Батарейка чи акумулятор?


Опубліковано 03 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Оглядові статті >  Батарейка чи акумулятор?


Батарейка чи акумулятор?

Photo: Діти в місті


Це важливе питання під час виборів джерела питания. Основна відмінність між батарейкою і елементом, що перезаряджається, полягає в терміні служби. Перший, вичерпавши свій ресурс, не придатний для подальшого використання. Ось чому він гарний у тих випадках, коли пристрій споживає невелику кількість енергії. Це стосується пультів дистанційного керування, ліхтариків, калькуляторів чи будильників. Акумулятор, хоч і виглядає також, вбирає і віддає електрику завдяки оборотним хімічним реакціям, що протікають в електроліті. АКБ може працювати у двох циклах: живлення та зарядка. Тому в пристроях з вищим миттєвим енергоспоживанням акумулятори працюють набагато ефективніше.

Вибираючи, також варто пам'ятати, що кожен тип батареї або акумулятора має свій розмір. Вказівку типу конкретного осередку можна знайти на корпусі обладнання та в його інструкції. Розглянемо найпопулярніші типи джерел живлення.


Цинкові батареї


Хоча в Європі та США їхня популярність останніми роками знижується, в інших країнах на такі батарейки, як і раніше, зберігається високий попит. Це, безумовно, найдешевші елементи, доступні в різних формах і розмірах. У них невелика ємність, але при цьому вартість години роботи малопотужного пристрою коштує копійки.


Лужні батареї


Це рішення набагато ефективніше за звичайні цинкові елементи. Для порівняння, лужні батареї можна використовувати у 5-10 разів довше. Їх вибирають для живлення пристроїв із великим енергоспоживанням, таких як портативні магнітофони, CD та mp3-плеєри, ліхтарики чи електробритви. 


Літієві елементи


Чи існує тип батарей, який ще довговічніший, ніж лужний? Так, і знайти їх можна тут https://www.aks.ua/uk/catalog/batareiki-lithium/.


Саме використання літію полягає висока ефективність. Це найлегша технологія, яка має високе співвідношення енергії до обсягу, хорошу провідність і високий потенціал. Ось чому вони на 40% легші і в 7 разів ефективніші за лужні батареї.


Срібні батареї


Також варто згадати переваги срібних акумуляторів. Вони дають рекордно високу місткість енергії за малої ваги. Батареї забезпечують низьке падіння напруги при розряді та високу удароміцність.


Різновид акумуляторів


Як і батарейки, акумулятори також мають різні типи. Вони залежать від компонентів, що впливають на термін служби та ефективність джерела живлення. У світі технологій акумулятори стають все більш поширеним енергетичним рішенням. В даний час все менше використовуються акумулятори NiCd, що містять екологічно небезпечний кадмій. Тому в більшості випадків застосовуються літій-іонні елементи живлення.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук