Не робіть так: як виховати невпевнених у собі дітей


Опубліковано 04 Квітень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Не робіть так: як виховати невпевнених у собі дітей


Не робіть так: як виховати невпевнених у собі дітей

Photo: Freepik


Віра в себе є однією з найважливіших рис та навичок, які бажано засвоїти дитині. Річ у тім, що проблема багатьох дорослих людей, які почуваються нещасними або не досягають поставлених цілей, в їх невпевненості. Це проявляється в багатьох сферах життя: жінки не вірять в те, що вони гарні і успішні, чоловіки почуваються невпевненими на новій посаді або бояться попросити підвищення.

Але це замкнуте коло можна розірвати. «Діти в місті» зібрали поширені помилки батьків, які часто призводять до того, що дитина виростає невпевненою в собі та нездатною відстоювати себе та власну думку.


Гіперопіка


Звичайно, всі батьки хочуть якнайкращого для своїх дітей. Але іноді вони перегинають з опікою та намаганнями захистити дітей від всього поганого, що є навколо. Захист дітей від всього негативу, негараздів та дискомфорту, які можуть зустрітися на їхньому шляху, не найкраща стратегія виховання. Такий підхід може завадити здатності дитини розвивати впевненість у собі та своїх силах.


Читайте також: Вправи на підвищення самооцінки дитини


Надмірна похвала



Photo: Freepik


Дітей обов’язково треба хвалити. Однак, надмірна похвала «просто так», яка не несе в собі більш глибокої суті, може тільки нашкодити. Хваліть та критикуйте дітей за конкретні дії. Так ви допоможете їм помічати свої досягнення та спиратися на власну думку про себе, а не на оцінки оточуючих.


Спробуйте замінити «Ти молодець» на більш конкретну похвалу: «Ти такий молодець, що прибрав ці іграшки. Тепер у твоїй кімнаті так чисто».


Порівняння з іншими


Це найболючіша помилка батьків, адже саме порівняння найчастіше підживлюють невпевненість у собі. Дитина виростає і не може припинити порівнювати себе та свої успіхи з людьми навколо.

Пам’ятайте, що кожна дитина унікальна, має свої сильні та слабкі сторони. Тому необхідно концентруватися на індивідуальності дитини, а не постійно порівнювати її з іншими.


Нереалістичні очікування



Photo: Freepik


Коли від дитини вимагають занадто багато, вона може почати думати, що з нею щось не так. Такі думки виникають, коли дитина не може впоратися з покладеними на неї очікуваннями. Надмірний тиск і стрес підживлюють почуття невдачі, слабкості та невпевненості.


Критика та приниження


Впевненість у собі зазвичай підриває жорстоке ставлення до дитини. Це постійна критика, приниження, знецінення, порівняння, акцент на вадах та помилках. Коли дитина зростає в такій атмосфері, вона навряд чи виросте зі здоровою самооцінкою. Річ у тім, що в дитинстві діти сприймають себе через своїх батьків або інших значимих дорослих. Те, що дорослі говорять про дитину, вона сприймає за чисту монету і десь у глибині души продовжує думати про себе так все життя.


Виховання впевнених у собі дітей передбачає підтримку, заохочення, акцент на сильних сторонах та саморозвитку. Батькам важливо уникати найпоширеніших помилок, які можуть завдати дитині непоправної шкоди.


Вам може сподобатися наша стаття: Топ фраз, які зроблять вашу дитину щасливою






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук