Що робити, якщо дитина шульга


Опубліковано 08 Квітень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Рівне >  Що робити, якщо дитина шульга


Що робити, якщо дитина шульга

Photo: Freepik


Сьогодні світ однаково приймає людей з різними особливостями і не зважає на те, якою рукою пише дитина. Втім, шульги все одно стикаються з проблемами у своєму повсякденному житті.

«Діти в місті» дізнавалися, як виховувати і підтримувати дитину шульгу.


Трохи історії


Ліворукість — це не забаганка чи погана звичка. Це індивідуальна особливість роботи мозку. Втім, так вважали не завжди. Наприклад, ще 50-60 років тому в Україні дітей агресивно перевчали писати правою рукою, а за непослух сварили та використовували різні каральні заходи. Наприклад, прив’язували ліву руку, щоб дитина рефлекторно не могла нею скористатися. У школах та дитячих садках дитину били по руках. Крім того, ліворуких дітей постійно висміювали.

На той момент вчені в різних країнах робили висновки, що ліворукість – це відхилення. Нібито діти, у яких головна рука ліва, відстають від норми. А західні вчені вважали, що шульги схильні до психологічних захворювань. Такі особливості навіть висміювали у віршах та медіа. Саме тому батьки з самого дитинства намагалися приховати той факт, що дитина шульга та перевчали дитину користуватися правою рукою.



Photo: Freepik


На Заході ліворуких людей почали реабілітувати у 1960-х роках, а от в радянській Україні офіційно заборонили перевчати дітей лише в 1986 році. Втім, за звичкою багато батьків продовжували робити це зі своїми дітьми.


Вам може бути корисною наша стаття: Топ ігор, які прокачають когнітивні навички вашої дитини


Негативні наслідки


Сучасні дослідження доводять, що перевчати ліворуких дітей не можна. Це призводить до психосоматичних захворювань і проблем у навчанні. Дитина може зіткнутися з труднощами під час читання, написання літер, робитиме помилки.

Переучування – це фактично насильство над людською природою. Через психологічний тиск у дитини може виникнути багато психологічних проблем, включно з проблемами зі сном та поведінкою.


Що робити?



Photo: Freepik


Перше, що необхідно зробити, це відкинути старі забобони та визнати, що ліворукість є природною особливістю, а не обмеженням. Зосередьтеся на індивідуальності вашої дитини та допоможіть їй пишатися своєю ліворукістю.

Коли дитина починає навчатися, потурбуйтеся про те, щоб влаштувати навчальний простір під неї. Джерело світла та підручники повинні розташовуватися праворуч від дитини. Придбайте шкільне приладдя для ліворуких. Наприклад, ножиці, зошити для письма, призначені для використання лівшами. Дитині доведеться розповісти і показати, як краще використовувати папір та приладдя, щоб було зручно писати лівою рукою.

Обов’язково поговоріть з педагогами, щоб чітко озвучити свою позицію та переконатися, що вони розуміють унікальні потреби ліворуких учнів.

До речі, спеціалісти радять активно розвивати праву руку, залишаючи лівій активну роль. Цікавий факт, що серед шульг багато успішних спортсменів за рахунок того, що у них добре розвинуті обидві руки.


У чому особливість ліворуких людей?


Шульги складають близько 10-15% населення планети. Вчені виявили, що у них інакше працює мозок – більше розвинута права півкуля, яка відповідає за творчість і креативність. Мабуть, саме з цим пов’язаний той факт, що серед видатних поетів та композиторів дуже багато ліворуких людей. Зазначається, що у ліворуких людей краще розвинута інтуїція та образне мислення.


Виховання дитини шульги передбачає прийняття її унікальних особливостей і надання необхідної підтримки.


Читайте також: Добірка книг про виховання дітей






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук