Які ягоди можна давати дитині до 3 років


Опубліковано 10 Серпень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Які ягоди можна давати дитині до 3 років


Які ягоди можна давати дитині до 3 років

Photo: Freepik


Літо - ідеальна пора для того, щоб дати організму достатню кількість вітамінів. Свіжі фрукти, ягоди та овочі радують око, тому діти із задоволенням їдять їх. Але варто пам'ятати, що крім очевидних переваг, фрукти і ягоди можуть нести в собі приховані загрози. Особливо для маленьких дітей, чий організм тільки знайомиться з новими продуктами. «Діти в місті» розбиралися, які ягоди і в якій кількості можна давати дітям.


Прикорм


Деякі ягоди можна сміливо давати дітям під час прикорму. Тобто, вже в 6 місяців дитина вперше може спробувати смородину, чорницю і малину. Знайомство потрібно починати з однієї-двох ягідок, і стежити, щоб у дитини не проявилася алергія.

У випадку з ягодами діють ті ж правила прикорму, що і з іншими продуктами. За раз потрібно пробувати тільки один вид ягід. Дивитися за реакцією організму потрібно протягом двох днів, після чого можна пробувати інші ягоди.


Норми ягідного і фруктового прикорму:

  • 6 місяців - 40-50 гр в день;
  • 1 рік - 100 гр в день;
  • 3 роки - 150 гр в день;
  • з 3 до 6 років - 150-200 гр в день.


Варто відзначити, що свіжі ягоди відмінно поєднуються з молочними продуктами, тому їх можна додавати в йогурт, молочну кашу, сир та інші страви. Це урізноманітнює раціон дитини і поліпшує апетит. Намагайтеся обходитися без підсолоджувачів, привчаючи дитину до натурального смаку ягід.


Читайте також: Як поліпшити пам'ять: топ-10 корисних продуктів


Які ягоди можна давати



Photo: Freepik


Дитину можна знайомити абсолютно з усіма ягодами, які ростуть в наших широтах. Важливо вибирати ягоди по сезону. Ще краще, якщо є можливість їсти ягоди прямо з грядки. Важкі ягоди, такі як черешня і виноград, краще давати дитині в невеликій кількості. Вони можуть викликати коліки і тяжкість в шлунку. А ось від заморських ягід і екзотичних фруктів краще зовсім відмовитися до 3-х років.


Алергени



Photo: Freepik


Найчастіше у маленьких дітей виникає алергія на полуницю. Незважаючи на це, педіатри не радять повністю виключати її з раціону. Відзначається, що алерген, який міститься в полуниці, знешкоджується при нагріванні. Тому можна нагріти полуничне пюре і сміливо давати малюкові.


Корисні поради


Педіатри радять давати дітям ягоди або фрукти щодня. При цьому дітям з нестійким стулом краще пропонувати ягоди в переробленому вигляді. Це може бути кисіль, компот або джем. Також за допомогою ягід можна регулювати стул малюка. Наприклад, малина і шовковиця мають проносний ефект. А чорниця, навпаки, закріплює.

Щоб забезпечити дитину вітамінами в зимовий час намагайтеся заморожувати ягоди. Найефективніша - швидка заморозка. Вона дозволяє зберегти максимальну кількість вітамінів.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Харчування в школах: МОН презентували нове меню






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук