Особливості розвитку дитини на 38 тижні вагітності


Опубліковано 29 Квітень 2024 о 15:00

Блог Діти в місті Рівне >  Оглядові статті >  Особливості розвитку дитини на 38 тижні вагітності


Особливості розвитку дитини на 38 тижні вагітності

Photo: Freepik


38-й тиждень вагітності майже заключний етап перед найголовнішою подією в житті молодих батьків. Варто зазначити, що деякі жінки не доношують дитину до цього періоду і народжують трохи раніше.


На 38 тиждень вагітності дитина дуже активна, адже вона готується з’явитися в цьому світі і порадувати своїм народженням найближчих. А що ж відбувається з нею та її мамою у цей період?


Розвиток дитини


За всіма показниками у цей період вагітності дитина вже вважається доношеною. Попри те, що майже всі основні органи дитини вже достатньо розвинуті, в останні тижні все ще триває активний розвиток мозку та легенів. Це останні тижні підготовки дитини до життя поза утробою матері, тому вона набирає вагу, але темпи росту уповільнюються. Як правило, на цьому тижні вага малюка досягає приблизно 3,100 кг. Ріст досягає півметра.

Рухи дитини в цей період стають все більш скуті, адже малюку стає тісно в животику.


Стан матері



Photo: Freepik


На 38 тижні вагітності стає все важче здійснювати фізичну активність, адже живіт вже доволі великий. Можуть відчуватися посилений тиск на таз і сечовий міхур, біль в ногах, адже дитина потрохи просувається вниз по родових шляхах. Можуть набрякати ноги та тіло. У той же час, стає легше дихати, оскільки дитина здійснює менший тиск на легені та шлунок.

Тіло матері готується до пологів, тому необхідно більше відпочивати та берегти себе від надмірної активності.


Емоційні американські гірки


У цей період всі думки матері направлені на майбутні пологи. Це значить, що вона постійно прокручує в голові різні сценарії і думає про те, щоб нічого не забути. Психологи зазначають, що останні тижні вагітності можуть бути емоційно напруженими. Нормально, якщо жінка відчуває нервозність та тривогу. Щоб зменшити прояви цього стану, необхідно приділити час дихальним вправам, технікам релаксації та улюбленим ритуалам догляду за собою.

Добре, якщо у вас є змога оточити себе близькими людьми, які підтримуватимуть вас у цей непростий період.


Останні приготування


Разом з близькими потурбуйтеся про те, щоб підготуватися до народження малюка. Перевірте, чи готові у вас всі необхідні на перший час речі, чи поспілкувалися ви з лікарем або лікарнею, де народжуватимете дитину. Обов’язково зберіть сумку для лікарні з речами для вас та вашої дитини.

Якщо у вас є вільний час, пройдіть навчальний експрес-курс, де розповідають найголовніше про пологи. Це дозволить вам відчути себе впевненіше та менше хвилюватися.


Дуже прискіпливо спостерігайте за своїм самопочуттям та здоров’ям та одразу звертайтеся до лікаря, якщо відчули щось неладне.






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук