepik


До того, як дитина зможе проводити час на самоті, знадобиться час, щоб її цьому навчити. Проводьте ретельне знайомство з кожною новою іграшкою, пояснюйте і показуйте дітям, як з нею поводитися. Також заохочуйте фантазію дитини. Особливо, коли вона самостійно придумує, як проводити час з новими іграми.

Забезпечте дитині компанію. Якщо малюк не ходить в дитячий садок, йому обов'язково необхідно проводити час з однолітками. Частіше гуляйте на дитячих майданчиках, шукайте групи раннього розвитку і різні гуртки за інтересами, де дитина зможе проводити час з іншими дітьми. При цьому обов'язково залишайте щоденний час для самостійної гри, коли дитина може робити все, що їй хочеться.

Обов'язково проводьте час з дитиною. Якщо вам не подобається грати, знайдіть інші активності, яким ви зможете приділити повноцінну увагу. Діти чудово відчувають, коли з ними грають щиро і отримують величезне задоволення від такого проведення часу. Нерідко дитині потрібна просто присутність батьків в полі зору, щоб розуміти, що вона не одна.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ вуличних ігор для останнього місяця літа






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук