Як організувати робоче місце для школяра


Опубліковано 26 Вересень 2023 о 18:00

Блог Діти в місті Рівне >  Освіта >  Як організувати робоче місце для школяра


Як організувати робоче місце для школяра

Photo: allo.ua


Зручні меблі, якісне освітлення, кольорове оформлення, комфортне для очей, дають школяру змогу сконцентруватися на уроках та творчих заняттях. Також від правильно організованого робочого місця для дитини залежить стан її постави, гострота зору, самопочуття та настрій загалом. 

На що потрібно звертати увагу під час вибору меблів та девайсів для робочого місця школяра, розбираємося в статті.


1. Робочий стіл


Найкращим вибором для дитини, яка дуже швидко росте, будуть меблі-трансформери. Їх можна за пару хвилин підігнати за висотою та кутом нахилу для зручної посадки з допомогою спеціальних кріплень.

Зверніть увагу на меблі з дерева та металу. Вони мають тривалий строк експлуатації, комфортні на дотик та прості в догляді.

Якщо ваша дитина правша, то вікно має бути розташоване зліва від парти, і якщо шульга — то навпаки. Коли приміщення розташовано не на сонячній стороні, то можна розташувати стіл навпроти вікна. Це дасть змогу відволікатися від роботи в зошитах і дивитися вдалину, знімаючи напругу з очей.

Щоб створити затишне та комфортне робоче місце, де нічого не відволікатиме від навчання, можна встановити біля парти книжковий стелаж чи ширму. Така зональність покращить дитячу продуктивність


2. Стілець


Який він, найкращий стілець для школяра?

  • Коліна дитини, що сидить на стільці, мають згинатися під кутом 90 градусів, а стопи — торкатися підлоги.
  • Якщо дитина активна, то варто подбати про наявність роликів або механізму качання. Це дасть змогу їй періодично знімати напругу від навчання та відволікатися на кілька хвилин без шкоди для меблів.
  • Спинка крісла має бути достатньо жорсткою, з анатомічним вигином. Дитяча спина має повністю притулятися до неї під час виконання уроків.


    3. Освітлення


    Навчання в школі пов’язане з великою кількістю завдань. Графік школяра насичений різноманітними додатковими заняттями, тому читання та робота в зошитах часто проводиться вже після заходу сонця. Щоб гострота зору не знижувалася, а очі — не втомлювалися, варто придбати якісну настільну лампу.

    • Вибирайте модель із круглим або циліндричним плафоном, який концентруватиме світловий потік на визначеній зоні.
    • Гнучка ніжка-опора дасть змогу налаштувати світло так, як зручно дитині в кожній конкретній ситуації.
    • Зверніть увагу на додаткові можливості пристрою. Вони значно підвищують комфорт використання, а ціна настільної лампи в такому випадку не сильно зростає. Наприклад, дуже доречною буде наявність димеру, щоби змінювати інтенсивність освітлення в один дотик.


      4. Організація простору


      Школяр користується великою кількістю зошитів, книг, канцелярського приладдя. Оптимальне рішення — це зручні підвісні або настільні органайзери для великих речей та дрібничок. Не зайвим буде і сміттєвий кошик неподалік робочого столу.





      Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


      Пошук