Добірка ігор для дітей, які допоможуть знизити рівень стресу


Опубліковано 02 Березень 2022 о 14:00

Блог Діти в місті Рівне >  Добірка ігор для дітей, які допоможуть знизити рівень стресу


Добірка ігор для дітей, які допоможуть знизити рівень стресу

Photo: Freepik


З кожним днем воєнних дій все складніше зберігати самовладання. Ще складніше пояснювати те, що відбувається дітям. За часів невизначеності найважливіше – це підтримка близьких. Обійми, розмови на абстрактні теми і навіть ігри здатні знизити рівень стресу.

«Діти у місті» публікують добірку ігор від психолога Центру психічного здоров'я НаУКМА Оксани Залесської, а також поради, які допоможуть нормалізувати психологічний стан дітей у цей непростий для всіх час.


Щоб заспокоїти страх


Іноді промовляйте з дитиною її почуття та емоції: «Це нормально, що ти боїшся, але я поряд з тобою, я буду тебе захищати». Пропонуйте дитині пограти, щоб дати вихід негативним емоціям та напрузі. Це необхідно не лише дорослим, а й дітям. Можна пограти в активні ігри.


Ігровий масаж перед сном


Щоб дитині було легко заснути, зробіть їй масаж спини так, ніби готуєте піцу.

  1. Розімніть спину, начебто розминає тісто, після чого розкотіть його. Робіть активний масаж, щоб добре розігріти спину.
  2. Кладіть начинку, питаючи у дитини, з чим вона хотіла би приготувати піцу.
  3. Коли піца готова, настав час її випікати. Розітріть долоні й покладіть їх на спину. Тримайте руки на спині близько хвилини, після чого побажайте малюкові міцних снів.

За словами психолога, ця гра дозволяє зняти фізичну та емоційну напругу та заспокоїти почуття страху.


Будуємо намет



Photo: Freepik


Домашній намет, обладнаний з пледів та покривал, дає відчуття безпеки. Його можна будувати вдома в безпечному місці, де ви плануєте укриття. Також його можна облаштувати з валіз, якщо ви довго перебуваєте на вокзалі. У наметі можна читати чи розповідати історії.


Читайте також: Медична допомога під час війни: де пройти курси з надання першої допомоги


Гра в слова


Ця гра може бути нескінченною і підійде для будь-якої ситуації, де б ви не знаходилися. Гра в слова дозволить переключити мозок та знизити рівень стресу. Виберіть колір та називайте предмети, які бачите навколо себе. Або позмагайтеся у знаннях, називаючи види динозаврів, птахів, назви країн чи українських міст.


Дихальні вправи


Запропонуйте дитині згадати її улюблену квітку, нехай постарається згадати її запах, після чого понюхати її, зробивши глибокий вдих. Після цього уявіть, що ви задуваєте свічки, і повільно видихніть. Цю вправу-гру потрібно повторити 5-7 разів.

Під час ступору або уповільнення реакцій у дитини психолог радить розтирати мочки вух та ніс.


Читайте також: Поради з безпеки під час війни: де ховатися, що робити під час бомбардування






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук