Чим відволікти дитину під час воєнної загрози


Опубліковано 08 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Чим відволікти дитину під час воєнної загрози


Чим відволікти дитину під час воєнної загрози

Photo: Freepik


Час війни є досить тривожним та травматичним досвідом для дітей. Особливу стурбованість у маленьких людей викликає відсутність усвідомлення навколишньої ситуації та збентежений стан дорослих, які їх оточують. Щоб мінімізувати стрес, викликаний під час надзвичайної ситуації, необхідно приділити достатню кількість уваги та часу дитині, а саме – говорити, читати, малювати, грати в ігри та робити різні поробки із прикладних матеріалів.

«Діти в місті» розкажуть, чим можна відволікти дитину у ці складні для всіх нас часи.


Говоріть зі своєю дитиною


Коли у дітей виникають запитання, відповідайте на них чесно, але дуже просто та впевнено. Запитайте їх, що на їхню думку відбувається і послухайте їхні відповіді. Не ігноруйте почуття вашої дитини - вони можуть сказати, чого бояться, і ви повинні бути готові підтримати та донести думку, що відчувати страх – це нормально. Не використовуйте двозначні поняття, ваші думки не повинні залишити місце для дитячих сумнівів. Те, що потрібно донести кожній дитині: «Я завжди буду піклуватися про тебе», «Коли ти поряд зі мною, ти в повній безпеці».


Розмальовки та творчі завдання для юного митця


Розмальовки – чудовий варіант для розваги малюків і навіть дітей молодшого шкільного віку майже в будь-яких умовах. Якщо подібного у вас немає в наявності, проявіть креативність та придумайте вашому юному художнику творче завдання для реалізації на чистому папері. Це можуть бути тварини, супергероїчні принцеси, українські захисники. Головне залучити малечу до арт-терапії.


Аудіокниги або читання в голос


Чудово, якщо ви маєте цифрові медіа-плеєри або планшети з попередньо завантаженими книгами, аудіоказками та мультфільмами. Майже кожна сучасна дитина є поціновувачем аудіо-візуального мистецтва, тому проблеми з пошуком подібного контенту в інтернеті не повинно виникнути. Наприклад, в телеграм-каналі «Павлуша і Ява» ви можете попередньо завантажити аудіоказку або колискову українською та включити її навіть без підключення до мережі.

Також ніхто не відміняв читання вголос, щоб розбити монотонність похмурої сьогоденності та зміцнити психоемоційну комунікацію з дитиною.


Скористайтеся нашим каталогом з українськими казками.


Будівництво



Photo: Freepik


Для цього вам не потрібен вишуканий будівельний набір. Міста з іграшкових кубиків, карткові вежі, навіть таємничі фортеці із коробок чи подушок, мають підійти чудово. Якщо ви хочете додати азарту та зацікавленості, той хто побудує найвищу вежу – перемагає.


Головоломки


Тренуйте творчі, когнітивні та артикуляційні навички вашої дитини за допомогою гарної головоломки. Ви можете використовувати куплені в магазині пазли або попросити дітей зробити їх самостійно. Нехай ваше чадо намалює малюнок на міцному шматку картону. Потім за допомогою олівця обведіть фрагменти головоломки безпосередньо по їхньому контуру. Виріжте шматочки ножицями, перемішайте їх і приступайте до складання дрібних елементів. Діяльність на розвиток логічних процесів та рукоділля в одній веселій грі!


Читайте також: Добірка ігор для дітей, які допоможуть знизити рівень стресу


Полювання за скарбами


Діти люблять знаходити приховані об’єкти, особливо коли в кінці є приз. Просто напишіть свої підказки на аркушах паперу і розмістить по всьому периметру домівки. Помістіть першу підказку в легкодоступне місце. Наприклад, у миску, яка знаходиться на кухні. Потім залиште по кімнатам скільки завгодно підказок, прокладаючи слід до останньої. Замість призу, пошук скарбів може привести до різних монет. Таким чином, діти можуть зібрати всі монети і в кінці покласти їх у свої скарбнички. Головне проявити зацікавленість та креативність дорослого в будь-якій грі, тоді малеча зможе відчути не тільки прилив гарного настрою, а ще й почуття підтримки та безпеки.


"Діти у місті" зібрали всю інформацію про допомогу українцям в один каталог. Ця інформація може вам знадобитися.


Розвиток дрібної моторики



Photo: Freepik


Вправи за участі рук і пальців позитивно впливають на розвиток і діяльність головного мозку. Крім цього, вони дуже заспокоюють. Запропонуйте дітям заняття, які підійдуть їм за віком. Це може бути в’язання, поробки, аплікації. Для найменших можна знайти або створити самостійно бізіборд, який поєднує в собі купу цікавих дрібниць для дитини.


Вам може знадобитися наша стаття: Найкраща іграшка для малюків: користь бізібордів і розвиваючих дошок






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук