Правила безпеки: Як перетворити забруднену воду на чисту


Опубліковано 07 Червень 2023 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Правила безпеки: Як перетворити забруднену воду на чисту


Правила безпеки: Як перетворити забруднену воду на чисту

Photo: Freepik


Уранці 6 червня стало відомо про підрив дамби Каховської ГЕС окупаційними силами, які контролюють станцію з лютого 2022 року. Руйнування станції призвело до серйозної загрози для цивільного населення та системи охолодження реакторів Запорізької АЕС.

Крім того, з’явилася серйозна загроза забруднення вододжерел та прилеглих територій небезпечними речовинами, інфекційними агентами та забруднювачами. Це може статися через викид хімічних речовин, неправильне зберігання інфекційних матеріалів, утилізацію відходів або диверсійні акти.

«Діти в місті» зібрали інформацію про правильне очищення води, яке допоможе мінімізувати ризик зараження інфекційними захворюваннями на уражених територіях.


Важливі рекомендації


Для того, щоб убезпечити себе та своїх дітей, спеціалісти радять дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Вживайте тільки бутильовану або очищену воду.
  2. Для приготування їжі та особистої гігієни використовуйте воду з надійних джерел. Уникайте використання води з річок або джерел, якщо вони не схвалені як безпечні джерела води.
  3. Кип'ятіть або обробляйте воду перед питтям, використанням для приготування їжі, миттям фруктів і посуду. Пам’ятайте, що кип’ятіння води не видаляє хімічні забруднення.
  4. Уникайте споживання продуктів, які могли бути забруднені водою, навіть якщо вони консервовані.
  5. Переконайтеся, що всі харчові продукти правильно приготовлені, розігріті або запечені.
  6. Ретельно вимийте руки з милом чистою водою.
  7. Уникайте носіння одягу, який контактував з паводковими водами без належної дезінфекції та знезараження.


Photo: МОЗ України


Читайте також: Способи знезараження води: рекомендації від МОЗ України


Про що слід пам’ятати


У найближчі 3-5 днів у Херсонській області та на підтоплених територіях Запоріжжя через водотоки можливий наплив риби. Настійно рекомендується утриматися від вилову та споживання такої риби, як сирої, так і консервованої, оскільки існує ризик зараження ботулізмом.

Центр контролю та профілактики захворювань рекомендує вживати необхідних заходів для дезінфекції приватних колодязів і зберігати дезінфікуючі засоби, антибіотики та абсорбенти в уражених регіонах для запобігання можливих випадків кишкових інфекцій.



Photo: Freepik


Якщо ви відчуваєте біль у животі, блювоту, діарею, високу температуру тіла або будь-які інші тривожні симптоми, вкрай важливо негайно звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням.


Вам може знадобитися наша стаття: Як очистити воду з колодязів і річок перед вживанням






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук