Література для батьків: що почитати про виховання та розвиток дитини


Опубліковано 13 Січень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Література для батьків: що почитати про виховання та розвиток дитини


Література для батьків: що почитати про виховання та розвиток дитини

Photo: Freepik


Перед батьками часто майоріє примара страху, що вони можуть щось неправильно зробити з власною дитиною – закласти їй неправильні цінності, проґавити важливі кроки розвитку або нанести дитячі травми.

«Діти в місті» мають цікаву добірку книг з психологічним ухилом, і радо нею поділяться з вами. Ці книги допоможуть знайти з дитиною спільну мову, закласти правильний фундамент особистості і бути щасливою сім’єю.


Вікторія Горбунова – Виховання без травмування, або Навіщо дітям дорослі?


Психолог розповідає про хитку межу між гіперопікою та турботою про безпеку дитини, допомагає відмовитись від традиційного виховання методами залякування та покарань. Книга допоможе розвинути у дитини адекватну самооцінку, уникнути комплексів і навчить, як дати дитині жити щасливе дитяче життя, а не раз по разу переживати тривоги дорослих.



Photo: "Діти в місті"


Світлана Ройз – Практичне дитинознавство. Продовжуємо розмову


Що робити, коли дитина б’ється, кусається та влаштовує істерики? Як підготувати дитину до дитячого садочка чи школи? Що робити, щоб перше відвідування музею чи театру принесло дитині задоволення, а не стало навантаженням та стресом? Як говорити з дитиною на складні теми? Психолог Світлана Ройз торкається багатьох складних і цікавих тем, дає оригінальні поради і маленькі корисні хитрощі у процесі виховання дітей.


Гантер Кларк-Філдс – (не)Щасливе батьківство. Чесна книга про виховання дітей


Як це – бути хорошими батьками? На батьків не вчать у школі, не викладають предмет Батьківство в інституті, тож як цьому навчитися? Як не наробити помилок та не завдати дитині психологічних травм? Ця книга навчить дорослих бути емпатійними й врівноваженими, підкаже, як у найскладніші моменти не зриватися на крик, і допоможе прокласти абсолютно новий підхід у вихованні дітей.



Photo: "Діти в місті"


Володимир Леві – Нестандартна дитина


Всесвітньо відомий психолог і письменник Володимир Леві розкриває важливі аспекти особливостей характеру дитини. Якщо точніше, то автор каже, що не буває стандартних дітей. Кожна дитина – особлива. І ключ до розуміння дитини лежить в любові. Потрібно лиш підібрати правильні слова та дії.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Добірка дитячих книжок, які допоможуть пережити важкі часи


Дмитро Карпачов – Як дати дитині все без грошей і зв'язків


По суті, ця книга – 7-тижневий тренінг, який для вас проводить відомий дитячий психолог Дмитро Карпачов. Часто батьки намагаються бути найкращими батьками не з точки зору того, що найліпше для їхньої дитини, а з точки зору примарного звання, начебто є якесь змагання. Книга допоможе змістити фокус уваги з себе на дитину, і зрозуміти, що дійсно є важливим для успішного і щасливого майбутнього дитини.



Photo: "Діти в місті"


Адель Фабер, Елейн Мазліш – Як говорити, щоб діти нас слухали. Як слухати, щоб діти з нами говорили


Ця книга вважається одним з найліпших посібників з виховання дітей. Авторки книги пропонують нові підходи у спілкуванні з дітьми, а також дають корисні поради й наводять приклади. Свої висновки та методи авторки перевірили на власному досвіді та на досвіді багатьох-багатьох сімей.


Януш Корчак – Як любити дитину


Януш Корчак – відомий польський лікар, педагог, діяч та публіцист. Зокрема, він прославився як дитячий психолог та письменник. Корчак пояснює, що всі діти різні, що кожна дитина має право вибору, а дорослі мають поважати права дитини. Психолог розкриває поведінку та вчинки дітей, говорить про складні процеси формування особистості. Та головне, відповідає на питання – як любити дитину?



Photo: "Діти в місті"


Масару Ібука – Після трьох вже пізно


Масару Ібука – засновник корпорації SONY. Він занурився у вивчення раннього розвитку дітей не просто так. Дитина Масару відставала у розвитку. Тому він заснував «Асоціацію раннього розвитку» та став одним з найвідоміших світових спеціалістів з розвитку дітей. Головний принцип – виховання не цифрами, фактами і зазубрюванням, а введення нового досвіду «вчасно».


Гордон Ньюфелд, Габор Мате – Тримайтеся за своїх дітей


Доктор Гордон Ньюфелд та письменник Габор Мате торкнулися надважливої теми у своїй книзі – про конкурючі стосунки дитини. Хоч з однолітками, хоч з дорослими, такий тип відносин має руйнівну силу. Ця книга навчить батьків перемикатися з режиму контролю над дитиною до режиму розуміння, співпраці й природної гармонії. Ті, хто читали цю книгу нерідко підмічають те, скільки б труднощів вони змогли уникнути, якби прочитали її раніше.



Photo: "Діти в місті"


Барбара Оклі, Терренс Сейновскі, Елістер Макконвіл – Уроки без мороки. Хороші оцінки без зайвих страждань


Ця книга – просто скриня корисних порад. Автори в легкій і дуже захоплюючій манері розповідають про все, що стосується навчання, – від організації процесу навчання до того, які хитрощі можна робити для власного мозку, аби той не лінувався. Пояснюють, як розвинути правильні звички, щоб навчання було ефективним, як запам’ятовувати складний матеріал, та навіть які харчові продукти допомагають у навчанні.


Читайте також: Добірка книг для дітей, які допоможуть зрозуміти мистецтво і музику






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук