Як допомогти дітям адаптуватися до навчання: топ кроків назустріч школі


Опубліковано 08 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Оглядові статті >  Як допомогти дітям адаптуватися до навчання: топ кроків назустріч школі


Як допомогти дітям адаптуватися до навчання: топ кроків назустріч школі

Photo: freepik


Цього року перше вересня для українських дітей розпочалося складно. Школярі знову повернулися до дистанційного навчання, з яким вже встигли познайомитися за минулі роки, частина дітей була змушена піти до школи за кордоном, а першачки насилу знайомляться з новим режимом дня та новими правилами.

Варто зазначити, що українські діти вже довгий час позбавлені безперервного навчального процесу. До того ж, в цьому році на їхній психологічний стан впливають події в Україні. Психологи зазначають, що зараз треба з особливою увагою та розумінням ставитися до можливих проблем з навчанням, які проявлятимуться у вигляді поганої концентрації уваги, роздратованості, погіршення пам’яті тощо.

«Діти в місті» зібрали поради дитячих психологів та українського МОЗ, які допоможуть більш комфортно та без стресу повернутися до навчання.


Дотримуємося графіку


Режим дня – це універсальна порада для дітей і дорослих. Особливо в такий непростий час. Якщо ви дотримуєтеся графіку, ви більш стабільні та спокійні. Тому після старту навчання необхідно якнайшвидше повернутися до планування дня. Важливо виділити час не лише на навчання, а й на відпочинок та ігри.


Читайте також: Чому важливий режим дня і як навчити дітей планувати час


Поради психолога



Практикуючий психолог, гештальт-терапевт Олена Сушко наголошує, що важливо слідкувати за базовими потребами учня. Вони мають бути задоволені.


Ось декілька порад, які дає спеціаліст:

  • Дітям потрібно налагодити режим сну (спимо не менше 8-9 годин на добу, лягаємо в ліжко не пізніше 22.00).
  • Особливу роль грає смачний та поживний сніданок (мюслі з горішками, смузі чи чай з лимоном, смачний сендвіч з цільнозернового хліба та м'якого сиру, помідор за смаком).
  • Дитина має бути у безпеці як психологічній, так і фізичній, наскільки це реально.
  • Режим дня та легкі фізичні навантаження грають важливу роль в тому, щоб дитячий мозок продукував гормони щастя.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Топ-5 корисних перекусів до школи


Психолог наголошує, що школярів також потрібно вчити саморегуляції: відчувати своє тіло та усвідомлювати емоції, які проявляються в тілі.


«Вчимо дитину правильно дихати, якщо вона відчуває напругу та тривогу. Краще тренувати квадратне глибоке дихання. Це треба робити кожного дня, щоб дитина змогла скористатися навичками дихання, коли тривожиться чи боїться на уроці, під час відповіді чи контрольної роботи», - зазначає Олена Сушко.


За її словами, спілкуватися з дитиною потрібно за допомогою засобів ненасильницької комунікації.

  • Активне слухання.
  • Розмови про почуття.
  • Використання «я висловлювання».


Спеціаліст наголошує, що батьківська підтримка зробить навчання в школі та адаптацію більш легкою та гармонійною. Вона також додає, що важлива підтримка на вербальному та емоційному рівнях.


«Поговоріть доброзичливо з дитиною про те, що вас турбує. Наприклад: «Я бачу, що ти витрачаєш багато часу на домашку, але в школі/ онлайн не відповідаєш. Тобі потрібна моя підтримка, щоб почуватися впевненіше?». Це фундамент, який дає дитині ресурс бути впевненою, ризикувати, навчатися, насолоджуватися успіхом, робити висновки, коли щось не виходить», - пояснює психолог.


Знайомство з однокласниками та вчителями



Photo: freepik


Для тих, хто йде до нової школи буде важливою адаптація на новому місці. Добре, коли у школах турбуються про це і влаштовують уроки-знайомства або ознайомчі екскурсії. Наприклад, у багатьох закордонних школах створили спеціальні адаптаційні класи для українських дітей, де їх навчають мови та знайомлять з правилами закладу.

Якщо ваша дитина важко переживає навчання у новій школі, організуйте для неї зустріч або відео дзвінок зі старими друзями. Нехай розповість про свій новий досвід. Це має допомогти.

Щоб допомогти дітям зблизитися та здружитися можна влаштувати для них спільні заходи або свято. Це не обов’язково робити на початку навчального року. Підійде і кінець вересня, коли всі вже трохи звикнуть один до одного. Батьки можуть влаштувати свято самостійно або звернутися до святкових агенцій, які візьмуть все на себе.


Знайомство з новими правилами


Обов’язково проговоріть і пропрацюйте з дитиною всі правила, які існуватимуть в новому навчальному році. Це може стосуватися як правил в новому закладі, так і розкладу дистанційного навчання та термінів виконання домашньої роботи. Найскладніше буде з першачками, адже їм необхідно буде все ретельно розкласти по поличках та пояснити, що відтепер вони школярі.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Адаптація в школі: як підтримати дитину в перші тижні навчання


Канцелярські товари, одяг та все необхідне


Діти обожнюють обирати собі канцелярію для школи. Від того, чи подобаються дитині зошити, ручки, пенали та інше приладдя, багато в чому залежить її настрій під час навчання. Теж саме можна сказати про одяг. Особливо, якщо мова йде про більш старших дітей, які прагнуть бути в тренді. Щоб дитина думала про навчання, а не про те, як вона виглядає, дозвольте їй самій обрати одяг для школи. Втім, обов’язково звертайте увагу на те, щоб одяг був комфортним та зручним. Обирайте одяг з натуральних тканин, які нормально реагують на зміну температури.

До речі, у багатьох магазинах канцелярських товарів та одягу наразі діють цікаві акції та пропозиції. Усе необхідне для школи ви можете знайти у магазині KancBaza.


Підготовка робочого місця



Photo: freepik


Багато українських дітей продовжуватимуть навчання дистанційно. Для таких діток дуже важливо створити вдома робочу атмосферу, щоб їх нічого не відволікало. Оберіть у кімнаті робочу зону та спробуйте облаштувати її так, щоб відчувалася шкільна атмосфера.

Наприклад, можна замовити шкільні парти Moll, які ідеально підходять для навчання вдома. Ці парти вироблені в Німеччині. Вони мають унікальні механізми, які дозволяють налаштувати все індивідуально для кожної дитини. Варто зазначити, що ці парти-трансформери «ростуть» разом з дитиною, що робить їх покупкою на весь шкільний період і навіть більше. Їх можна замовити онлайн або ж обрати в одному з торгових центрів Одеси.

Намагайтеся прибрати з робочої зони всі іграшки та речі, які можуть відволікати дитину від навчального процесу.


Читайте також: Як пережити дистанційне навчання та зберегти гармонійні стосунки в сім’ї: поради психологів


Правила безпеки


У цьому році особливу увагу треба приділити розмовам про правила безпеки. Відтепер дитина має знати не лише правила дорожнього руху, а й правила поведінки під час сигналів тривог. Обговоріть зі школярем маршрути до школи та до найближчих укриттів. Обов’язково підготуйте тривожний рюкзак з усіма необхідними речами.


Більш детально про це ми писали у нашому матеріалі: Школа під час воєнного стану: як поводитися дітям та що має бути у рюкзаку


Крім цього, привчіть дитину дотримуватися правил гігієни, щоб убезпечити її від вірусів та інших захворювань.


Час для сюрпризів та святкування


Новий навчальний рік – це важлива подія не дивлячись на те, в який клас йде дитина. Спробуйте якось відзначити цей момент – невеличким домашнім святом або відвідуванням цікавого місця. Символічне свято дозволить закріпити перехід від відпочинку до роботи.

Крім цього, підняти дитині настрій та мотивувати до навчання допоможуть маленькі сувеніри або приємні листівки, які можна класти дитині в рюкзак. Школярам не лише сподобаються, а й стануть в нагоді дрібнички, які допоможуть зняти стрес. Наприклад, маленькі іграшки, гарна ручка або браслет. Запропонуйте дитині дістати подаруночок після 2-3 уроку. Таким чином дитина відчуватиме вашу підтримку.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук