Інтелектуальні ігри для розвитку дітей


Опубліковано 01 Листопад 2021 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Інтелектуальні ігри для розвитку дітей


Інтелектуальні ігри для розвитку дітей

Photo: Freepik


У дощову погоду або на дачі далеко від гаджетів дитину можна зайняти захоплюючою та корисною грою. Інтелектуальні ігри гарні своєю доступністю та розвивають дитину. З їхньою допомогою час пролетить непомітно. І при цьому вони не вимагають грошових витрат чи особливої підготовки.


Спрямованість інтелектуальних ігор


Інтелектуальні ігри несуть у собі величезний потенціал для розвитку дитини.


Пам’ять. У процесі гри відмінно працює пам’ять — навіть діти дошкільного віку чудово запам’ятають інформацію, подану у такій формі.

Увага. У цікавій грі дитина максимально зосереджує її, намагаючись не випустити з уваги найменші деталі.

Мислення. Думаючи над складним, але захоплюючим завданням, школяр зможе чудово натренувати цю навичку, засвоїти алгоритми рішення на майбутнє.

Логіка. Інтелектуальні ігри нерозривно пов’язані з логічним мисленням, дозволяють прищепити його основи дітям молодшого віку та вдосконалити у старших школярів.

Мова. Ряд ігор, задіявши мову дитини, розвивають мовленнєвий апарат та допомагають засвоювати нові граматичні конструкції.


Гра може мати свою специфіку і бути спрямована на розвиток лише одного з цих процесів або тренувати кілька навичок. У сьогоднішній статті ми розглядатимемо мультизадачні ігри. Крім перерахованих вище процесів вони також допоможуть розвинути фантазію, творче мислення, дрібну моторику та ін.


Принципи застосування інтелектуальних ігор


Пропонуючи дитині гру, важливо пам’ятати про важливі принципи.


Гра має бути цікавою. Запропонуйте дитині захоплююче провести час, викличте дух суперництва та стежте за її поведінкою під час гри. Якщо ентузіазм швидко вичерпується, краще поміняти завдання.

Гра повинна мати оптимальний рівень складності. Занадто легка — не зможе надовго прикувати увагу дитини, дуже складна — може засмутити її, викликати невдоволення чи образу.

Дитині необхідна підтримка, допомога та похвала. Будьте готові до того, що і вам самим доведеться поламати над завданням голову — дитина повинна відчувати вашу зацікавленість, бачити участь. Хваліть за успіхи, але не перехвалюйте, а критику скоротіть до мінімуму або приберіть зовсім.


Інтелектуальні ігри


Photo: Freepik


Головоломки


Запропонуйте малюкові скласти геометричну фігуру або предмет із 4–5 частин одного кольору. Для цього створіть прості заготовки з кольорового картону — плоскі геометричні фігури, що розрізають на 7–9 частин. Використовуючи всі частини головоломки потрібно зібрати фігурку чоловічка, звіра, птаха або якогось предмета. Також у продажу можна знайти складніші дерев’яні головоломки зі схожим принципом.


Кубики


Запропонуйте дитині зібрати картинку з 4 або 6 кубиків. На кожній стороні кубика малюк зможе знайти шматочок однієї картинки. Таким чином можна скласти 6 різних картинок.


Пазли


Пазли для дошкільнят повинні складатися не більше ніж з 8, 12 або 24 частин, залежно від рівня складності. Ця гра відмінно розвиває мислення, кмітливість та фантазію. Ви можете обрати м’які пазли для малюків, дерев’яні для доросліших діток або класичні картонні.


Конструктор


Малюк із задоволенням зосередиться на створенні настільного зоопарку, ферми, будівництві будинку. Існують різні варіанти наборів для цих ігор: картонні, дерев’яні, пластикові. Головне — вибирайте конструктор за віком та інтересами малюка.


Ігри-мандрівниці


Ігри-мандрівниці — це всім знайомі настільні ігри, в яких потрібно кидати кубик та «ходити» фішками, які пересуваються ігровим полем згідно правил. Вони тренують не лише мислення, а й посидючість та навичку працювати колективно.


Ігри на запам’ятовування


Запам’ятати дні тижня, місяці, пори року та частини доби допоможуть ігри: «Круглий рік», «Мій день» та подібні. Спочатку роль ведучого бере на себе хтось із дорослих, а в міру чергування правил гри ведучим може стати і дитина.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук