Як вивчати математику змалечку


Опубліковано 09 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Як вивчати математику змалечку


Як вивчати математику змалечку

Photo: Freepik 


Існує думка, що одним дітям від природи дано розуміння математики, а інші не мають такого хисту. Та виявляється, розуміння математики більше пов’язано із задоволенням від навчання, ніж чітким зазубрюванням правил.

«Діти в місті» знайшли для вас кілька порад, як допомогти дитині з самого малечку «розуміти» математику. Адже математика – це не тільки таблиця множення.


Уява – ключ до успіху


Коли дитина тільки починає рахувати, вона стикається з певною складністю. Дитина не розуміє, що означають цифри. Тобто приклад 3 + 2 – це абстрактні цифри, просто набір символів. А якщо ви попросите порахувати: «Уяви, 3 олівці плюс 2 олівці, скільки буде олівців?», тоді ці цифри вже не абстрактні.

У дитини в голові з’явиться наочний образ, що можна рахувати. Тоді цифри стануть більш реальними. Створюйте зображення в уяві дитини, і вона легше і швидше зрозуміє, як рахувати.


Реальні предмети



Photo: Freepik 


Ще один крок до розуміння математики – це рахування реальних предметів під час гри. Завжди можна рахувати те, що під рукою, – рахувальні палички, зошити, ручки, олівці. Але для дитини це може бути нудно і нецікаво.

Якщо поруч з дитиною посадити-розставити іграшки, дозволити їх торкатися, гратися з ними і рахувати, тоді навчання набуває зовсім іншого змісту. Сама атмосфера стає ближче до гри, ніж до чітких і жорстких шкільних вимог. Дитині буде весело та цікаво.


Вам може знадобитися наша стаття: Топ-5 математичних ігор з кубиками


Не дублюйте школу


Школа – це місце правил і контролю, оселя дисципліни і послухання. Не перетворюйте дім на школу. Хай заняття в школі і заняття вдома відрізняються. Як мінімум, підходом. Тоді кожне заняття математикою буде пригодою для дитини.

Залучайте до навчання все те, що цікаво дитині, – іграшки, книжки, хатніх тварин. Перетворюйте задачі на загадки і головоломки. Починати можна із завдань на логіку. Наприклад, дати дитині два сірники, і попросити скласти трикутник. Коли дитина зрозуміє, що не вистачає одного сірника, дати і його. Так дитина ліпше запам’ятає, що у трикутника три сторони.


Читайте також: Коли та як вчити дітей фінансової грамотності: поради експерта


Винагороди, а не покарання



Photo: Freepik 


Коли дитина залучена в процес, навчання завжди проходить простіше та якісніше. Тому винагороди спрацьовують набагато краще за покарання. Покарання відбиває бажання вчитися, і єдине, що формується в розумі дитини, – це бажання уникнути покарання.

В той самий час винагорода за успіх укріплює бажання зрозуміти математику. Дитина вловлює користь від математики: відповіла правильно – отримала бажане, не відповіла – не отримала. Тобто, все в руках самої дитини.

Попередньо скажіть дитині, що у вас є для неї банан, але дасте ви його тільки тоді, коли дитина порахує котів на подвір’ї і помножить кількість на два. Винагородою можуть бути не тільки речі, а й дії. Наприклад, ви можете запропонувати дитині пожбурляти камінці у річку, але перед цим потрібно зібрати 16 камінців і виложити з них квадрат.


Помилки – це не страшно


Дітям хочеться здобути правильну відповідь. Інколи вони починають вгадувати, іншим разом намагаються дійти до рішення тим шляхом, який використовували раніше. На жаль, це не ті корисні навички, які допоможуть зрозуміти математику.

Задача батьків і вчителів – навчити дитину мислити і уявляти. Ці навички не з’являються миттєво, тому дайте дітям час і дозвольте помилятися. 


Читайте також: Батькам дошкільнят і школярів: як покращити навчальні можливості дитини






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук