Новини освіти: що чекає на дітей з 1 вересня та інші важливі зміни


Опубліковано 06 Липень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Освіта >  Новини освіти: що чекає на дітей з 1 вересня та інші важливі зміни


Новини освіти: що чекає на дітей з 1 вересня та інші важливі зміни

Photo: Freepik


У зв’язку з воєнним станом Міносвіти постійно оновлює норми та закони, пов’язані з навчальним процесом.


З головними новинами за останній місяць ви можете ознайомитися в наших матеріалах:


Сьогодні «Діти в місті» розкажуть вам про освітні зміни з 1 вересня, а також інші новини, пов’язані з дошкільною та вищою освітою.


Навчання в умовах війни



Photo: Freepik


Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет у черговий раз наголосив, що навчання в школах розпочнеться згідно з планом 1 вересня. Діти підуть до шкіл, якщо в них будуть обладнані бомбосховища.

У відомстві передбачають, що в деяких школах може не вистачити місця для всіх дітей. Це пов’язано з великою кількістю внутрішніх переселенців. У таких випадках в МОН рекомендують розділити освітній процес на декілька змін. Крім того, в Міносвіти не виключають впровадження змішаного навчання, коли частина дисциплін буде вивчатися онлайн, а частина – у школі.

Зазначимо, що освітній процес розпочнеться лише за згоди обласних військових адміністрацій. У кожної школи, яка буде працювати, має бути «паспорт безпеки». Він включає в себе затверджений план евакуації з розрахунком часу та відстані до бомбосховища. Відповідно до чинного законодавства відповідальність за стан укриття в школі несе директор. Перевіряти та фінансувати облаштування укриття або бомбосховища має міська або обласна рада. Це залежить від того, до якої форми власності належить заклад. Втім, як показує практика, у цьому питанні багато закладів освіти опираються на допомогу спонсорів, батьків та працівників.

Ті школи, які не мають укриттів, зможуть укласти договір з підприємством, яке розташоване неподалік навчального закладу. Його мають облаштувати належним чином, щоб діти могли ховатися там під час повітряної тривоги. Нагадаємо, що в сховищі має бути санвузол, місця для сидіння, два виходи тощо.


Варто зазначити, що батьки за бажанням можуть не віддавати дитину на навчання очно, а обрати іншу форму навчання – дистанційну, індивідуальний графік або екстернат.


Згідно з рішенням Кабміну, новий навчальний рік має тривати з 1 вересня до 30 червня.

Додамо, що зарахування дітей до 1-го класу в цьому році триватиме до 31 серпня. Документи можна подати особисто, через електронну пошту, факсом чи в інший зручний спосіб. У Міносвіти повідомили, що заклади середньої освіти вже зарахували понад 300 тис. першачків. Найбільше дітей прийняли школи Львівської, Дніпропетровської, Одеської, Київської та Івано-Франківської областей.

У тих, хто не встиг знайти школу для дитини, ще є час. Так, наприклад, у Львівській міській раді відзвітували, що мають ще понад 1,3 тис. вільних місць у перших класах.


Дитячі садки



Photo: Freepik


В Україні продовжують збільшувати кількість дитячих садків, які працюватимуть під час війни. Так, у Києві заявили, що при потребі збільшать кількість опорних дитсадочків. З 1 червня у столиці відновили свою роботу ще 34 заклади дошкільної освіти. Влаштувати дітей до садочку можуть не лише мешканці Києва, а й тимчасово переміщені особи та військовослужбовці.


Українцям, які не зареєстровані у столиці, необхідно пройти реєстрацію в електронній черзі на сайті, оформитись до київського садочка, після чого звернутись до свого дитячого навчального закладу та отримати направлення.

Загалом, для усієї території України діють схожі правила. Батькам необхідно зареєструвати дитину в електронній черзі. Втім, у деяких регіонах право на відвідування садочку мають діти лише окремої категорії батьків.

Так, в Одесі готуються відкрити 16 садочків, в які братимуть дітей, чиї батьки забезпечують роботу міської інфраструктури. До початку осені в місті планують відкрити всі садочки, де є укриття.

Готуються відкрити дитячі садочки у Кропивницькому, де вимушених переселенців попросили звільнити приміщення дошкільних закладів освіти. У Закарпатській області та в Луцьку вже розпочали електронну реєстрацію для зарахування у дитсадки.

Відновили свою роботу 24 садки у Черкасах, до яких приймають у тому числі дітей-переселенців. У міській раді готують до відкриття ще декілька закладів, адже не всі запити батьків були опрацьовані.


Вступ-2022


Продовжується реєстрація електронних кабінетів для трьох категорій вступників: на основі 9-ти та 11-ти класів, а також диплома фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра.


Дати реєстрації:

  • випускники 9-х класів – розпочалася,
  • випускники 11-х класів – з 14 липня,
  • бакалаври та спеціалісти – з 29 липня.

На сайті #Вступ-2022 у розділах «Інформаційні матеріали» та «Відеороз'яснення» розміщені інструкції щодо реєстрації електронних кабінетів.


Зміни в навчальній програмі


У Міносвіти внесуть зміни в навчальні програми з предметів «Захист Вітчизни», «Зарубіжна література», «Історія України» та «Всесвітня історія». Зі шкільної програми приберуть твори російських письменників.

На «Захисті Вітчизни» дітей вчитимуть, як вберегтися від мін. Зазначається, що вчителі будуть приділяти більше уваги практиці. Планується також посилити національно-патріотичне виховання.

Будуть внесені зміни в методологію викладання історії та світової історії. Вони стосуватимуться також взаємовідносин між Україною та Росією на основі історичної правди.


Читайте також: Навчання у Німеччині: особистий досвід українських дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук