Як навчити дітей прибирати іграшки: прості поради психолога


Опубліковано 22 Травень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Як навчити дітей прибирати іграшки: прості поради психолога


Як навчити дітей прибирати іграшки: прості поради психолога

Photo: Freepik


«Прибирати іграшки – нудно, нецікаво і взагалі не круто!». Ви ж пам’ятаєте себе маленькими, де в цьому процесі ховався захват? – Ніде. Все робилося або на автоматі, бо так привчили, або з-під палки. Насправді ж, навчити дитину прибирати іграшки – задача не з простих. Але ця життєва навичка вкрай цінна.

«Діти в місті» зібрали сім ефективних та креативних порад від психологів, щоб процес навчання проходив легше та приємніше.


Зробіть прибирання ігрою

Якщо перетворити прибирання на веселу гру, діти набагато охочіше братимуть у ньому участь. Влаштуйте «перегони з прибирання» – ви будете вимірювати, як швидко діти можуть навести порядок у своїх іграшках. Користуйтеся таймером, і спонукайте дітей побити їхній попередній рекорд.

Елемент змагання або досягнення рекордів може зробити прибирання веселим і захопливим.


Організуйте простір

Виділіть окремі місця для різних іграшок – де будуть лежати ляльки, де машинки, де конструктор, а де книги. Це допоможе дітям зрозуміти і запам’ятати умови порядку. Використовуйте мічені баки, полиці або кольорові контейнери для зберігання. Так дитині буде простіше орієнтуватися, що і куди класти.

Якщо чітко визначити місця для зберігання іграшок, діти розвиватимуть почуття власності та гордість за те, що їхні іграшки організовані.



Photo: Freepik


Використовуйте візуальні підказки

Якщо діти ще не вміють читати, використовуйте візуальні підказки – картинки, малюнки, піктограми. Прикріпіть зображення до відповідних ящиків для іграшок або полиць. Це все також допоможе дітям змалечку звикнути, де що має зберігатися.

Візуальні підказки служать корисним нагадуванням і допомагають орієнтуватися під час прибирання.


Тактика маленьких перемог

Іноді дітям вкрай важко прибрати велику колекцію іграшок, це непосильна задача. Розбийте процес на менші завдання, якими легко керувати. Наприклад, розділіть кімнату на секції та прибирайте одну зону за раз.

Коли діти зосереджуються на маленькій легкій задачі, то ймовірність того, що вони дійсно будуть залучені у прибирання, значно вища. Крім того, діти чітко бачитимуть, що вони вже зробили, і у них не падатиме мотивація.


Читайте також: Важливість переробки сміття: цікаві способи зменшити кількість відходів


Зробіть прибирання рутиною

Встановіть регулярний розпорядок прибирання. Кожного дня приділяйте певний час для складання іграшок. Послідовність є ключовою при формуванні у дітей будь-якої звички.

Послідовне повторення допомагає дітям розвинути почуття відповідальності та робить прибирання природною частиною їхнього щоденного розпорядку.



Photo: Freepik


Хваліть та заохочуйте

Позитивне підкріплення відіграє важливу роль у мотивації дітей. Запропонуйте конкретну похвалу та заохочення за їхні зусилля. Підкресліть їхні досягнення та визнайте їхній внесок у охайний простір вашого дому.

Добре слово, фрукт, час разом можуть стати класною винагородою. Визнання їхньої наполегливої праці сприяє позитивній асоціації з прибиранням, підсилює цінність прибирання.


Будьте прикладом

Діти найкраще навчаються, коли спостерігають за поведінкою своїх батьків. Зробіть прибирання спільною діяльністю, складайте власні речі разом з ними. Проявіть ентузіазм, беріть участь у розмові та підкреслюйте переваги чистого та охайного простору.

Так ви надихаєте свою дитину наслідувати гарний приклад і дивитися на прибирання, як на спільну та приємну подію.


Вам може сподобатися наша стаття: Гармонійний розвиток: що має вміти дитина у віці від 2 до 13 років






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук