Як вибрати зручне та безпечне дитяче автокрісло


Опубліковано 24 Липень 2023 о 17:00

Блог Діти в місті Рівне >  Оглядові статті >  Як вибрати зручне та безпечне дитяче автокрісло


Як вибрати зручне та безпечне дитяче автокрісло

Photo: allo.ua


Треба розуміти, що установка автокрісла для дитини в салон автомобіля — це не просто слідування вимогам та спосіб уникнення штрафів. Насамперед — це про безпеку малюка. Адже передбачити всі ситуації на дорозі просто неможливо. І навіть якщо ви досвідчений та акуратний водій, це не є гарантією повного уникнення аварійних ситуацій. 

Не всім дітям подобається подорожувати в спеціальному кріслі. Часто це виникає через дискомфорт. Тому варто уважно вибирати дитяче крісло в машину, щоб конструкція була безпечною та зручною для маленького пасажира. 


Стандарти безпеки 


Крісло безпеки має відповідати віку, зросту та вазі дитини. Інакше не буде надійної фіксації пасажира й будь-яка нестандартна ситуація на дорозі може мати неприємні наслідки. Для дітей до 6 місяців, які в силу своїх фізіологічних особливостей не можуть сидіти, використовують спеціальні люльки. 

  1. Категорія 0+/1. Така модель може використовуватися для безпечних поїздок дітей від 6 до 18 місяців. Обмеження за вагою становить 18 кг.
  2. Категорія 2-3. Підходить для дітей віком 3-12 років. Вагові обмеження: від 15 до 36 кг. В ньому зручно та безпечно може їздити дитина зростом до 130 см. Дана категорія є однією з самих поширених, оскільки має високі показники безпеки та комфорту. 
  3. Категорія 1-2-3. Гібридна модель, що має самий широкий віковий діапазон: від 12 місяців до 12 років. Допустима вага пасажира в межах від 9 до 36 кг. На перший погляд така модель є найкращим варіантом, бо може експлуатуватися найдовший час. Але насправді універсальні крісла програють вузькопрофільним в показниках комфорту. Тож якщо передбачені не тільки короткотривалі поїздки, краще вибирати автокрісло за віком. 

Зверніть увагу: для дітей до 1 року крісла кріпляться проти ходу автомобіля, потім у напрямку руху.

 

Особливості конструкції 


Конструкція крісла може бути каркасною та безкаркасною. Перший варіант кращий з точки зору безпеки. 

Регульована спинка дозволить перевести сидіння у лежаче положення, якщо малюк засне в дорозі чи просто втомиться та буде потребувати відпочинку. 

Не буде зайвим і такий елемент, як змінний чохол. Це зручно з точки зору гігієни дитячого місця.


Варіанти кріплення 


Аналізуючи весь асортимент, можна виділити три основних варіанти фіксації автокрісла: 

  • звичайний ремінь безпеки. Автокрісла з таким кріпленням відрізняються доступною ціною та простотою використання; 
  • система ISOFIX являє собою додаткові кронштейни для кріплення сидіння. В ході тест-драйвів було доведено, що дана система в аварійних ситуаціях на 40 % ефективніша, ніж звичайний ремінь безпеки; 
  • система LATCH — спеціальні ремінці, що складаються з металевих замків чи гачків, за допомогою яких крісло фіксується безпосередньо до кузова авто. Має такі ж показники безпеки, як і попередній варіант.

Саджаючи дитину в крісло, потрібно завжди перевіряти, чи не перекручені ремені безпеки.  





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук