Сорбенти: що це та коли вони необхідні


Опубліковано 27 Жовтень 2023 о 13:00

Блог Діти в місті Рівне >  Здоровʼя і спорт >  Сорбенти: що це та коли вони необхідні


Сорбенти: що це та коли вони необхідні

 Photo: freepik.com


Порушення роботи кишківника часто спричинені шкідливими речовинами, що можуть потрапити до організму разом з харчовими продуктами, через брудні руки та іншими шляхами. Для поліпшення стану необхідно якомога швидше позбутися патогенів. Саме з цією метою і використовуються сорбенти такі як Смекта*. Їх завдання полягає у зв’язуванні токсинів та подальшому виведенні з організму.


Різновиди ентеросорбентів


Всі сорбенти розрізняють за формою випуску, сорбційним потенціалом, складом та спектром дії. Лікарську форму обирають, орієнтуючись на вік та індивідуальні потреби пацієнта. Таблетки, капсули та готові гелі для перорального вживання зручні тим, що їх можливо прийняти у будь-яких умовах. Порошок та гранули часто потрібно розводити кип’яченою водою, проте вони швидко засвоюються саме завдяки рідкій формі.


Відносно складу ентеросорбенти бувають:

  1. вугільні – виготовлені на основі активованого вугілля;
  2. силікатні чи кремнієві – містять солі кремнію;
  3. цеоліти, алюмосилікати – на основі глинистих мінералів чи солей алюмінію;
  4. рослинні засоби – складаються з пектинів та харчових волокон.

Ефективність того чи іншого ентеросорбенту визначається його сорбційною активністю. Також під час вибору варто враховувати й спектр дії препарату – він може бути як комплексним, так і вибірковим, що впливає лише на певний вид розладів. 


Photo: freepik.com


Особливості застосування ентеросорбентів


Сорбенти використовують як допоміжну терапію при безлічі захворювань:

  1. Алергії – прискорюють виведення алергену;
  2. Отруєнні алкоголем – виводять токсини;
  3. Атеросклерозі – допомагають зменшити рівень холестерину;
  4. Хронічних захворюваннях кишківника, нирок та печінки;
  5. Кишкових інфекціях.

Вибір сорбенту повинен виконуватися з урахуванням особливостей організму та стану пацієнта. Найкраще звернутися за допомогою до лікаря. Щоб отримати позитивний ефект від використання препарату, слід вживати його не менш як за 1,5 години до чи після їжі. Найрозповсюдженішими ентеросорбентами є вугільні ліки. Вони відносно безпечні, адже виготовляються з рослинної сировини (волоського горіха, шкаралупи кокоса). Ці засоби відрізняються ефективністю при отруєннях харчовими продуктами та солями важких металів. Також їх застосовують для зменшення газоутворення при підготовці до дослідження, і при здутті. Кремнієві препарати є більш ефективними за вугільні. Вони швидко виводять майже будь-які токсини з організму, при цьому не подразнюють слизову оболонку травного каналу. Натуральними сорбентами є ті, які містять у собі пектин або клітковину. Ці речовини здатні ефективно виводити токсини з організму, не заподіюють йому шкоди. Широко застосовуються у пацієнтів з запорами та отруєннями.



*самолікування може бути шкідливим для вашого організму. Перед початком прийому будь-яких лікарських засобів проконсультуйтесь з вашим лікарем





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук