Підготовка до вагітності: як забезпечити здоров’я майбутньої дитини


Опубліковано 13 Квітень 2023 о 12:00

Блог Діти в місті Рівне >  Здоровʼя і спорт >  Підготовка до вагітності: як забезпечити здоров’я майбутньої дитини


Підготовка до вагітності: як забезпечити здоров’я майбутньої дитини

Photo: Freepik


Планування вагітності є вирішальним періодом для жінок, оскільки воно передбачає значну зміну способу життя. Крім здорового харчування і фізичних вправ, рекомендується включати в раціон спеціальні продукти, а також вітаміни і мінерали.


Так, наприклад, комплекс Елевіт є популярним вибором для жінок у цей період перед зачаттям. На сайті https://allkharkov.ua/news/med/planyvannia-vagtnost.html більш детально розповідається про нього.


Як підготуватися до вагітності


Планування вагітності - це рішення, яке вимагає тривалої підготовки. Тому важливо почати готуватися до цього заздалегідь. Ось кілька рекомендацій, які допоможуть вам в цьому:


Відмова від шкідливих звичок

Під час планування вагітності обом партнерам заборонено вживання алкоголю і тютюну, адже це не тільки шкодить репродуктивному здоров’ю, а й підвищує ризик викидня, передчасних пологів і низької ваги дитини при народженні.


Контроль ваги

Жінки з надмірною вагою або ожирінням мають вищий ризик ускладнень під час вагітності. Тому рекомендується підтримувати здорову вагу до вагітності.


Правильне і збалансоване харчування

Поживна та збалансована дієта має вирішальне значення для здоров’я як матері, так і дитини. У раціоні жінки повинні бути різноманітні продукти тваринного і рослинного походження. Крім того, рекомендується приймати пренатальні вітаміни, які містять фолієву кислоту, залізо, кальцій та інші необхідні поживні речовини.


Контроль хронічних захворювань

Якщо у жінки є хронічні захворювання, такі як цукровий діабет, високий кров'яний тиск або захворювання щитоподібної залози, вкрай важливо контролювати їх до вагітності. Рекомендується звернутися до фахівця, щоб пройти обстеження, здати аналізи і при необхідності скоригувати схему лікування.


Вітаміни, які слід враховувати



Photo: Freepik


Під час планування вагітності важливо стежити за тим, щоб ваш організм отримував усі необхідні поживні речовини. Ось тут і вступають у гру пренатальні вітаміни. Ці добавки містять необхідні вітаміни та мінерали, які мають вирішальне значення для здорового розвитку плоду.


Фолієва кислота

Вітамін групи В життєво важливий для розвитку нервової трубки плода, яка стає головним і спинним мозком. Прийом фолієвої кислоти до та під час ранньої вагітності може допомогти запобігти вродженим дефектам мозку та хребта дитини.


Вітамін Е

Цей вітамін-антиоксидант важливий для здорової репродуктивної функції та правильного розвитку плоду.


Вітамін D

Вітамін допомагає засвоювати кальцій, який важливий для кісток і зубів дитини. Він також підтримує імунну систему та регулює ріст і диференціювання клітин.


Цинк

Цей мінерал необхідний для синтезу ДНК і поділу клітин, що має вирішальне значення для росту та розвитку плоду.


Йод

Йод важливий для здорового розвитку мозку та нервової системи дитини. Дефіцит йоду під час вагітності може призвести до інтелектуальної недостатності та затримки росту.



Photo: Freepik


Пам’ятайте, що ці вітаміни та мінерали не слід приймати в надлишку, оскільки це може бути шкідливим. Проконсультуйтеся з медичним працівником, щоб визначити відповідне дозування та переконатися, що пренатальні вітаміни не взаємодіють з іншими ліками, які ви приймаєте. Крім того, вітаміни не є заміною здоровому харчуванню, і їх слід приймати в поєднанні зі збалансованою та поживною дієтою.


Прийом Елевіт комплексу


Елевіт – це вітамінна добавка, яка містить всі необхідні поживні речовини, необхідні жінкам, які планують вагітність. Це може допомогти запобігти вадам розвитку або майбутнім ускладненням вагітності.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук